Šport > Zimski športi
5939 ogledov

Slovo enega najbolj priljubljenih skakalcev: "Takrat me zamika, da si premislim"

Cene Prevc
1/8
Anže Petkovšek Zadnji polet Ceneta Prevca ob zaključku skakalne kariere v Planici,
Na finalu svetovnega pokala v smučarskih skokih v Planici je svojo športno pot sklenil tudi eden najbolj priljubljeni slovenskih skakalcev, Cene Prevc.

"Prišel, videl, poletel," so bile besede, s katerimi je svoj zadnji skok oziroma polet v karieri pospremil Cene Prevc, ki se je v dolini pod Poncami dokončno poslovil od aktivne kariere. Že dalj časa je sicer bilo jasno, da je Cene, ki je nazadnje profesionalno nastopil pred dobrim letom v Planici, zaključil svojo športno pot, a nekaj je vendarle manjkalo. Zaključek. Srednji izmed bratov Prevc se je tako še zadnjič spustil po planiški letalnici.

"Ta skok je za mano. Moram reči, da je bilo približno tako, kot sem si zaželel. Da se poslovim tukaj, kjer sem v zadnjih letih kar postal doma. Spodaj so me kar lepo presenetili, nisem imel pojma, kaj se dogaja. Upal sem sicer na daljši skok, saj preprosto ne morem iz svoje kože. Vedno si želim še bolje, dlje, hitreje. V skokih predvsem čim dlje. Je pa zanimivo, da se mi je še pri tem zadnjem skoku na rampi dogajalo isto, kot vedno. Popolnoma sem odklopil okolico, se fokusiral na svojo nalogo pri skoku, drugače ne bi skočil niti do stotice," je zadnji polet v karieri opisal Cene.

Cene Prevc | Avtor: Anže Petkovšek Zadnji polet Ceneta Prevca ob zaključku skakalne kariere v Planici, Anže Petkovšek

Čeprav je šlo za zadnji skok v karieri, Cene ni čutil pritiska. Je pa zadnjemu skoku namenil kar nekaj treninga, na skakalnico ni prišel šele po več kot letu premora. "Ni bilo živčnosti, bolj je bila toplina pri srcu. Na skok sem se pripravljal predvsem na 120-metrski skakalnici, kjer je bilo opravljeno osem skokov. Samo letalnico pa sem prišel preizkusit v četrtek, da smo naredili kljukico, da bo vse potekalo gladko. Pa še danes zjutraj sem imel en skok, da sem se malce zbudil in ta drugi skok izvedel vsaj približno v redu," je pojasnil Cene, ki je v svetovnem pokalu na posamičnih tekmah ravno v svoji zadnji sezoni enkrat stopil na stopničke. Tem je dodal še pet stopničk na ekipnih tekmah, prav tako pa se poslavlja z olimpijsko medaljo. Pred dobrim letom je namreč v Pekingu ne ekipni tekmi osvojil srebro.

Cene je sicer bil v letošnji sezoni nekajkrat v precepu. "Trenutno mi ni žal, da sem se odločil za konec. Me je pa zamikalo, da bi si premislil, ko tako gledam brata Domna, kot pred nekaj minutami, ko ga tako vleče in izvleče teh fenomenalnih 240 metrov. To je tisto, ko si rečeš, tudi to bi še poskusil," je razložil skakalec z osebnim rekordom 246 metrov, katerega je postavil na svoji zadnji uradni tekmi v karieri, lanskem zaključku svetovnega pokala v Planici.

Cene Prevc | Avtor: Anže Petkovšek Zadnji polet Ceneta Prevca ob zaključku skakalne kariere v Planici, Anže Petkovšek

In kaj bo Cene Prevc počel po koncu športne kariere? "Marsikaj. Predvsem vedno bolj opažam, da si bom moral številne stvari razpredalčkati, saj bom moral nekaterim stvarem reči ne. Če bom želel šolo dokončati nekje v normalnem času, ne bom mogel vsega početi naenkrat," je zaključil zdaj že nekdanji slovenski smučarski skakalec, ki ni blestel le na skakalnicah, temveč tudi pred televizijskimi kamerami in novinarskimi mikrofoni.

Cene, pogrešali te bomo!

Planica Takoj je vedel Šport Nadarjeni Slovenec do rezultata kariere: "Občutek je bil res neverjeten!" Planica Priznal resnico Šport Noro razkritje Domna Prevca: "Moral bi biti diskvalificiran" Planica Zadnji polet Šport Slovo Slovenca, ki je poletel najdlje: "Enkrat se je moralo tudi to končati" Poleti v Planici Poleg vetra še to Šport To je bil poleg vetra glavni razlog za odpoved tekme, tako kaže
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice