Šport > Košarka
2013 ogledov

Vidmar bo igral za reprezentanco, Dončić ne

Gašper Vidmar
Slovenska izbrana vrsta še vedno v težavah zaradi sestave ekipe.

Slovenska košarkarska reprezentanca se v drugi krog kvalifikacij za svetovno prvenstvo podaja z najslabšega položaja, saj je v nadaljevanje tekmovanja prenesla le dve zmagi. Na zadnjih treh tekmah je brez Gašperja Vidmarja v kadru presenetljivo klonila na gostovanju pri Belorusiji in doma proti Črni gori, v Stožicah pa je bila brez prvega slovenskega centra nemočna tudi proti Španiji.

Vidmar se bo tokrat vrnil v izbrano vrsto. "Gašper Vidmar bo z nami. Tri tedne si želi trenirati z našim kondicijskim trenerjem, dodatna dva pa z menoj opravljati košarkarsko vadbo. Če bo zdrav, bo na septembrskih tekmah igral," je za časnik EkipaSN povedal selektor Rado Trifunović.

Ta je opravljal vlogo pomočnika selektorja, ko je Slovenija pred slabim 11 meseci osvojila zlato kolajno na evropskem prvenstvu. Od 'zlatih' fantov jih bo tokrat znova precej manjkalo. Goran Dragić je končal svojo pot v izbrani vrsti, Klemen Prepelič je že pred časom napovedal, da ga novi klub Real Madrid najverjetneje ne bo spustil na reprezentančno akcijo, nov klub ima tudi Jaka Blažič, ki je podpisal za Barcelono. Slednji naj bi sicer  imel veliko željo zaigrati za Slovenijo. 

Slovenija EuroBasket 2017 Ostro nad KZS Šport Slovenski as šokiral: "Septembra me skoraj gotovo ne bo zraven"

Španski klubi so objavili, da vsekakor svojih košarkarjev ne nameravajo izpustiti do 9. septembra. To si lahko privoščijo, saj si je Španija s šestimi zmagami na šestih tekmah praktično že zagotovila preboj na SP. Rdečo luč je s strani kluba dobil tudi novi član Dallasa Luka Dončić.

Košarkarska zveza Slovenije pse trudi dogovoriti z Real Madridom, da bi bil za pomembne tekme z neposrednimi tekmeci za EP, Latvijo in Turčijo, na voljo vsaj Preprelič. Trifunović dodaja, da tudi zgodba z Anthonyjem Randolphom še ni povsem zaključena, za njegov prihod pa se je osebno zelo močno angažiral tudi generalni sekretar KZS Rašo Nesterović. "Zdaj celo vidimo možnost, da bi ga Real spustil v reprezentanco. V Madridu so se ga želeli znebiti, vendar ni šlo, saj ima veljavno pogodbo. Morda ga bodo prav zato spustili v reprezentanco, da bi se tam dokazal in bi ga vzel kakšen drug klub. Ne vem, bomo videli," o Randolphu pravi selektor.

Anthony Randolph Slovenija | Avtor: Profimedia Profimedia
Reprezentanca se bo za naslednji kvalifikacijski cikel, 14. septembra bo gostovala v Latviji, tri dni kasneje pa v Slovenijo prihaja Turčija, zbrala prihodnji teden. Poraza bi dokončno zaprla vrata Sloveniji za nastop na SP. Slovenski košarkarji so sicer zaigrali na zadnjih treh SP-jih (2006, 2010, 2014), na njih so se uvrstili zaradi dobrih predstav na EP (6. mesto 2005, 4. mesto 2009, 5. mesto 2013). Ironija je, da jim po fibinih spremembah lansko zlato zdaj ne prinaša nič.

Medtem ko se Slovenija ubada s kadrovskimi težavami, Turki na primer skupaj, vključno z igralci iz NBA in evrolige, trenirajo že od 15. avgusta. Tudi druge reprezentance se bodo izjemno okrepile za septemberski ciklus. Med drugim bodo Hrvatom tako na pomoč priskočili NBA košarkarji Bojan Bogdanović, Dario Šarić, Ante Žižić in Ivica Zubac, Srbi bodo okreplejeni z Bogdanom Bogdanovićem, Nikolo Jokićem, Bobanom Marjanovićem, Nemanjo Bjelica in Milošom Teodosićem, za BiH bosta zaigrala Jusuf Nurkić in novinec v ligi NBA Džanan Musa. Latvija, naslednji tekmec Slovenije, bo sicer ostala brez Kristapsa Porzingisa in Davisa Bertansa.

Kvalifikacije, te je zaznamoval spor Fibe z najmočnejšim evropskim klubskim tekmovanjem v Evropi - evroligo, so tako milo rečeno sporne. Med tistimi, ki so najbolj nasrkali, so prav evropski prvaki, ki igralskega kadra ne morejo črpati iz tako visokega bazena kot na primer Španci, Francozi, Srbi ...

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice