Slovenija
1043 ogledov

Vladi je prenehal mandat, kaj sploh še lahko počne?

Vlada, seja, 1.12.2016 Vlada RS
Kaj lahko vlada z okrnjenimi pooblastli še počne? Rdeča luč za nove zakone, zelena luč za zakone, ki so že v državnem zboru, in rumena luč za kadrovanje.

Državni zbor se je danes seznanil z odstopom predsednika vlade v odhodu Mira Cerarja, s čimer je tudi celotni vladi prenehal mandat. Ustava pri tem predsedniku vlade in ministrom nalaga obveznost, da do nove izvolitve opravljajo "tekoče posle", pri tem pa ni podrobneje obrazloženo, kaj to pomeni ... Služba vlade Republike Slovenije za zakonodajo v dokumentu naslovljenem na kabinet vlade in generalni sekretariat dan po odstopu Mira Cerarja tako izpostavlja, da se je pa pri opravljanju tekočih poslov treba izogibati vsem aktivnostim, ki izstopajo iz normalnega vsakdanjega dela: "Pri sprejemanju odločitev je treba skrbno pretehtati njihovo utemeljenost in odločitve izrecno obrazložiti z vidika vprašanja, ali neka odločitev spada med tekoče posle, in zakaj."

semafor | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Rdeča luč za nove zakone

Posredovanje novih zakonov vlade državnemu zboru tako po mnenju namestnika direktorice Damjana Tušarja, ki je podpisan pod dokumentom, tako nedvomno presega pojem in vsebino opravljanja tekočih poslov. Nekoliko manj restriktivno se lahko vlada obnaša pri zakonih, s katerimi država v svoj zakonodajni red vnaša zakonodajo Evropske unije. Vlada lahko tako sme nadaljevati že sprejeto in naravnano politiko zakonodajnega dela na tem področju, ne sme pa odpirati in povsem na novo oblikovati projektov, ki bi bistveno in izrazito posegali tudi v kreiranje politike na posameznem področju.

Izjema pri sprejemanju novih zakonov bi bila po mnenju službe vlade za zakonodajo interventni zakoni, če so nujno potrebni, da se odvrnejo nepopravljive ali težko popravljive posledice za delovanje države.

Verjetno bi se na to klavzulo lahko vlada sklicevala tudi pri sprejemanju zakonodaje, ki bi preprečila morebitno škodo, ki bi lahko nastala NLB zaradi prenesenih deviznih vlog. Predlog sprememb temeljne ustavne listine sta v državnem zboru sicer že predlagali SDS in NSi, ob soglasju poslancev tako posebnega vladnega sodelovanja niti ne bi potrebovali.

semafor | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Zelena luč za zakone, ki so že v državnem zboru

Ker so bili zakoni sprejeti še v času, ko je vlada opravljala svojo funkcijo še brez omejitve, lahko po mnenju službe vlade za zakonodajo predloge predstavljajo in razlagajo tudi pred pristojnimi telesi državnega zbora in pred samim državnim zborom. "Tovrstno, predvsem visoko strokovno delo, za katero so bile vsebinske odločitve oblikovane že pred nastankom takega stanja, ne presegajo okvira opravljanja tekočih poslov po ustavi," menijo v vladni službi, ki posebej opozarjajo še na možne amandmaje. Zanje po njihovem mnenju velja enako pravilo kot za (ne)predlaganje zakonov.

Semafor | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Rumena luč za kadrovanje

Na podlagi mnenja službe vlade za zakonodajo je dopustno kadrovanje, s katerim se zagotavlja kontinuirano delovanje države in njenih organizacij oziroma sistemov. Za primerjavo pri tem v vladni službi izpostavljajo, da podoben zaključek glede obsega tekočih poslov, ki se sicer nanaša na drugačen primer, izhaja tudi iz sodbe Upravnega sodišča RS, opr. št. I U 606/2013. V tej sodbi je sodišče odločilo, da odločitev o razpisu, sprejeta 28. 2., in njegova objava 1. 3. 2013, potem ko je že padla vlada Janeza Janše, nista pomenili opravljanja poslov, ki bi bili v tistem času nujni z vidika nemotenega delovanja visokošolskega sistema ne z vidika uporabnikov (študentov) ne z vidika izvajalca visokošolskega programa.

državni zbor Slovenija Katerih sprememb pod vlado Mira Cerarja ne bomo dočakali?
Komentarjev 8
  • izRODEk 15:23 20.marec 2018.

    Kadrovanje Mira Cerarja in pajdašev po tem, ko je napovedal svoj odstop: http://www.mju.gov.si/si/delovna_podrocja/objave_prostih_delovnih_mest/javni_natecaji/ Naj samo omenim, da je tukajšnji urednik bil s tem včeraj seznanjen, pa tega noče objaviti. Toliko o tem, na čigavi strani so tukaj pri Žurnalu24!

  • Albatroz 15:17 20.marec 2018.

    nič tak kot so do sedaj, nemo razlike. pa eden naj gre predsednika fotografirat za twiter

  • dragec 15:13 20.marec 2018.

    NIČ, .....KRADLI SO VSI TEH 26 LET