Šport > Zimski športi
1155 ogledov

"To je tisti zadnji košček v sestavljanki!"

Ema Klinec Profimedia
Ema Klinec je prva zmagovalka ženske tekme v poletih ter nova svetovna rekorderka.

Slovenka Ema Klinec je v Vikersundu zmagala na prvi uradni tekmi smučarskih skakalk na letalnici. V prvi seriji je s 226 metri dosegla svetovni rekord in prepričljivo vodila. Tudi v finalu je imela najboljši dosežek serije, potem ko je postavila drugo daljavo serije z 223,5 metri, in zmagala z 41 točkami prednosti pred najbližjo zasledovalko, slavila pa je tudi v točkovanju norveške turneje.

Ema Klinec Poleti (ž) Šport Nov svetovni rekord in zmaga Eme Klinec!

Klinec je tako postala tretja slovenska rekorderka v smučarskih poletih po Jožetu Šlibarju, ki je leta 1961 v Oberstdorfu letel 141 m, in Petru Prevcu. Ta je leta 2015 v Vikersundu kot prvi poletel 250 m. "Super zaključek dneva. Turneja je bila res dolga. Na koncu sem zelo vesela, da mi je uspelo postaviti tisti zadnji košček v sestavljanko, v to zgodbo. Rada bi se zahvalila vsem za podporo, da lahko pokažemo svoje najboljše predstave. To je to, gremo naprej v nove zmage," je bila po koncu vesela Klinec.

"Res lepo, zgodovina v Vikersundu. Mislim, da je lahko vseh 15 punc ponosnih, da smo imele to čast, da smo se v tem preizkusile. Noro, koliko je bilo nekega navdušenja, podpore s strani vseh. Vidi se, kako smo podpirale ena drugo. To bo res šlo v zgodovino. Neizmerno sem tudi zadovoljna za Emo. Uspelo ji je narediti to, kar sem jaz lani. Mislim, da ne bo pozabila vseh teh poletov preko 200 metrov, rekorda letalnice in na koncu naslova zmagovalke norveške turneje. Naj uživa v tem trenutku, naj se sprosti, naj uživa v teh trenutkih," pa je nastop strnila druga Slovenka Nika Križnar, ki je bila po poletih dolgih 193,5 (osebni rekord) in 187 metrov na koncu sedma.

Ema Klinec | Avtor: Profimedia Profimedia

Dodala je: "Mislim, da smo lahko zelo zadovoljni s celotnim izkupičkom. Vesela sem, ker nama je ekipa zaupala, naju podpirala, res je bilo lepo. Pri meni je malo zmanjkalo za kakšen meter več, a kaj si moram pustiti še za prihodnost. Vem, česa sem zmožna, vem, da skoki skozi sezono niso bili konstantni, da bi lahko pričakovala kaj več tukaj. Vseeno pa sem v zraku uživala. To je neopisljiv občutek, res sem vesela, da sem bila ena izmed 15 deklet, ki si je priborila čast skočiti na velikanki."

Avstrijka Daniela Iraschko je sicer že pred 19 leti na Kulmu poletela 200 metrov, vendar tisto ni bila uradna tekma. Tudi tokratna po skoraj dveh desetletjih od prvih poskusov, da bi tudi ženske nastopale na največjih napravah na svetu, ni štela za svetovni pokal, nastopila je le najboljša petnajsterica, točke pa so štele le v razvrstitvi turneje. Toda tekma je vseeno dokazala, da so najboljše skakalke brez težav kos letalnicam in so napovedale, da bi lahko že kmalu tekmovale tudi na najvišji ravni za svetovni pokal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice