Šport > Zimski športi
31111 ogledov

Zaradi 'osebnih razlogov' konec boja za veliki globus

Granerud Epa
Granerud do globusa, v kvalifikacijah uspešni vsi Slovenci.

Norveški smučarski skakalec Halvor Egner Granerud je predčasno osvojil veliki kristalni globus za skupno zmago v svetovnem pokalu. Granerud je do drugega globusa prišel še pred današnjo tekmo v Vikersundu, saj je njegov edini izzivalec, Poljak Dawid Kubacki, odpovedal nastop. V kvalifikacijah so bili uspešni vsi Slovenci.

Granerud ima 386 točk prednosti pred Kubackim, slednji pa ga po današnji preizkušnji ne more več ujeti, ker so do konca sezone ostale le še tri tekme, zmaga pa je vredna 100 točk.

Pri Mednarodni smučarski zvezi (Fis) so že pred kvalifikacijami tvitnili, da Kubacki danes "iz osebnih razlogov" ne bo tekmoval. Na sobotni tekmi na letalnici v Vikersundu je bil osmi.

Granerud je postal prvi Norvežan v zgodovini, ki je veliki kristalni globus osvojil dvakrat. Prvič je bil najboljši v sezoni 2020/21. To sezono je med drugim osvojil tudi novoletno turnejo. Na sobotni tekmi pred domačimi navijači je dosegel 12. zmago v sezoni, na preostalih štirih tekmah do velikega finala v Planici pa lahko napade zgodovinski rekord 15 zmag v eni sezoni, ki ga je dosegel slovenski šampion Peter Prevc v sezoni 2015/16.

V kvalifikacijah za današnjo (16.00) tekmo je bil najboljši Avstrijec Stefan Kraft (249,7 točke), prvi izzivalec najboljšega Slovenca Anžeta Laniška v boju za skupno tretje mesto sezone. Granerud (247) je bil tretji.

Na tekmo so se zanesljivo uvrstili vsi slovenski letalci. Domen Prevc (237,3) s petim, Timi Zajc (230,4) z devetim, Lanišek (226,7) z desetim, Lovro Kos (222,8) z 11., Žiga Jelar (219,8) s 14. in Rok Masle (189,8) s 26. dosežkom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice