Šport > Košarka
1357 ogledov

Evropski prvaki pisali vladi: "Bomo sploh prejeli ustrezno nagrado?"

Finale Eurobasket, Slavje Epa
Slovenski košarkarski reprezentanti so s pismom Vlado RS pozvali, naj poravna svoje obveznosti.

Lansko jesen je Slovenija dihala s košarkarsko reprezentanco, ki je na EuroBasketu v Carigradu senzacionalno osvojila zlato medaljo. A člani izbrane vrste za uspeh niso bili ustrezno nagrajeni.

Vlada RS jim je namreč skupno izplačala 67.000 evrov. Člani strokovnega štaba pod vodstvom Igorja Kokoškova so se odpovedali denarni nagradi, tako da je vsak košarkar, po odštetem 25-odstotnem davku, na račun prejel malce manj kot 4.200 evrov.

Za primerjavo: v finalu poraženi Srbi so prejeli po 20 tisočakov na osebo, bronasti Španci pa celo po 30.000 evrov na igralca.

Glede na zneske, ki jih naša država namenja različnim promocijskim kampanjam z vprašljivimi sadovi, bi se spodobilo, da ustrezno nagradi tudi fante, ki so podalpski deželici prinesli slavo na evropski in svetovni sceni. Podobnega mnenja so tudi košarkarji, ki so na Vlado RS naslovili pismo. 

Pod pismo so se podpisali Goran Dragić, Jaka Blažič, Vlatko Čančar, Žiga Dimec, Luka Dončić, Edo Murić, Aleksej Nikolić, Klemen Prepelič, Anthony Randolph, Matic Rebec, Gašper Vidmar in Saša Zagorac.

goran dragić Ministrstvo Šport Dragića in zlate košarkarje postavili na laž?

Tekst, ki so ga košarkarji Slovenije namenili predsedniku vlade dr. Miru Cerarju, vam v spodnjih vrsticah prenašamo v celoti.

"Spoštovani predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar!

Spodaj podpisani košarkarji smo kot člani slovenske moške članske košarkarske reprezentance 17. septembra 2017 postali evropski prvaki, kar predstavlja največji uspeh v zgodovini slovenskega ekipnega športa.

Z devetimi zmagami na prav toliko srečanjih je Slovenija prva reprezentanca po letu 2003, ki ji je uspel takšen dosežek. Kapetan Goran Dragić je bil izbran za najkoristnejšega košarkarja prvenstva, komaj 18-letni Luka Dončić pa je svojemu kapetanu družbo delal v najboljši peterki prvenstva.

Ob koncu leta 2017 smo bili proglašeni za slovensko športno ekipo leta, Goran Dragić je bil izbran za športnika leta, Luka Dončić pa je v tej kategoriji zasedel tretje mesto. Poleg tega je bil Dončić proglašen tudi za obetavno športno osebnost. Prav tako smo prejemniki Bloudkove nagrade. Mednarodno združenje športnih novinarjev (AIPS) je slovensko košarkarsko reprezentanco v izboru za najboljšo ekipo leta uvrstilo na četrto mesto.

Glede na zapisano menimo, da si tudi s strani Republike Slovenije zaslužimo ustrezno denarno nagrado. Košarkarji in strokovni štab smo več kot tri mesece garali za ta izjemen uspeh, ki je sicer plod dolgoročenega dela v preteklih letih oziroma desetletjih. Igralci smo s tem, da smo ponosni branili barve naše države, skrajšali čas namenjen regeneraciji in pripravi na novo klubsko sezono. Na kocko smo postavili nadaljevanje naših klubskih karier.

V času priprav in evropskega prvenstva smo zaradi obveznosti do Slovenije izjemno malo časa preživeli z družino in prijatelji. Premor med klubskima sezonama je sicer edina priložnost, da si lahko vzamemo čas za svoje najbližje, kar nam je večin med sezono onemogočeno, saj nastopamo za tuje klube.

Vsak član srbske košarkarske reprezentance, ki smo jo premagali v finalu, je od države prejel nagrado v višini 20.000 evrov. Še višje nagrade so dobili Španci, ki so evropsko prvenstvo zaključili na tretjem mestu. Po naših informacijah je vsak član njihove reprezetance prejel po 30.000 evrov."

Vsi člani slovenske košarkarske reprezentance, ki smo se septembra v Slovenijo vrnili z zlatimi medaljami okoli vratu, menimo, da si zaslužimo primerljivo nagrado kot naši tekmeci na evropskem prvenstvu, ne pa zgolj 67.000 evrov bruto za celotno ekipo.

Zanima nas, ali bomo ustrezno denarno nagrado s strani Vlade Republike Slovenije sploh prejeli? V primeru, da je odgovor na to vprašanje pritrdilen, nas zanima tudi, v kakšni višini in kdaj bodo nagrade podeljene oziroma izplačane?

Najlepša hvala za odgovor in lep košarkarski pozdrav!"

Komentarjev 1
  • Snežinko 07:15 10.april 2018.

    Da je to katastrofa je bilo že na začetku jasno. Ni problem 300k€ za en ušiv kontejner (za drugi tir), ni problem 300 miljonov preveč za TEŠ, pa miljon za "nagrado" šefa NLB-ja ob odhodu... problem je par sto k€ ...prikaži več za fante, ki so si to res trdo prislužili. Sramota!!!