Šport > Zimski športi
20425 ogledov

Žirija zagrenila slovo nekdanjemu rekorderju: "To ni prav"

Anders Fannemel Profimedia
Norveški skakalni as bo pred domačimi gledalci v Vikersundu sklenil kariero profesionalnega športnika.

Ob zaključku norveške trneje Raw Air bo v Vikersundu, kjer bosta na sporedu dve posamični tekmi, bo padel zastor na kariero nekdanjega svetovnega rekorderja Norvežana Andersa Fannemela.

Nekoč vrhunski letalec se bo poslovil na napravi, kjer je leta 2015 poletel takrat rekordnih 251,5 metra.

Domen Prevc trije med 10 Šport Vikersund: Kraft na vrhu, Slovenci ekipno odlični

"To je moj zadnji vikend," je norveške medije v Vikersundu obvestil 31-letni smučarski skakalec, ki je ostal brez nastopa na sobotni posamični tekmi. Kvalifikacije je namreč končal šele na 53. mestu, kar pa je bila v veliki meri tudi posledica prenizkega zaletišča.

"Trenutno ne razmišljam preveč o svoji karieri. Škoda, da se mi ni uspelo uvrstiti na tekmo," je povedal skakalec, ki je v kvalifikcijah nastopil kot drugi, žirija pa je takoj za njim zvišala nalet.

"To ni prav, da takole spustijo dva tekmovalca po letalnici, preden ugotovijo, da bi potrebovali višjo hitrost. Na tej napravi je to odločilnega pomena," se je nad odločitvijo žirije pritoževal Norvežan.

Anders Fannemel | Avtor: Epa Epa

Fannemel je v svetovnem pokalu debitiral 5. decembra 2009. V krstnem nastopu na skakalnici Lysgaardsbakken v Lillehammerju je končal znotraj najboljše desetetice.

V karieri je dobil štiri tekme svetovnega pokala, zadnjo 16. decembra 2017 v Engelbergu. Pohvali se lahko še dvanajstimi uvrstitvami na zmagovalni oder.

Najbolj konstantno formo je kazal v sezoni 2014/2015, v kateri je bil četrti najboljši skakalec na svetu. Tri leta pozneje je bil tretji v seštevku novoletne turneje šririh skakalnic.

Yuki Ito Kakšna napaka! Šport Delček sekunde usoden za veliko zvezdnico, bo Fis zaobšel pravila? Vikersund Poleti Šport Fis mimo svojih pravil, za to lobirale tudi Slovenke

Na velikih tekmovanjih je Fannemel pripomogel k trem moštvenim odličjem. Leta 2015 je z norveško reprezentanco osvojil naslov svetovnega prvaka v Falunu, temu so dve leti pozneje na SP v Lahtiju dodali še ekipno srebro. Vmes so bili vikingi leta 2016 na SP v Bad Mitterndorfu zlati na moštveni tekmi v poletih.

Zadnja leta Fannemelove kariere so zaznamovale poškodbe in neuspešni poskusi vrnitve na pota stare slave. 

Norvežan bo zadnji vlak lovil v nedeljo, a bo moral za dostojno slovo od skakalnega športa najprej prestati sito kvalifikacij pred popoldansko tekmo, s katero se bo končala norveška turneja 2023.

Anders Fannemel je 15. februarja 2015 poletel 251,5 metra na letalnici v Vikersundu in s tem odvzel svetovni rekord Petru Prevcu, ki je dan prej pristal pri 250 metrih. Norvežanov svetovni rekord je stal do 18. marca 2017, ko ga je za pol metra preskočil rojak Robert Johansson (252 m). Tega je še isti dan premagal Avstrijec Stefan Kraft (253,5 m), čigar rekord velja še danes.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.