Vse te nagrade lahko "pobereta" slovenska asa

Foto: Epa
Foto: Epa
Bliža se konec letošnjega Toura. Ta je zaenkrat povsem v znamenju dveh Slovencev.
Oglej si celoten članek

Slovenska kolesarja Primož Roglič in Tadej Pogačar imata trenutno v lasti dve majici. Rumeno nosi 30-letni Strahoveljčan, ki ima v skupnem seštevku 57 sekund prednosti pred mlajšim rojakom. Slednji pa ima v lasti belo majico najboljšega mladega kolesarja. 

Enemu od Slovencev se obeta tudi pikčasta majica najboljšega hribolazca. Čeprav je Pogačar v 18. etapi izgubil pikčasto majico, pa ima še vedno možnost, da jo dobi nazaj. Richard Carapaz, lanski zmagovalec Gira, je v četrtek osvojil 42 točk in ima v skupnem seštevku 74 točk. Pogačar je v četrtek na vrhu najbolj strmega klanca ob koncu etape osvojil šest točk in za Ekvadorcem zaostaja za dve točki. V boju za zmago v razvrstitvi pikčaste majice je le še Roglič (Jumbo-Visma), ki ima 67 točk. Do konca Toura je na voljo še 11 točk za hribolazce.

Ukrepi Rogličev šef izključen s Toura, Pogačar bo moral plačati!

V petkovi etapi od Bourg-en-Bressa do Champagnola bo na voljo le ena za cilj na vzponu četrte kategorije. Preostale točke bodo na voljo v kronometru. Najboljši v sobotni, 20. etapi, bo pridobil deset točk, drugi osem, tretji šest, četrti štiri, peti dve, šesti pa eno točko. Ker Carapaz ne velja za najboljšega v vožnji na čas, kolesarje pa čaka zahtevnih 36,2 kilometra, bi lahko Slovenca med seboj odločila tudi vprašanje dobitnika pikčaste majice.

Bolj pomembna je tista rumena za zmagovalca Toura, kjer vajeti v rokah drži Roglič, ki ima 57 sekund naskoka pred Pogačarjem. Slednji pa ima 30 sekund prednosti pred Kolumbijcem Miguelom Ángelom Lópezom (Astana). Četrti Avstralec Richie Porte v skupnem seštevku zaostaja tri minute in šest sekund.

V razvrstitvi za belo majico najboljšega mladega kolesarja se borita le Pogačar in Španec Enric Mas. Mladi kolesar Movistarja za 21-letnikom s Klanca pri Komendi zaostaja tri minute in 22 sekund.

Foto: Epa Tadej Pogačar, Primož Roglič

Nedosegljiva je za oba Slovenca le zelena majica najboljšega sprinterja. A tudi tam sta Pogačar in Roglič visoko uvrščena. Mlajši zaseda osmo mesto (123 točk), starejši rojak pa deseto (101 točka). Vodi pa Irec Sam Bennett (Deceuninck-Quick-step) z 298 točkami, ima pa 52 točk prednosti pred Slovakom Petrom Saganom, ki je to majico doslej osvojil kar sedemkrat. Sprinterji bodo imeli na voljo še 160 točk v preostalih treh etapah na Touru.

Odzivi Kaj je Roglič rekel Pogačarju?

Tekmovalci pa odštevajo dneve do Pariza. Danes bo na sporedu 19. etapa od Bourg-en-Bressa do Champagnola (166,5 km), ki ne bi smela povzročiti premikov med favoriti. A pazljivost tudi v takšnih etapah ni odveč, sploh ob vetru in ostalih težavah, ki pretijo Slovencem na poti do Pariza.

V 19. etapi bo zgolj en kategoriziran klanec. Gre za vzpon četrte kategorije, ki bo dolg 4,3 km s povprečnim naklonom 4,7 odstotka. Etapo bo bržčas odločil skupinski sprint.

Slovenski kolesarji bodo upali, da v etapi ne bo prišlo do težav, kot so predrte zračnice, bočni veter ali pa druge nevarnosti, ki jim pretijo na poti do Pariza.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.