Šport > Zimski športi
10407 ogledov

Slovo Slovenca, ki je poletel najdlje: "Enkrat se je moralo tudi to končati"

Planica Anže Petkovšek Tilen Bartol ob zaključku kariere v Planici.
Slovenski orel Tilen Bartol je v Planici še zadnjič razširil krila.

V dolini pod Poncami je v soboto zaključil kariero še en odličen slovenski orel. Pri vsega 25 letih je na letalnici v Planici še zadnjič v karieri poletel slovenski skakalec Tilen Bartol.

"Užival sem, škoda, da ni šlo še zadnjič čez dvesto. Predvsem je bilo vse skupaj varno, to sem si želel," je nemudoma po svojem zadnjem poletu, malce krajšem od dvesto metrov, izjavil zdaj že upokojeni slovenski orel, ki je pred sobotno posamično tekmo nastopil v vlogi predskakalca.

Planica Priznal resnico Šport Noro razkritje Domna Prevca: "Moral bi biti diskvalificiran"

Čeprav je šlo za zadnji skok oziroma polet v karieri, nekdaj zelo obetavni slovenski skakalec na vrhu skakalnice ni čutil dodatnega pritiska. "V bistvu sem bil zelo miren. Ko sem videl vse ljudi, ki me čakajo, so me sicer prevzela posebna čustva. Sem zelo vesel, da so bili vsi tukaj."

Potem ko je smučarskim skokom posvetil praktično celotno svoje življenje, je ob slovesu Bartol le stežka našel prave besede. "Ne vem, težko najdem prave besede. Zagotovo je težko, celotno življenje sem že v smučarskih skokih. Mislim, da 22 let, ampak enkrat se je moralo tudi to končati. Vesel sem, da je tukaj spet toliko navijačev in ne bi si mogel predstavljati, da bi kje drugje končal kariero, kot tu v Planici."

Tilen Bartol | Avtor: Profimedia Profimedia

O prihodnosti še ne želi razmišljati, je pa namignil, da se od športa še ne poslavlja v celoti. "Ni še čas, da bi govoril o tem, bom drugič. Lahko povem, da bom ostal povezan s športom, da je to povezano s športom, ni čisto sam šport, bom pa blizu športa," je bil skrivnosten Bartol.

In zakaj se je pri komaj 25 letih odločil za konec kariere? "Kar nekaj časa je ta odločitev vrela v meni, ko pa sem letos videl, da nisem več prišel zraven svetovnega pokala, sem ugotovil, da je moj čas odbil, da moram zaključiti in to je to."

Planica Takoj je vedel Šport Nadarjeni Slovenec do rezultata kariere: "Občutek je bil res neverjeten!"

Bartol je sicer v svetovnem pokalu prvič nastopil decembra 2015, njegova najuspešnješa sezona pa je bila 2017/18, ko je sezono zaključil kot 25. najboljši skakalec in 19. najboljši letalec sveta. V omenjeni sezoni je s 5. mestom v Garmisch-Partenkirchenu dosegel najboljši rezultat kariere, medtem ko je v Planici poletel kar 247,5 metrov, kar je njegov osebni rekord.

Tilen Bartol | Avtor: Profimedia Profimedia

Leta 2018 je tudi osvojil svoje edine stopničke v svetovnem pokalu, ko je bil v Vikersundu na ekipni tekmi del slovenske reprezentance, ki je osvojila tretje mesto.

Skakalni svet pa si bo Bartola zapomnil predvsem po neverjetnem poletu iz leta 2016, ko je na preizkusu letalnice v Planici poletel kar 252 metrov, a ni zdržal na smučeh, tako da je ostal brez svetovnega rekorda. Tako daleč ni poneslo več nobenega Slovenca.

Komentarjev 1
  • djdj 11:04 01.april 2023.

    Srečno na nadalnjih poteh! Lep poslovilni polet.

Sorodne novice