Šport > Zimski športi
6312 ogledov

Nov svetovni rekord in zmaga Eme Klinec!

Ema Klinec Profimedia
Ema Klinec je postavila nov svetovni rekord ter zmagala na poletih v Vikersundu!

Slovenska skakalka Ema Klinec je na letalnici v Vikersundu, kjer je v soboto kot prva v zgodovini presegla 200 metrov, na turneji Raw Air v prvi seriji poletov postavila nov svetovni rekord z daljavo 226 metrov! Slovenka je za štiri metre izboljšala sobotni dosežek Kanadčanke Alexandrie Louttit.

Klinec je tretja slovenska rekorderka v smučarskih poletih po Jožetu Šlibarju, ki je leta 1961 v Oberstdorfu letel 141 m, in Petru Prevcu. Ta je leta 2015 v Vikersundu kot prvi poletel 250 m.

Klinčeva je tako z 209,1 točko tudi prepričljivo vodila po prvi seriji ženskih poletov. Še najbolj se ji je približala domačinka Silje Opseth (191,6), medtem ko je najbližja zasledovalka Klinčeve v skupnem seštevku turneje Katharina Althaus na tretjem mestu zaostajala že za 34,9 točk.

Druga slovenska predstavnica Nika Križnar je po prvi seriji držala šesto mesto. S skokom 193,5 metrov je postavila nov osebni rekord in osvojila 156,3 točke. Za stopničkami je zaostajala za 17,9 točk.

V drugi seriji je nato Križnarjeva poletela do 187 metrov ter s 320,8 točkami izgubila eno mesto, saj jo je z izjemnim poletom v dosti boljših razmerah prehitela Louttitova, ki je s 225 metri za vsega en meter zgrešila rekord Klinčeve.

V drugo je odlično nastopila tudi Yuki Ito (352,6) ki je s četrtega mesta skočila celo do stopničk, potem ko so ji šele naknadno dovolili nastop na letalnici, potem ko je bila na zadnji tekmi diskvalificirana in sprva ni imela mesta med petnajsterico najboljših, ki so si zagotovile nastop. Na koncu so ji vseeno dovolili nastopiti, v boju za stopničke pa je celo uspela premagati Althausovo (347,4).

Ema Klinec | Avtor: Profimedia Profimedia

Opseth (373,7) je nato vrgla rokavico Emi Klinec z odličnim poletom dolgim 207 metrov, a je nato Klinčeva z novim fantastičnim poletom dolgim 223,5 metrov dokazala, da je najboljša letalka na svetu. Zaradi slabših razmer od Louttitove je bila najboljša izmed vseh letalk tudi v drugi seriji, medtem ko je na koncu s 414,7 točkami drugouvrščeno Opsethovo premagala kar za 41 točk.

Štiriindvajsetletna Klinec je bila prepričljivo najboljša v dveh dnevih poletov v Vikersundu, v šestih serijah, treh na sobotnih treningih in treh na dan tekme, je petkrat presegla 200 m. To ji uspelo tudi v poskusni jutranji seriji, le v sobotni prvi seriji treninga ni zmogla preseči te magične meje.

Prva tekma smučarskih skakalk na letalnicah je sicer štela le za norveško turnejo, ne pa tudi za seštevek svetovnega pokala. V skupnem seštevku Raw Air je na koncu Klinčeva slavila z ogromno prednostjo skorajda 90 točk pred Althausovo.

V Lahtiju se bo prihodnji petek sklenila sezona svetovnega pokala za ženske. Avstrijka Eva Pinkelnig, deveta v Vikersundu, je s 1612 točkami že osvojila veliki kristalni globus, na naslednjih dveh mestih sta Althaus (1437) in Klinec (1255).

REZULTATI

Komentarjev 2
Sorodne novice