Šport > Zimski športi
6009 ogledov

Kar trije slovenski orli bodo v Planici sklenili kariero

Anže Lanišek Saša Despot
Skakalci želijo v Planici s stopničkami kronati uspešno sezono.

 V Ljubljani je pred novinarje stopilo vseh 12 slovenskih skakalcev, ki bodo konec tedna na finalu svetovnega pokala v Planici zastopali slovenske barve. Vsi v en glas poudarjajo, da se veselijo še zadnjega dejanja kar pet mesecev dolge sezone in da bi jo bilo lepo končati na stopničkah.

Poleg zlate četverice s svetovnega prvenstva v Planici, Timija Zajca, Anžeta Laniška, Lovra Kosa in Žige Jelarja, slednji sicer po bolezni še nima zelene luči za nastop, bodo v četrtkovih kvalifikacijah leteli še Domen Prevc, Žak Mogel in Rok Masle.

V okviru nacionalnega paketa pa so priložnost za nastop na poletih pred domačimi navijači dobili tudi Tilen Bartol, ta bo pod Poncami tako kot Bor Pavlovčič in Cene Prevc končal kariero, Maksim Bartolj, Matija Vidic, Jernej Presečnik in Rok Oblak.

"Od zadnjega vikenda v sezoni pričakujem le to, da bom čim bolj užival v nastopih. Upam, da bo vreme dovoljevalo dolge polete. Grem iz skoka v skok, iz tekme v tekmo, četudi se zavedam, da je še kar nekaj 'na mizi'. Med drugim se borimo tudi še za tretje mesto v pokalu narodov," je razmišljal Lanišek, ki se še bori tudi za skupno tretje mesto v sezoni, za katerim pred planiškim finalom zaostaja za 73 točk.

Kot je priznal dvakratni svetovni prvak iz Planice Zajc, ga je svetovno prvenstvo kar izpraznilo, ker ni bilo nič časa za odmor. Zdaj se forma vrača, videli pa bomo, pravi, koliko moči sem še prihranil: "Lepo bi bilo na stopničkah končati sezono. Res pa je, da sem letos osvojil največ, kar je bilo na voljo. Moj cilj je, da bom dobro letel in ne bom imel preveč težav," je dejal Zajc.

Timi Zajc | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Kot je o slovenskem troboju Zajc (171 točk), Domen Prevc (163) in Lanišek (154) za tretje mesto v boju za mali globus z nasmehom dodal 22-letnik, bo preboj na stopničke uspel njemu. Veliki kristalni globus je že v domačem Vikersundu predčasno osvojil Halvor Egner Granerud, v boju za mali kristalni globus za polete pa po štirih od skupno šestih tekem vodi Granerud (380 točk) pred Avstrijcem Stefanom Kraftom (320), oba imata dovolj zaloge, da bosta med seboj obračunala za zmago pred trojico Slovencev.

Lep zaključek sezone si želi tudi Lovro Kos, medtem ko Domen Prevc pričakuje dobre skoke in zlasti to, da bo v poletih užival.

Dejstvo je, da so imeli slovenski reprezentanti na norveški turneji vsi po vrsti težave z zdravjem, z izjemo Jelarja, ki se še bori, so jih uspešno premagali. "Za začetek upam, da bo konec tedna vreme lepo. Fantje sicer skačejo dobro, zato si želim, da predvsem uživajo v poletih. Za njimi je dolga sezona z veliko tekmami, ki traja že pet mesecev," je dejal glavni trener Robert Hrgota.

"Teh 12 fantov, ki je dobilo priložnost, je tu zasluženo. Naša želja je, da se jih v četrtkovih kvalifikacijah čim več uvrsti na tekmo. Karkoli bo več od sedem, bo lep uspeh," je dodal selektor.

Zgolj kot navijač pa bo vikend v Planici spremljal kapetan reprezentance Peter Prevc, ki je povedal, da po grdem padcu na treningu med SP zdaj ne čuti več nobenih bolečin. "Jaz se počutim dobro, samo skakati še ne smem. Ko so me sprejeli v ljubljanski klinični center, so imeli sprva veliko diagnoz, a so jih k sreči eno po eno črtali. Kosti so ostale cele, so pa ugotovili počeno vretence, zato so mi naložili šest tednov mirovanja, kolikor traja, da se povsem zaceli," je dejal Prevc.

Peter Prevc | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Finale v Planici se bo v sredo začel s tradicionalnim preizkusom letalnice, ki bo, kot je sporočil vodja tekmovanja Aljoša Dolhar, zaradi vremenskih razmer tokrat ob 15. uri in ne dopoldan, kot je bilo to v navadi. Prvi se bo na preizkusu po letalnici spustil Pavlovčič.

V četrtek sledijo kvalifikacije ob 10.30, v petek pa posamična tekma s prvo serijo ob 15. uri.

Sobota je tradicionalno rezervirana za ekipno preizkušnjo, ta bo ob 10. uri, v nedeljo pa sledi še sklepna tekma sezone najboljših 30 v svetovnem pokalu prav tako ob 10. uri.

Komentarjev 4
  • Avatar pantani
    pantani 06:37 29.marec 2023.

    "Kar trije slovenski orli bodo v Planici sklenili kariero" in kateri so te trije,ali sem pač spregledal?!!!

  • Ender3 19:56 28.marec 2023.

    A P.Prevc pa ne bo prenehal iskati občutke tudi v naslednji sezoni..

Sorodne novice