Šport > Zimski športi
3950 ogledov

Granerud razkril, kje je končal prvi globus, to se bo zgodilo z drugim

Halvor Egner Granerud Epa
Norveški skakalec bo v Planici še drugič v karieri okronan za zmagovalca svetovnega pokala.

Pred smučarskimi skakalci je še zadnje dejanje sezone v Planici, kjer bodo zaključne tekme odločale o dobitniku malega, ne pa tudi velikega kristalnega globusa.

Tega je že na zadnji tekmi v Vikersundu osvojil Halvor Egner Granerud, potem ko je njegov edini konkurent Poljak Dawid Kubacki zaradi ženinih zdravstvenih težav predčasno končal letošnjo sezono.

Anže Lanišek Planica 2023: Šport Slovenci deklasirali konkurenco! Trojna zmaga v kvalifikacijah

Za Graneruda bo to druga skupna zmaga v svetovnem pokalu, prvič se je na svetovni vrh povzpel v sezoni 2020/2021. Norvežan ima za seboj izjemno tekmovalno zimo, v kateri je zbral 12 zmag in osvojil novoletno ter norveško Raw Air turnejo.

Malce se mu je "zalomilo" le na svetovnem prvenstvu v Planici, kjer se je moral zadovoljiti z dvema srebrnima odličjema v moštveni konkurenci.

Robert Hrgota Upa na najboljše Šport Slovenci razbili konkurenco, Hrgoto pa skrbi nekaj drugega

Norveški šampion je po osvojitvi drugega globusa v karieri gostoval v oddaji Polsat Sport, kjer je razkril, kaj bo storil s prestižno lovoriko za najboljšega skakalca na svetu.

"Moj prvi veliki kristalni globus je pri starih starših, tako da bodo drugega dobili stari starši po drugi strani družine. Če bom osvojil tretjega, ga bom morda podaril svojim staršem," je povedal 26-letnik.

 | Avtor: Epa Epa

"Oba globusa sta posebna na svoj način. Osvojitev prvega je bila zame zelo čustvena, saj sam sezono pred tem lahko tekme gledal samo po televiziji. Če osvojiš dva velika kristalna globusa, to nikakor ne more biti naključje," je v svoje kvalitete prepričan Norvežan.

Edini slovenski skakalec z dvema velikima globusoma je še vedno Primož Peterka (1997, 1998).

Začetek 44. sezone, ki se bo končala v nedeljo v Planici, je minil v znamenju Kubackega, zato Granerud ni bil prepričan, če se bo sploh lahko vmešal v boj za skupno zmago.

"V Titisee-Neustadtu (tretja postojanka sezone, op. a.) so se pojavili prvi dvomi, saj je Dawid skakal odlično. Takrat je bilo veliko negotovosti, nato pa sem ujel vrhunsko formo, verjetno celo najboljšo v mojem življenju. Upanje se je vrnilo."

"Mislim, da je bil nivo skakanja zelo visok. Jaz, Dawid, Stefan Kraft... konkurenca je bila zelo močna, zato je zmaga še toliko slajša," je povedal Granerud, ki pa je pozabil omeniti Anžeta Laniška, letos zmagovalca štirih posamičnih tekem in aktualnega četrtega skakalca sveta.

Šok Šport Bizarna nesreča v Planici: "Še nihče ni videl česa takšnega"

Granerud lahko piko na i izjemni sezoni postavi z zmago v skupnem seštevku poletov. Norvežan (380 točk) bo v dolini pod Poncami branil 60 točk prednosti pred Stefanom Kraftom (320 točk).

Tretji Timi Zajc (171 točk) nima več možnosti za skupno zmago.

Branilec malega globusa je Žiga Jelar, čigar nastop v Planici pa je za zdaj še pod vprašajem, potem ko je v Lahtiju staknil bakterijsko okužbo.

Timi Zajc in Žiga Jelar Planica Šport Nov šok v slovenskem taboru: dobitnik malega globusa izpušča prvo tekmo Andreas Goldberger Ne more verjeti Šport Legendarni skakalec oštel Petra Prevca: "Zame je to nerazumljivo"
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.