Šport > Zimski športi
26437 ogledov

Slovenki kot prvi uspel polet, o katerem govori ves svet

Reševalni pas/Twitter
Ema Klinec je na letalnici v Vikersundu kot prva smučarska skakalka v zgodovini preskočila mejo 200 metrov. Svetovni rekord je kasneje izboljšala Alexandrie Loutitt z 222 metri.

Slovenska reprezentantka Ema Klinec je na letalnici v Vikersundu kot prva smučarska skakalka doslej z 203 metri preskočila mejo 200 m. V zgodovino se je vpisala v drugi seriji treninga, prvega v ženskih skokih na letalnicah.

Prvi trening je bil predviden že v petek dopoldne, a je bil zaradi dodatnega snega in slabih vetrovnih napovedi odpovedan.

 

V zadnji seriji treninga sta 200-metrsko znamko preskočili Norvežanka Maren Lundby (212,5 m) in nova svetovna rekorderka Kanadčanka Alexandrie Loutitt (222 m).

Klinčeva se je v zadnjem poskusu pognala s pet mest nižjega zaletišča kot Loutittova in z 221 metri prepričljivo zmagala po točkah. 

Kranjčanka je s 163,4 točke v tretji seriji kar za 30 točk premagala svetovno rekorderko Loutittovo (134,4). Ta je skočila z 19. zaletnega mesta, Klinčeva s 14.

"Kaj naj rečem? Zelo, zelo lep preizkus letalnice in prvi zgodovinski poleti za ženske uradno. Zelo sem vesela, da smo vse pokazale lepe, varne in na koncu tudi zelo dolge skoke. Zelo sem uživala. Sploh moj tretji polet je bil res dober. S tako popotnico grem jutri naprej. Potrebno pa je najprej narediti svoje delo in potem videti, kaj prinesejo metri. Danes je bilo res super," je po tekmi povedala najboljša Slovenka.

Klinčeva je trenutno nosilka druge najdaljše daljave v zgodovini.

Magično mejo je dosegla še Yuki Ito (200 m), kateri je Fis ob pomoči sotekmovalk, med katerimi je bila tudi Nika Križnaromogočil nastop na letalnici. Podrobnosti spodrsljaja, ki bi Japonko skoraj stal udeležbe v Vikersundu, izveste TUKAJ.

Nika Križnar, druga Slovenka, je v tretji seriji skočila 170 m, prav tako kot Klinčeva s 14. zaleta, in dobila 103,2 točke za osmi izid.

"Dočakali smo ženski preizkus letalnice. Žirija je danes opravila lepo delo, lepo postopoma je šlo vse. V prvi seriji nismo videli skoka čez 200 metrov, ki smo ga najbolj pričakovali. V drugem skoku se je to zgodilo prav s strani vodilne tekmovalke Eme Klinec. S poletom 203 metre gre v zgodovino. Zadnji, tretji skok, je bil še boljši. Žirija je dovolila malenkost več," je pojasnil slovenski trener Zoran Zupančič.

Dodal je: "Za svetovni rekord, ki ga je prevzela Loutitt, bi potrebovali eno zaletno mesto več. Mogoče so tu šli malce prenizko. Emin skok je bil ponovno perfekten. Tri, štiri tekmovalke so letele čez 200 metrov. Emin skok pa je bil za 30 točk bolj vreden od svetovnega rekorda. Res vse čestitke. Danes je naredila res zelo, zelo lepo delo. Veseli smo preizkusa za vsa dekleta, za vse se je končalo varno. Čestitam prav vsem, da so pokazale, da znajo leteti, pokazale so tudi korajžo s strani vsake posameznice."

Prva tekma smučarskih skakalk na letalnicah bo v nedeljo, ko bo v Vikersundu ob 9.15 najprej poskusna serija, potem pa ob 10. uri še prva serija tekme.

Komentarjev 4
  • crniovcar 12:36 18.marec 2023.

    V zadnji seriji treninga sta 200-metrsko znamko preskočili Norvežanka Maren Lundby (212,5 m) in nova svetovna rekorderka Kanadčanka Alexandrie Loutitt (222 m). O TEH DVEH CELI SVET NIČ NE GOVORI

Sorodne novice