Šport > Zimski športi
71898 ogledov

Kubacki z novimi razkritji o ženi: "Imamo težave, toda ..."

Dawid Kubacki Print Screen
Življenje poljskega skakalnega šampiona Dawida Kubackega se počasi vrača v stare tire.

Dawid Kubacki, eden najboljših smučarskih skakalcev pretekle zime, je pripravljen za vrnitev na skakalnice, potem ko je z reprezentančnimi kolegi že oddelal del kondicijskih priprav za naslednjo sezono svetovnega pokala.

Triintridesetletni Poljak je bil v pretekli sezoni dolgo kandidat za osvojitev velikega kristalnega globusa, preden je njegovo sezono nepričakovano prekinila družinska kriza.

Sredi marca je kot strela z jasnega udarila novica, da so na Poljskem zaradi težav s srcem hospitalizirali Kubackijevo ženo Marto, zaradi česar je tekmovalec zapustil prizorišče norveške turneje Raw Air in kmalu zatem oznanil konec sezone. 

Dawid Kubacki | Avtor: Instagram Instagram
Po nekaj tednih negotovosti so ženo poljskega skakalca sredi prejšnjega meseca odpustili v domačo oskrbo, Kubacki pa je nedolgo zatem napovedal, da namerava nadaljevati kariero profesionalnega športnika, pri čemer se bo, kot je na predvečer vrnitve na skakalnice opozoril v pogovoru za Skijumping.pl, prilagajal potrebam svoje družine.

"Počasi se vračamo v stare tire," je poljskim novinarjem uvodoma zaupal Kubacki. "Zagotovo ni enostavno po vse tem, kar smo prestali, toda stvari se premikajo na bolje. Naše življenje se postopoma vrača v normalo, čeprav še vedno nismo 100-odstotni," je povedal skakalec.

"Zdravniki so opravili izjemno delo. Uspel jim je čudež. Zahvaljujoč temu lahko danes premagujemo druge težave, ki niso nič v primerjavi s tem, kar je bilo. Kar zadeva Martino rehabilitacijo, včasih potrebujemo malo pomoči, zato se zna zgoditi, da bom moral občasno prej zapustiti priprave. To so majhne skrbi. Vesel sem, da sem se lahko tako hitro vrnil k treningom. Bali smo se, da se bom lahko vrnil šele septembra. Vse se premika v pravo smer," je zadovoljen 33-letnik.

Kubacki je novico o hospitalizaciji žene prejel pred zadnjo tekmo v Vikersundu, od koder se je nato vrnil na Poljsko. Informacije o razlogih za njegovo odsotnost so bile sprva zelo skope, a se je kmalu razvedelo, da se žena bori za življenje.

"Situacija je bila zelo resna. Trenerji so me spraševali, kako bomo to izvedli in če nameravam nastopiti na tekmi. Vedel sem, da ne bo mogel skočiti. Preveč sem bil pod vplivom čustev. V takšnem stanju nimaš kaj iskati na skakalnici. Lahko bi izvlekel skok, vendar moja koncentracija ni bila na nivoju," je občutke na Norveškem opisal Kubacki.

"Odločil sem se čim prej vrniti domov, vendar nisem mogel pravočasno na letališče, zato sem moral čakati na večerni let. Gledal sem televizijo in poskušal misli preusmeriti drugam. Sprehajal sem se od sobe do menze in nisem vedel, kaj bi počel sam s seboj."

"To so življenjske situacije, na katere te nič ne more pripraviti. Želel sem si nazaj k bližnjim, čeprav sem vedel, da ne morem pomagati in da bom prej motil zdravnike pri delu. V takšnih situacijah si človek samo želi nazaj k družini."

"Dan kasneje sem vedel, da je sezona zame končana. Glede tega ni bilo dvoma. Po napovedih zdravnikov bi morala Marta v bolnišnici ležati več mesecev. Zdaj se vračam k skokom. Motivacije in želje mi ne manjka. Čas bo pokazal, kakšne so moje možnosti."

 | Avtor: Print Screen Print Screen

Po Vikersundu je Kubacki odpovedal nastope na zadnjih postojankah sezone v Lahtiju in Planici. "V tistem obdobju sem veliko prejokal. Še posebej so mi v spominu ostali prizori iz Planice. Pa ne samo meni, saj sva tekme gledala skupaj z ženo. To so bili močni prizori, ki so se me zelo dotaknili. Kamil Stoch mi je povedal, da naj bi direktor svetovnega pokala Sandro Pertile v luči moje situacije razmišljal celo o odpovedi tekem v Planici. Takrat se je stanje že izboljševalo, zato nisem videl razloga za takšno odločitev. Skakalci bi me živega požrli, če bi jih takole prikrajšal za zabavo (smeh, op. a.). Zdelo se mi je primerneje, če bi raje vsi nazdravili na Martino zdravje. Takrat je bila že pri sebi in odklopljena z večina naprav."

"Bolnišnico sva zapustila po manj kot mesecu dni, kar je bilo zelo hitro. Njeni srčni parametri so se kmalu normalizirali. Ko so jo sprejeli v bolnišnico, je bilo stanje tragično. Morda ji je pri tem pomagala njena športna preteklost. To je bil pravi čudež. Vstavili so ji srčni spodbujevalnik, zato je morala ostati nekoliko dlje. Ko so začeli odklapljati naprave, je bil to znak, da se bo lahko kmalu vrnila domov."

V naslednjih tednih se bo Kubacki posvetil pripravam na novo sezono, prve tekmovalne občutke pa bo iskal prihodnji mesec na tekmah v okviru evropskih iger. "Prvi skoki bodo pokazali, če še vedno znam. Minilo je že kaj nekaj časa, ampak po mojem je to kot vožnja s kolesom. Tega ne pozabiš. Ko si skakalec nadene čelado in pripne smuči, ve, kaj mora narediti," se novih izzivov veseli Poljak.

Dawid Kubacki | Avtor: Epa Epa

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Avatar Boris Hribljan
    boris42 21:30 22.maj 2023.

    Pa kaj je s tem makaronarjem g. Sandrom Pertilejem!? Kako lahko sploh pomisli na odpoved Planice!! A je usekan? Planica in Kulm sta najbolj tradicionalna prireditelja, ki morata biti v kokedarju! O.K., žena id Kubackega je bila bolana in zato ...prikaži več je David zaključil s sezono, da bi bil ob ženi! Vse lepo in prav! In kje je tu razlog za odpoved Planice!! Že tako ali tako nekaj po svoje dela in nato bi model kar odpovedal Planico!? Izgleda, da se je naveličal življenja!

  • Avatar NickMason
    NickMason 13:03 22.maj 2023.

    Nekaj ga le niso vprašali,hmmm kaj bi le bilo to