Šport > Zimski športi
11350 ogledov

Zaradi padca Petra Prevca spremembe v smučarskih skokih

Peter Prevc Planica Profimedia Peter Prevc v planiškem izteku.
V novi sezoni svetovnega pokala bodo pravila drugačna.

Grd padec Petra Prevca na domačem svetovnem prvenstgvu v Planici je postal povod za spremembo varnostnih pravil Mednarodne smučarske zveze (FIS).

Varovalna vrvica in zatiči na smučeh bodo v novi sezoni obvezni za vse smučarske skakalce. Oprema bo imela prilagoditve, da bo varovalna vrvica obvezna, saj zagotavlja, da v primeru težave z vezjem (na primer zloma zatiča) športnik ne izgubi popolnoma nadzora in lahko še vedno varno pristane.

Prav tako pa bodo morali imeti vsi skakalci tudi tako imenovane tačke na smučeh, ki so namenjene preprečevanju nenadzorovanega in hitrega drsenja smuči skozi iztek v primeru padca. To namreč lahko predstavlja veliko tveganje za poškodbe športnikov in drugih udeležencev tekem.

Lansko sezono je moral zaradi grdega padca predčasno na domačem svetovnem prvenstvu v Planici končati šampion Peter Prevc. Njegov padec je bil posledica tega, da se mu je odpel varovalni zatič na čevlju, ob tem pa ni imel varovalne vrvice.

Kot je med okrevanjem po analizi padca zatrdil Prevc, bo poslej skakal le še z varovalno vrvico, ki je doslej ni imel. 

"Četudi bi jo imel, bi se mi zatič vseeno iztaknil. Res pa je, da bi najbrž 'zvozil' brez padca. No, upam, da je serviser medtem varovalno vrvico že vgradil v vezi in da to ne bo več vprašanje," je pojasnil Prevc.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.