Šport > Zimski športi
9388 ogledov

To je bil poleg vetra glavni razlog za odpoved tekme, tako kaže

Poleti v Planici Anže Petkovšek Utrinek iz Planice, kjer so prireditelji zaradi premočnih sunkov vetra prisiljeni prestavljati začetek prve serije petkove tekme svetovnega pokala v smučarskih skokih v Planici.
Vodstvo tekmovanja je pojasnilo, zakaj ni moglo več prestavljati začetka petkove tekme svetovnega pokala v Planici.

Uresničile so se številne temne napovedi, da jo bo vsaj v petek organizatorjem finala svetovnega pokala v smučarskih skokih v Planici močno zagodlo vreme. Potem ko so najprej odpovedali poizkusno serijo ter večkrat prestavili začetek prve, je na koncu vodstvo tekmovanja le podpisalo predajo.

"Že včeraj smo poznali napoved, vedeli smo, da bo ravno v tem času veter najmočnejši, ta vremenska napoved pa se je na koncu uresničila. Že vnaprej smo se odločili, kakšen bo plan. Kot ste videli, smo poskušali izvesti vsaj eno serijo. Začetek smo prestavljali, dokler se je dalo," je po odpovedi, oziroma bolje rečeno prestavitvi tekme, povedal vodja tekmovanja Aljoša Dolhar, ki je tudi pojasnil, zakaj se z začetkom tekme ni dalo več odlašati: "Vidljivost ne omogoča kasnejših skokov."

Poleti v Planici | Avtor: Anže Petkovšek Utrinek iz Planice, kjer so prireditelji zaradi premočnih sunkov vetra prisiljeni prestavljati začetek prve serije petkove tekme svetovnega pokala v smučarskih skokih v Planici. Anže Petkovšek

Vmes je za nekaj časa že kazalo, da se bo tekma vendarle začela, vodstvo tekmovanja je spustilo že prve predtekmovalce, toda veter se je znova okrepil. "Na koncu smo celo imeli okno, ko smo lahko skakali s predskakalci, a ravno v trenutku, ko smo imeli tisto zadnjo možnost za začeti ali odpovedati tekmo, je spet zapihalo. Veter je bil nestabilen, iz različnih stvari, premočan. Nismo želeli tvegati varnosti tekmovalcev, zato smo se odločili za prestavitev na jutrišnji dan."

Dolhar je tudi zavrgel idejo, da bi se lahko petkovo tekmo prestavilo v dopoldanski termin. "Na dopoldne nismo mogli premakniti tekme, ker je vreme bilo nestabilno in si naš meteorolog ni upal par dni vnaprej do ure natančno napovedati situacije. Kasneje pa seveda že zaradi televizije ne bi bilo mogoče prestaviti."

Poleti v Planici | Avtor: Anže Petkovšek Utrinek iz Planice, kjer so prireditelji zaradi premočnih sunkov vetra bili prisiljeni odpovedati petkovo posamično tekmo svetovnega pokala v smučarskih poletih. Anže Petkovšek

Mnoge skrbi, kako bo s poleti v dolini pod Poncami v prihodnjih dneh, a je Dolhar glede tega miren. "Jutri bodo razmere precej boljše, začenjamo ob 8.30 s predskakalci. Izvedli bomo eno serijo današnje tekme in nato ob desetih nadaljujemo po programu z ekipno tekmo. Za nedeljo je tudi dosti boljša napoved, tako da za jutri in pojutrišnem ne pričakujemo težav. Edino poizkusne serije jutri ne bo," je še povedal Dolhar, ki je imel zaradi vremenskih razmer v prejšnjih tednih skrbi tudi s pripravo skakalnice.

"S skakalnico, glede na to, kakšne smo imeli vremenske pogoje pred samim tekmovalnim tednom, glede na visoke temperature, aprilsko vreme, sem na koncu zadovoljen," je zaključil Dolhar.

 

Pertile: "Hoteli smo že odpovedati tekmo, nato pa ..."

"Poskušali smo izpeljati dan, saj smo vedeli, kaj nas čaka. Že od srede dalje smo vedeli, da bo to najbolj zahteven dan. Na začetku dneva smo bili precej negativno razpoloženi, trikrat smo se odločili prestaviti tekmo in pripravljeni smo bili na našo končno odločitev, da odpovemo tekmo. A se je veter umiril. Poizkusili smo s predskakalci, toda ob peti uri ponovno ni bilo več možnosti za skoke. To je bila zadnja možna ura za začetek, saj skakalnica ni osvetljena," je Dolharjeve besede potrdil tudi direktor svetovnega pokala v smučarskih skokih Sandro Pertile.

Sandro Pertile | Avtor: Epa Epa

Prvi mož moških smučarskih skokov se je tudi dotaknil sobotnih sprememb. "Jutri ob 8.45 začnemo s posamično preizkušnjo, izvedli bomo eno samo serijo, ob 10.00 je na sporedu ekipna tekma z dvema serijama. To smo naredili že v preteklosti, tako da od skakalcev pričakujem, da so sposobni imeti dve tekmi eno za drugo. Zmagovalec posamične tekme sicer ne bo mogel takoj slaviti zmage, moral bo počakati na konec ekipne tekme. Mislim, da to ne bo težava, saj so vsi skakalci profesionalci," je zaključil Pertile.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice