Šport > Zimski športi
12958 ogledov

Miran Tepeš z jasnim sporočilom za Fis: "Pretirano omejevanje ni smiselno"

letalnica Vikersund Reševalni pas/Twitter
Z očetom vetrne izravnave o eni najodmevnejših novosti pretekle sezone smučarskih skokov - tekmi smučarskih poletov za dekleta.

Smučarske skakalke so po večletnih prizadevanjih dočakale svoj ognjeni krst ob zaključku norveške turneje Raw Air v Vikersundu, kjer so prvič v zgodovini opravile z uradno preizkušnjo na veliki letalnici.

Zgodovinska tekma, na kateri se je Ema Klinec okitila z ženskim svetovnim rekordom (226 metrov), sicer ni štela za svetovni pokal, se je pa upoštevala v seštevek turneje, katero je še drugič zapored dobila Slovenka. Po lanskem končnem uspehu Nike Križnar je tokratno preizkušnjo na vrhu končala Klinčeva.

Gorazd Pogorelčnik Ni več zaupanja? Šport Prvi mož naših skokov o možni menjavi trenerja: "Največja napaka je bila ..."

Medijsko zelo dobro pokrita in v javnosti odmevna ženska tekma v Vikersundu je predstavljala enega izmed vrhuncev letošnjega dogajanja na Norveškem, obenem pa postavila pomembne temelje za nadaljnji razvoj ženskih smučarskih poletov.

Dekleta si želijo, da bi tekmo na letalnici čim prej vključili v koledar svetovega pokala, a bo na to, če gre verjeti besedam direktorja moških skokov Sandra Pertileja, potrebno počakati najmanj do leta 2025.

Dawid Kubacki Nova razkritja Šport Kubacki spregovoril o ženi: "Glede na vse, kar je prestala ..."

Ne glede na zdržan odnos šefa moškega dela karavane, so si vsi glavni akterji enotni, da je bila ženska tekma v poletih velik uspeh, čemur pritrjuje tudi slovenski poznavalec in aktualni pomočnik direktorice ženskih tekem Miran Tepeš.

"Zagotovo. Tekma je bila lepa, dekleta so pokazala tehnično znanje in dokazala, da znajo dobro in varno leteti. Imeli smo tudi omejitev števila tekmovalk. Prvič smo šli bolj na sigurno, tako da so res nastopile samo najboljše skakalke. Dekleta so dokazala, da so sposobna dobrega letenja," je povedal nekdanji vrhunski skakalec in dodal: "Gledalcev je bilo Vikersundu primerno. Tudi na moški tekmi jih ni bilo bistveno več. Tam so navajeni tekme gledati po televiziji. Tribune niso bile napolnjene, je bilo pa zato ogromno medijskega zanimanja."

letalnica vikersund | Avtor: Profimedia Profimedia

Magdalena Palasz Jezik prehitel pamet Šport Šokirala med prenosom tekme v Planici. "To je škandal leta"

Odločevalci so pri implementaciji ženskih poletov ubrali previden pristop s tem, ko so udeležbo na tekmi omogočili le 15 najboljšim tekmovalkam v seštevku turneje. To je botrovalo pozivom nekaterih deklet, da bi morali potemtakem omejiti tudi število tekmovalcev na moških tekmah, kar je bila nekoč že ustaljena praska.

miran tepeš | Avtor: Profimedia Profimedia
"Dolga leta sem delal v moškem svetovnem pokalu, kjer smo včasih omejevali število tekmovalcev na letalnicah, da bi zagotovili večjo kakovost tekme in poletov. Slabši odpadejo v kvalifikacijah. Na predlog nacionalnih smučarskih zvez je bila ta omejitev ukinjena, tako da se na tekmo spet uvršča 50 fantov," je povedal Tepeš, ki pozive deklet k omejevanju števila moških tekmovalcev razume kot logično posledico trenutne neenakosti med spoloma.

"Dekleta so malo provocirali, da je potrebno omejiti število tekmovalk, zato je bil logičen odgovor, zakaj se potem ne omejuje tudi moških? Dekleta malo trkajo na vest, da je treba poskrbeti za enakopravnost. Prepričan sem, da je več kot samo 15 deklet sposobnih dobro skočiti na letalnici. To se je tudi pokazalo. Še vedno pa je to ekstremen šport, kjer je potrebno paziti na vreme in še marsikaj drugega. Psihična priprava ima še večjo vlogo kot na skakalnicah. Seveda pa to velja tudi za fante," je poudaril.

Po mnenju Tepeša je na tej točki omejevanje razvoja ženskih poletov nesmiselno. "Vrsto let sem že zagovornik ženskih poletov, ker poznam dekleta in vem, česa so sposobna. Tudi sam sem včasih skakal in vem, v kakšnih razmerah smo mi skakali. Zdaj imajo boljšo opremo in stvari so drugačne kot nekoč. Če smo mi lahko letali, ne vem, zakaj one ne bi mogle."

Planica Ponovno poletel Šport Kakšna drama našega orla: "Postavili so napačno diagnozo, rešilo me je le ... " Robert Hrgota Globok poklon Šport Hrgota: "Ne zavedamo se še, koga smo izgubili"

"Laho bi imeli lepo tekmo za svetovni pokal, toda ne z vsemi dekleti. Morda v prvih dveh ali treh letih nekje z 20 ali 30 tekmovalkami. Lahko bi oblikovali kriterije, da bi res nastopile tiste najboljše. Ne vidim težav, zakaj tekma ne bi v prihodnje štela za svetovni pokal. Direktor svetovnega pokala vsekakor delno vpliva na to, vendar imamo tudi mi direktorico svetovnega pokala, ki to podpira. O tem bodo v končni fazi odločale delegacije smučarskih zvez," je pojasnil Tepeš.

Povedal je še, da imajo dekleta kljub fiziološkim omejitvam v nekaterih pogledih celo boljše predispozicije za dolge polete kot moški,  "Kar se varnosti tiče, dekletom še bolj zaupam. Ker se le bolj preračunljiva. Pri moških imamo nekaj norcev, ki so povsem nepremišljeni, preveč tvegajo in so ves čas na meji padca. Dekleta se v tem pogledu bolj obvladajo," je dejal.

Janne Ahonen Velikan Šport Senzacionalna vrnitev skakalne legende Timi Zajc Ni prebolel Šport Slovenski šampion še vedno pod vtisom hude nesreče

"Po fiziološki sestavi imajo dekleta manjši hendikep, po drugi strani pa so tista lažja dekleta lahko enakovredna fantom. Podobno je v drugih športih. Po nekaterih lastnostih so dekleta boljša, po drugih pa slabša. Po fizični moči so moški na boljšem, psihološko pa so jim dekleta enakovredna."

"Analize kažejo, da se razlike zmanjšujejo. Če so pred desetimi leti dekleta potrebovala 15 naletov več, jih danes samo še šest. K temu je pripomoglo več dejavnikov, kot je obseg treninga, zgoščena konkurenca, večje število tekmovalk. Razvoj zahteva svoj čas. Ne smemo prehitevati dogodkov, pa drugi strani pa pretirano omejevanje tudi ni smiselno," meni priznani slovenski strokovnjak.

Dawid Kubacki Težki časi Šport Kubacki odprl dušo: "Želim si nadaljevati kariero, toda ..." Martin Koch Pogovor z legendo Šport Legendarni letalec: "Tega boja s Slovencem se bom spominjal za vedno!"

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.