Zaradi padca Petra Prevca spremembe v smučarskih skokih

Foto: Profimedia Peter Prevc v planiškem izteku.
Foto: Profimedia Peter Prevc v planiškem izteku.
V novi sezoni svetovnega pokala bodo pravila drugačna.
Oglej si celoten članek

Grd padec Petra Prevca na domačem svetovnem prvenstgvu v Planici je postal povod za spremembo varnostnih pravil Mednarodne smučarske zveze (FIS).

Varovalna vrvica in zatiči na smučeh bodo v novi sezoni obvezni za vse smučarske skakalce. Oprema bo imela prilagoditve, da bo varovalna vrvica obvezna, saj zagotavlja, da v primeru težave z vezjem (na primer zloma zatiča) športnik ne izgubi popolnoma nadzora in lahko še vedno varno pristane.

Prav tako pa bodo morali imeti vsi skakalci tudi tako imenovane tačke na smučeh, ki so namenjene preprečevanju nenadzorovanega in hitrega drsenja smuči skozi iztek v primeru padca. To namreč lahko predstavlja veliko tveganje za poškodbe športnikov in drugih udeležencev tekem.

Lansko sezono je moral zaradi grdega padca predčasno na domačem svetovnem prvenstvu v Planici končati šampion Peter Prevc. Njegov padec je bil posledica tega, da se mu je odpel varovalni zatič na čevlju, ob tem pa ni imel varovalne vrvice.

Kot je med okrevanjem po analizi padca zatrdil Prevc, bo poslej skakal le še z varovalno vrvico, ki je doslej ni imel. 

"Četudi bi jo imel, bi se mi zatič vseeno iztaknil. Res pa je, da bi najbrž 'zvozil' brez padca. No, upam, da je serviser medtem varovalno vrvico že vgradil v vezi in da to ne bo več vprašanje," je pojasnil Prevc.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.