Šport > Zimski športi
11200 ogledov

Pozivi k veliki spremembi v poletih, mnenja so deljena

letalnica vikersund Profimedia
Zgodovinska ženska tekma v smučarskih poletih v Vikersundu, kjer je imelo pravico do nastopa samo 15 tekmovalk, bi lahko krojila prihodnjo podobo tekem na letalnicah.

Norveški Vikersund je pretekli konec tedna gostil zgodovinsko prvo preizkušnjo za dekleta v smučarskih poletih. Tekma, na kateri je nastopilo 15 najboljših skakalk v seštevku turneje, ni štela za svetovni pokal, se je pa upoštevala v končni izračun turneje Raw Air.

Odzivi na tekmovalni format, po katerem so priložnost na letalnici dobile le najboljše skakalke, so bili izrazito pozitivni, med dekleti pa se že krepi prepričanje, da bi morali zgledu slediti tudi na moških tekmah.

"Malce dolgočasno je gledate fante z najkrajšimi poleti. Če bi bila konkurena bolj zgoščena, bi se gotovo povečalo tudi zanimanje. Prepričana sem, da bi bilo takšne tekme bolj zabavno gledati," je dejala norveška skakalka Silje Opseth, ki meni, da ima manjše število nastopajočih pozitiven učinek tako na razpoloženje v izteku kot na vrhu letalnice. 

"To prinaša dodatno napetost. Pri skakalkah se je opazilo več nervoze. Verjamem, da je to prava pot," je dodala.

Silje Opseth | Avtor: Profimedia Profimedia

Pohvalne besede na račun tekmovalnega formata je izrekla tudi njena rojakinja Maren Lundby. "Všeč mi je bila ideja za Raw Air turnejo. Mislim, da smo s tem priskrbeli dodatno vznemirjenje, ki smo ga na moški tekmi pogrešali," je dejala. 

"Tudi fantje bi morali tekmovati po tem formatu," pa je menil šef norveških smučarskih skokov Clas Breden Brathen. "Potem bi imeli zares elitno tekmovanje, kar je dobro za razvoj športa in turneje Raw Air. Razburljivo bi bilo opazovati, kdo si bo zagotovil mesto med 15 najboljšimi tekmovalci," je dodal.

Direktor svetovnega pokala Sandro Pertile se strinja, da je format zanimiv, vendar ni prepričan, če je to prava smer. "Prezgodaj je za takšne ocene. Verjamem v razvoj ženskih poletov, gre za mlad šport v primerjavi s fanti. Ostati moramo potrpežljivi, vsekakor pa gre za zanimiv format," je dejal Pertile.

Bolj zadržan je bil zmagovalec moške turneje Norvežan Halvor Egner Granerud: "Mislim, da je 15 skakalcev premalo. Takšna tekma bi bila grozno ekskluzivna. Kar nekaj skakalcev izven najboljše petnajsterice se preživlja s smučarskimi skoki, kar bi jim bilo v tem primeru odvzeto," je povedal Granerud, ki za začetek predlaga testno tekmo s 30 udeleženci. 

Halvor Egner Granerud | Avtor: Profimedia Profimedia

"Zelo me veseli, da imajo smučarski skoki takšno širino," pa je komentiral Johann Andre Forfang. "Ničesar ne bomo pridobili z zmanjševanjem števila tekmovalcev. Najmanjše reprezentance bodo takoj odpadle. S tem bomo izgubili širino, na kateri smo gradili," je poudaril.

Temu je delno pritrdil Pertile. "Smučarski poleti so sanje vsakega skakalca. Vsakdo si želi leteti, zato poleti predstavljajo veliko motivacijo za vse," še pravi direktor svetovnega pokala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice