Šport > Zimski športi
74073 ogledov

Neverjetno, kako želijo Poljaki nagraditi Laniška

Anže Lanišek Profimedia
Slovenski skakalec je s poklonom poljskemu šampionu Dawidu Kubackemu poskrbel za enega najlepših prizorov letošnjega finala.

Na Poljskem tudi slaba dva tedna po sklepnem dejanju sezone v smučarskih skokih še vedno močno odmeva čudovita gesta Anžeta Laniška na podelitvi nagrad najboljšim skakalcem v Planici, kjer se je Domžalčan na ganljiv način poklonil poljskemu rivalu Dawidu Kubackemu.

Ta je moral zaradi zdravstvenih težav žene Marte predčasno odstopiti ob boja za veliki kristalni globus in posledično nazadoval na četrto mesto v skupni razvrstitvi. 

Dawid Kubacki Težki časi Šport Kubacki odprl dušo: "Želim si nadaljevati kariero, toda ..."

Z umikom poljskega skakalca so se nekoliko premešale karte pri vrhu svetovnega pokala, kjer se je na koncu drugega mesta v seštevku sezone veselil Avstrijec Stefan Kraft, tretjega pa najboljši orel pretekle zime Anže Lanišek.

Slednji je s tem dosegel tudi izid kariere in se na podelitvi nagrad najboljšim skakalcem v Planici prvič povzpel na zmagovalni oder.

Podelitev priznanj je imela močan čustven pridih, saj je Lanišek svoj velikanski športni dosežek za nekaj trenutkov postavil v senco odsotnega Kubackega.

S seboj je namreč prinesel kartonast izrez poljskega skakalca in tem javnost opomnil, da bi Kubacki stal na tem zmagovalnem odru, če mu ne bi načrtov prekrižale izredne okoliščine.

Planica | Avtor: Anže Petkovšek Finale svetovnega pokala v smučarskih skokih in poletih v Planici. Anže Petkovšek

Lanišek si je z nesebično gesto prislužil številne pohvale in se zasidral v srca poljske športne javnosti, ki njegovega dejanja še dolgo ne bo pozabila.

Ganjen je bil tudi Kubacki, ki se je slovenskemu skakalcu zahvalil in priznal, da so mu med gledanjem podelitve po licih tekle solze.

Lanišek je napravil velik vtis tudi na najvišje predstavnike odbora za fair-play pri Poljskem olimpijskem komiteju (PKOI), kjer resno razmišljajo o tem, da bi slovenskemu skakalcu izročili prav posebno priznanje.

letalnica vikersund Novost sezone Šport Miran Tepeš z jasnim sporočilom za Fis: "Pretirano omejevanje ni smiselno"

"Upam, da bo Anže med kandidati za to nagrado," je povedala predsednica odbora Hanna Wawrowska in dodala: "V skladu s pravili nagrade PKOI Fair Play bo prijavo, če bo ta oddana, preučila pristojna komisija. Osebno me je njegova gesta zelo ganila," je dodala.

"Anže je izkazal veliko spoštovanje do tekmeca, njegova gesta je odraz prijateljstva in medsebojnega spoštovanja. Vrednote fair-playa se zelo visoko uvrščajo tudi v hierarhiji moralnih vrednot. Smučarski skoki so že vrsto let vzorčen primer pozitivnega okolja, medsebojnega spoštovanja ter prijateljskega, morda celo družinskega vzdušja. Odnos do Dawida in njegove žene Marte je bil najlepši pokazatelj tega," je pristavila.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Avatar pantani
    pantani 12:52 13.april 2023.

    Lepo,vi novinarji,pa prosim,če si članek,predno gre v eter, preberete!!! "Upam, da med Anže med kandidati za to nagrado," tole še za v 1. razred OŠ ni!!!