Šport > Košarka
1696 ogledov

Zlatim košarkarjem zlati red za zasluge

zlati red za zasluge košarkarji priznanje podelitev
1/20
Anže Petkovšek
Predsednik države Borut Pahor je odlikoval zlate slovenske košarkarje.

Slovenska košarkarska reprezentanca je priprave na tretji ciklus kvalifikacij za SP začela z obiskom predsedniške palače. Tam jo je sprejel predsednik države Borut Pahor in vsem petindvajsetim članom za osvojeno zlato medaljo na lanskem evropskem prvenstvu podelil zlati rad za zasluge.

Finale Eurobasket Razočaranje Šport V Dallasu odločili v Dončićevem imenu

Slovenski košarkarji so zlati red za zasluge prejeli za izjemen športni dosežek, uveljavljanje Slovenije na svetovnem športnem prizorišču, krepitev nacionalnega ponosa ter navdih ljudem.

Nepremagljivo moštvo so sestavljali Goran Dragić, Luka Dončić, Anthony Randolph, Gašper Vidmar, Klemen Prepelič, Jaka Blažič, Edo Murić, Saša Zagorac, Žiga Dimec, Matic Rebec, Vlatko Čančar in Aleksej Nikolić.

zlati red za zasluge košarkarji priznanje podelitev | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
"Naši igralci so izžarevali energijo, moč, samozavest in odločenost. Mi, Slovenci! je v času prvenstva odmevalo po celotnem košarkarskem svetu. Evropska zlata medalja ima za slovensko košarko sijaj zmage, kakršne doslej še ni bilo. Njeno žlahtnost dodatno plemeniti dejstvo, da je bilo evropsko zlato tudi prva slovenska medalja v članski konkurenci. Ob tem sta se kapetan Goran Dragić in Luka Dončić uvrstila v najboljšo peterko prvenstva, Goran Dragić pa je postal tudi najkoristnejši igralec," je še zapisano v obrazložitvi Urada predsednika RS.

Predsednik republike je ob oblikovanju izpostavil, da naj jih odlikovanje spremlja z apelom, da tudi takrat, ko ne bodo zmagali, naj dajejo vse od sebe: "Mi jih bomo pa imeli enako radi in bomo enako ponosni."

zlati red za zasluge košarkarji priznanje podelitev | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Goran Dragić se je v imenu vseh zahvalil za nagrado: "Mi smo s ponosom nosili slovenske barve na Evropskem prvenstvu. Rad bi se zahvalil tudi vsem Slovencem in Slovenkam, ki ste nas spodbujali na tej poti, in verjamem, da se bodo fantje še naprej borili po najboljših močeh in da bomo tudi v prihodnje dobili še kakšno medaljo."

Na podelitvi sta od igralcev manjkala le novopečeni član moštva lige NBA Dallas Mavericks Dončić in naturalizirani Američan Randolph. Oba bosta izpustila tudi prihajajoči tekmi v kvalifikacijah za SP; ta četrtek s Španijo in v nedeljo proti Črni gori.

Podelitev državnih odlikovanj je potekala v sklopu dneva odprtih vrat, ki ga je urad predsednika pripravil ob dnevu državnosti.

Finale Eurobasket, Slavje Konec sage Šport Zlatim košarkarjem nakazali denar

 

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.