Šport > Zimski športi
32463 ogledov

Legendarni letalec: "Tega boja s Slovencem se bom spominjal za vedno!"

Martin Koch Profimedia
Poleg številnih navijačev se v dolini pod Poncami vsako leto vedno zbere tudi veliko število legend tega prelepega športa. In glede na to, kako se Slovenci identificiramo s poleti, smo pri Žurnalu24 pred naš mikrofon povabili enega največjih smučarskih letalcev vseh časov.

Čeprav še zdaleč ne gre za kakšnega serijskega zmagovalca, v svetovnem pokalu je namreč zbral pet posamičnih zmag, prav tako pa se ni nikoli okitil z naslovom svetovnega prvaka, ali malim kristalnim globusom za najboljšega letalca, velja Martin Koch za enega najbolj prepoznavnih smučarskih letalcev vseh časov. V stilu našega Roberta Kranjca, Jurija Tepeša ali Domna Prevca se je vedno, ne glede na formo v svetovnem pokalu, prebudil ravno na letalnicah ter veljal za enega prvih favoritov, ne glede na to, kje se je pojavil.

Bil je dolga leta tudi ključen člen avstrijske reprezentance, saj je v svetovnem pokalu petim posamičnim zmagam in 23 stopničkam dodal še enajst ekipnih zmag, medtem ko je na stopničkah kot del avstrijske reprezentance stal kar 25-krat. Z avstrijsko reprezentanco je leta 2006 postal tudi olimpijski prvak, medtem ko je na svetovnih prvenstvih (treh v skokih in treh v poletih) šestkrat postal z ekipo svetovni prvak.

Martin Koch | Avtor: Profimedia Profimedia

Nekdanji avstrijski državni rekorder z 241,5 metri iz Vikersunda 2011 je sicer v svetovnem pokalu nastopal med leti 1999 in 2014, ko se je poslovil ravno s svojim zadnjim poletom v Planici, ki ima prav posebno mesto v Avstrijčevem srcu. Prav tako je v Planici leta 2012 dosegel še svojo zadnjo zmago v svetovnem pokalu, tu pa je z avstrijsko reprezentanco leta 2010 tudi postal svetovni prvak v poletih.

Slovenci pa smo si izjemnega letalca Kocha zapomnili predvsem po epskih bojih z Robertom Kranjcem, ki je bil skupaj z Gregorjem Schlirenzauerjem glavni razlog, da ni bera lovorik odličnega Beljačana še toliko večja. Koch je namreč v razvrstitvi za mali kristalni globus najboljšega v poletih dvakrat končal na drugem mestu, enkrat za Schlirenzauerjem in enkrat Kranjcem, prav tako pa sta ga ravno slednja premagala na svetovnih prvenstvih, ko se je moral leta 2008 zadovoljiti s srebrom in leta 2012 bronom.

Martin Koch | Avtor: Profimedia Profimedia

Še posebej nam je v spominu ostalo svetovno prvenstvo v Vikersundu 2012, ko so Kranjec, Koch in Rune Velta uprizorili pravi šov in deklasirali konkurenco, na koncu pa se je z naslovom svetovnega prvaka okitil ravno Slovenec, čeprav mu je bil Koch povsem enakovreden, a na koncu pri zadnjem doskoku pri 243 metrih ni zdržal pritiska, s padcem pa je zlato poklonil našemu šampionu. Da bi razbili led, smo legendarnega avstrijskega letalca pobarali, če se še spomni svojega epskega boja s Kranjcem.

"Slovenski ljubitelji letenja ob omembi imena Martin Koch nemudoma pomislimo na epski dvoboj, ki sta ga leta 2012 na svetovnem prvenstvu v Vikersundu uprizorila z Robijem Kranjcem. Vas še kaj preganja tisti nesrečni pristanek, ki vam je morda vzel naslov svetovnega prvaka?"
"Ja, tistega boja s Kranjcem in Velto se bom spominjal za vedno. Nikoli ne bomo vedeli, kaj bi se zgodilo, če bi se obdržal na nogah. Tisti dan mi je res vse teklo kot po maslu, razen tega pristanka na koncu. Toda sam se vseeno zelo rad spominjam tega dne. Nanj namreč ne gledam, da sem izgubil zlato medaljo, temveč sem osvojil bron na svetovnem prvenstvu. To ni kar tako, še posebej, če upoštevamo, s kakšnimi letalci sem se boril za odličje."

Martin Koch | Avtor: Profimedia Profimedia

"In ko smo že pri poletih, kdo nam bo lažje odgovoril na naslednje vprašanje, kot eden najbolj slovitih letalcev vseh časov ... Kakšna je v bistvu največja razlika med poleti in skoki?"
"Gre za zelo drugačen občutek v zraku. Predvsem zaradi hitrosti. Če si dober skakalec, še ne pomeni da boš dober letalec in obratno. Sam stil letenja je drugačen od tistega pri skakanju."

"In zakaj nekatere države, kot sta recimo Slovenija in Norveška, tako slovita po letalcih, medtem ko imajo druge države tu in tam kakšnega izrazitega letalca?"
"To pa ne bi vedel, a Slovenija in Norveška resnično slovita po svojih letalcih. Nekako jih imate v krvi, vsekakor pa igra vlogo tudi vaša odlična šola skokov in letenja, saj se v Sloveniji resnično dobro dela z mladimi ter se iz sezone v sezono ustvari številne odlične skakalce in letalce."

Martin Koch | Avtor: Profimedia Profimedia

"Včasih je bilo v svetovnem pokalu kar nekaj izrazitih letalcev. Ne glede na uspešnost sezone, so bili na letalnicah kot prerojeni. V vašem času ste bili to recimo vi, Kranjec, Jurij Tepeš, Velta, Anders Fannemel… Kdo je po vašem mnenju v današnjih časih najbolj tipičen letalec?"
"Morda bo zvenelo čudno, saj gre za enega najboljših smučarskih skakalcev vseh časov, ki blesti na vseh prizoriščih, a če bi sam ocenjeval tehniko letenja, bi za najboljšega letalca izbral Stefana Krafta."

"Kot strokovni delavec avstrijske televizije ste pozorno spremljali letošnjo sezono. Po čem si jo boste najbolj zapomnili?"
"Predvsem po njeni dolžini. Letošnja sezona je bila resnično dolga in zanimiva. Imela je kar nekaj vrhuncev. Kot prvega bi lahko omenili zelo zanimivo novoletno turnejo, potem je bilo tu z vetrom in razmerami zelo nepredvidljivo svetovno prvenstvo, nato Raw Air turneja in tradicionalen zaključek v Planici. Prvič smo tudi doživeli tekmo na umetni podlagi v Wisli, če pa se ozremo k dekletom, so slednja sploh prvič poletela. Bila je tudi zelo napeta sezona, na žalost pa smo ob težavah Dawida Kubackega bili oropani boja za veliki kristalni globus. Sicer pa sem zelo zadovoljen z letošnjo sezono, še posebej rezultati Avstrijcev, ki so med drugim tudi osvojili pokal narodov, kar nam ogromno pomeni."

Martin Koch | Avtor: Profimedia Profimedia

"Vas je kateri skakalec posebej presenetil ter ali vas je kateri razočaral oziroma ni izpolnil pričakovanj?"
"Moram reči, da je bila zame najlepše presenečenje celotna poljska skakalna reprezentanca. Vsi so dosegali odlične rezultate, Piotr Žyla je presenetljivo ubranil naslov svetovnega prvaka, Kubacki pa je bil vse do samega zaključka in družinske drame v boju za veliki kristalni globus. Najbolj pa me je razočaral Marius Lindvik. Vseeno gre za olimpijskega prvaka in serijskega zmagovalca, tako da sem od njega letos pričakoval več."

"Kot enega vrhuncev ste omenili svetovno prvenstvo v Planici. To je bilo sploh prvo svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju, ki ga je organizirala Slovenija. Kako ste bili zadovoljni z organizacijo dogodka?"
"Zelo. Kar se tiče organizacije, je bil to vrhunsko organiziran dogodek. Res je, da smo pogrešali gledalce. Sam ne vem, kaj je bil razlog, da jih je prišlo tako majhno število, ker vem, da se na finalu svetovnega pokala vsako leto v Planici gnete navijačev. Kar pa se organizacije tiče, nimam nobenih pripomb. Vsako leto organizirate vrhunsko tekmovanje in tudi letos ste se z obema izkazali."

Martin Koch | Avtor: Profimedia Profimedia

"Na Planico vas sicer vežejo številni spomini. Tu ste postali svetovni ekipni prvak v poletih, doživeli ste svojo zadnjo zmago v karieri, prav tako pa ste se s poletom v Planici poslovili od smučarskih skokov. Verjetno ima Planica prav posebno mesto v vašem srcu?"
"Kot ste že rekli, sem tu slavil svojo zadnjo zmago, prav tako sem tu končal svojo kariero. A to ni vse. Tu v Planici sem praktično tudi začel svojo skakalno kariero, prihajam namreč iz bližnjega Beljaka. Planica ima tako resnično posebno mesto v mojem srcu, obožujem Planico."

"In se tudi radi vračate?"
"Vsakič, ko le lahko. Tu mi je resnično lepo in se počutim domače."

Planica Ponovno poletel Šport Kakšna drama našega orla: "Postavili so napačno diagnozo, rešilo me je le ... " Gorazd Pogorelčnik Ni več zaupanja? Šport Prvi mož naših skokov o možni menjavi trenerja: "Največja napaka je bila ..." Planica Kljub slavju Šport Vrhunski zaključek sezone, a Hrgota svari: "Vse vendarle ni tako idealno!" Cene Prevc Pogrešali te bomo! Šport Slovo enega najbolj priljubljenih skakalcev: "Takrat me zamika, da si premislim" Planica Priznal resnico Šport Noro razkritje Domna Prevca: "Moral bi biti diskvalificiran" Planica Zadnji polet Šport Slovo Slovenca, ki je poletel najdlje: "Enkrat se je moralo tudi to končati"
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice