V drugi del kvalifikacij z novimi imeni

Foto: twitter KZS Jurij Macura
Slovenija bo v četrtek začela drugi del kvalifikacij za košarkarsko SP 2019.
Oglej si celoten članek

V kadru Rada Trifunovića za tekmi z Latvijo in Turčijo manjkajo številni ključni igralci, je pa zato na njemu kar nekaj novih, mladih imen, ki naj bi v prihodnosti nosili breme slovenskih uspehov.

Na seznamu je 18 košarkarjev: Aljaž Bratec, Jakob Čebašek, Žiga Dimec, Urban Durnik, Gregor Glas, Miha Lapornik, Blaž Mahkovic, Blaž Mesiček, Edo Murić, Matic Rebec, Gašper Vidmar, Luka Vončina, Saša Zagorac, Vlatko Čančar, Gregor Hrovat, Jurij Macura, Anthony Randolph in Luka Rupnik. Zadnja peterica naj bi se reprezentanci pridružila 9. septembra. Na seznamu ni novih članov madridskega Reala in Barcelone Klemna Prepeliča in Jake Blažiča.

"Na Košarkarski zvezi Slovenije smo želeli, da se priprave začnejo že 26. avgusta, s čimer bi omogočili boljše pogoje za pripravo ekipe. Ker so se pojavile težave s klubi oziroma ligami, smo se obrnili na Fibo, ki se ni postavila na našo stran oziroma ni podprla svojega tekmovanja. Ne samo, da bomo s pripravami začeli kasneje od načrtovanega, na zboru bomo pogrešali tudi kopico košarkarjev. V pripravljalnem obdobju bomo odigrali dve tekmi proti Hrvaški, nato pa nas čakata srečanji proti Latviji in Turčiji," je povedal Matej Likar, direktor slovenske moške članske reprezentance.

Kvalifikacije Vidmar bo igral za reprezentanco, Dončić ne

Slovenija bo 14. septembra igrali v Latviji, 17. septembra, ki ga bo Košarkarska zveza Slovenije obeležila z akcijo Praznik slovenske košarke, saj bo minilo točno leto dni od zmage Gorana Dragića, Luke Dončića in druščine v finalu eurobasketa proti Srbiji, pa bo v Stožicah gostovala Turčija.

Slovenci so v nadaljevanje tekmovanja prenesli le dve točki in so v težkem položaju. Poraza proti Latviji in Turčiji bi zaprla vrata k morebitni uvrstitvi na SP.

Reprezentanca Prepelič ne bi mogel igrati, četudi bi želel: "O tem nočejo niti slišati"

"Na seznam za četrti cikel smo uvrstili osemnajst igralcev, v katere verjamemo in za katerimi stojimo. Že celotne kvalifikacije se ubadamo s težavami v povezavi s Fibo in klubi, s čimer je pod vprašanjem regularnost tekmovanja. Reprezentanca bo v četrtem ciklu pomlajena, na seznamu so številni mladi košarkarji, na katere računamo tudi v naslednjih ciklih ter daljnoročno. Glavna razloga za takšno odločitev sta sistem kvalifikacij, ki onemogoča nastopanje košarkarjem, ki sodelujejo v najmočnejših klubskih tekmovanjih ter odpovedi. V reprezentanci zaradi različnih razlogov ne bo Prepeliča, Blažiča, Šiška, Nikolića in Dončića. Naš cilj v teh dveh tekmah je, da ohranimo možnosti za nastop na svetovnem prvenstvu, kar pomeni, da moramo dobiti eno od dveh tekem, ter da reprezentanci priključimo vsaj dva mlada igralca, ki bosta spoznala igro na tej ravni," je ob izboru dejal Trifunović.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.