Šport > Zimski športi
62627 ogledov

Delček sekunde usoden za veliko zvezdnico, bo Fis zaobšel pravila?

Yuki Ito Reševalni pas/Twitter
Ena najboljših skakalk na svetu je po nepotrebnem zapravila priložnost za zgodovinski nastop na letalnici v Vikersundu. Ali pač?

Japonska smučarka skakalka Yuki Ito je po diskvalifikaciji na tekmi v Lillehammerju izpadla iz najboljše petnajsterice tekmovalk na norveški turneji Raw-Air, s čimer je ostala brez nastopa na prihajajoči zgodovinski tekmi za dekleta v Vikersundu.

Smučarske skakalke bodo v nedeljo prvič v zgodovini tekmovale na letalnici, pravico do nastopa pa bo imelo le najboljših 15 tekmovalk v seštevku norveške turneje, ki morajo biti na prvi dan treninga (17. marec) stare najmanj 18 let. Tekma v Vikersundu ne bo štela za svetovni pokal, bodo pa zato poleti upoštevani v seštevku turneje Raw-Air.

V Vikersundu bi morala nastopiti tudi Yuki Ito, sicer ena boljših tekmovalk na velikih napravah, vendar je njena udeležba trenutno še pod velikim vprašajem. Japonka je namreč po diskvalifikaciji na tekmi v Lillehammerju nazadovala šele na 20. mesto v razvrstivi Raw-Air, s čimer je izgubila pravico do nastopa na letalnici.

Ema Klinec Raw Air Šport Slovenka ostaja v vodstvu turneje

V zakulisju sicer potekajo velika prizadevanja, da bi Mednarodna smučarska zveza (Fis) naredila izjemo in Japonki omogočila nastop na zgodovinski tekmi, končna odločitev pa je na strani pristojnega komiteja za smučarske skoke.

Itova je v sredino posamično tekmo vstopila kot šesta skakalka turneje, nato pa je zaradi taktiziranja trenerja ostala brez uvrstitve. Tekmovalka je namreč predolgo ostala na zaletni rampi, potem ko ji je Miran Tepeš, pomočnik direktorice tekem svetovnega pokala, prižgal zeleno luč za skok.

 | Avtor: Print Screen Print Screen

Štartna procedura je povsem jasna, neupoštevanje pa se kaznuje z diskvalifikacijo, kar se je v tem primeru tudi zgodilo. Japonkin trener Tomoharu Yokokawa je v upanju na izboljšanje pogojev predolgo odlašal z zamahom zastavice, Itova pa se je po smučini spustila delček sekunde po tem, ko se je na skakalnici že prižgala rdeča luč. Japonka je skočila 120,5 metra, kar bi ji zanesljivo prineslo uvrstitev v finalno serijo in pomembne točke za potrditev udeležbe v Vikersundu.

 | Avtor: Print Screen Print Screen

Zdaj je njena usoda odvisna od Fisovega komiteja za smučarske skoke, ki je pred težko odločitvijo.  Če bo Fis klonil pod pritiskom in tekmovalki pogledal skozi prste, bo s tem zaobšel svoja pravila, to pa bi lahko sprožilo burno razpravo o tem, ali bi zveza enako ravnala tudi v primeru manj znanega imena?

Itova je bila po diskvalifikaciji deležna podpore sotekmovalk in tujih trenerjev, ki pozivajo k njeni vključitvi na tekmo v Vikersundu.

Pobudnica akcije pod ključnikom #letyukifly je bila Nemka Katharina Althaus, katere objavo na Instagramu so delile Eva Pinkelnig, vodilna v seštevku turneje Ema Klinec, Selina Freitag, Chiara Kreuzer, Nika Križnar, Alexandria Loutitt, Abigail Strate in Sara Takanashi

Halvor Egner Granerud "Ni skrivnost ..." Šport Granerud podprl Stochove pozive k uničenju skakalnice

Japonki gre na roko tudi dejstvo, da se je Avstrijka Julia Mühlbacher, trenutno 15. v razvrstitvi norveške turneje, odpovedala nastopu v Vikersundu, kjer je tako za zdaj potrjenih samo 14 tekmovalk.

Izpraznjeno mesto bi lahko zasedla Itova, vprašanje pa je, kako bi se takšno odločitev odzvale tekmovalke, ki so v seštevku uvrščene pred njo.

Komentarjev 4
  • marko345 14:04 16.marec 2023.

    Če ji trener dal ptepozno dovoljenje- jo je on zadrževal, bi moral biti kriv onin ne tekmovalka. Tekmovalka se lahko pofa v smuči o šele takrat, ko ji to z zamahom zastavice dovoli trener. Ne pomnim, da bi kdaj kakšen ...prikaži več skakalec po dovoljenju kar še čakal. Tukaj gre za kaj drugega.

  • PaPajapopi 11:20 16.marec 2023.

    Pravila so zato, da se jih spoštuje. Drugače jih sploh ne potrebujemo. Žal je tako. Je pa kar nekaj tekmovalk pred njo, ki bi lahko izpolnile prazno 15 mesto.