Šport > Zimski športi
9355 ogledov

Timi Zajc ima en mesec prosto, v ta sanjski kraj bo šel na dopust

Timi Zajc Anže Petkovšek Finale svetovnega pokala v smučarskih skokih in poletih v Planici.
Timi Zajc še vedno čuti strah po padcu v Willingenu, zato sta z Robertom Hrgoto skovala posebno taktiko za Planico.

Timi Zajc je veliki zmagovalec zadnje tekme svetovnega pokala v smučarskih skokih v sezoni 2022/23. V dolini pod Poncami je na planiški letalnici za vsega desetinko premagal svojega prijatelja Anžeta Laniška ter tako sezono zaključil na najlepši način. "Lepšega zaključka si nisem mogel predstavljati. Nisem si mislil, da se bo tako izšlo. Robi (glavni trener Robert Hrgota op. p.) je naredil pravilno taktično potezo, vrhunsko!" je bil nad razpletom tekme ter taktiko svojega trenerja navdušen veliki nedeljski junak.

Planica Foto Šport Kar je Lanišek na podelitvi naredil za Kubackega, seže v srce!

Timi je s tem ciljal na trenerjevo odločitev, da Zajca spusti z nekoliko nižjega zaletišča, mu s tem omogoči zanesljivejši pristanek, obenem pa pobere še dodatne točke zaradi nižjega zaletišča. "Že od včerajšnjega dne sva bila zmenjena, da mi niža rampe, tudi če se ne bo izšlo. Danes pred drugo serijo pa sem rekel, da tvegajmo vse, tudi če se ne bo izšlo, vemo, da je vsega konec. Znižal je za tri rampe ... Imel je jajca!"

Robert Hrgota | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

"Ob takem znižanju ni bilo prostora za napake, ampak razmere so bile dobre in vedel sem, da do 230 metrov bom letel, toliko le znam letet. Videli smo, da so fantje nato za prevzem morali skočiti celo 251 metrov. Sem vesel, da je Robi naredil to potezo," je zmagovalno taktiko pohvalil Zajc. "Ne vem, če je bil to eden izmed mojih boljših poletov, ampak razmere in rampe so dopuščale skok proti 250 metrom, ampak sam nimam te želje, ker vemo, da imam precejšnje probleme v letu. Ampak sem dokazal, da lahko tudi z 234 metri zmagaš Planico."

Mnogi letalci sicer raje letijo čim dlje, tudi na račun sodniških ocen pri doskoku ali nekoliko slabših točk zaradi zaleta. Timi pa ima raje nekoliko krajše in varne skoke, zato sta se z Robertom tudi odločila za to taktiko. "V samem zaključku je največji pritisk pod smučmi in jih je težko imeti pod kontrolo. Smuče imam postavljene zelo ravno in tam, ko začnem pridobivati, nisem pripravljen toliko tvegati, ker me je strah padca. Vemo, da se je en tak zgodil v Willingenu in kaj takega ne moreš čez noč pozabiti. Verjetno bom še rabil nekaj poletov."

Cene Prevc Pogrešali te bomo! Šport Slovo enega najbolj priljubljenih skakalcev: "Takrat me zamika, da si premislim"

Na koncu je svojega prijatelja Laniška premagal za vsega eno desetinko točke. "Ni važno za koliko, zmagal sem. Meni nič ne manjka, ne vem, zakaj bi si moral kaj drugega želeti," je še odgovoril na vprašanje, če bi si morda želel, da bi si z Anžetom celo delila zmago.

Planica | Avtor: Anže Petkovšek Zmagovalci zadnje tekme svetovnega pokala o smučarskih poletih v Planici. Anže Petkovšek

Letos je bila sezona za smučarje skakalce izjemno dolga in naporna, na koncu pa se je zavlekla celo v april. "Čez pol ure pa do prvega maja pozabim na smučarske skoke in bom zgolj užival, grem na Sejšele! Najprej je še nekaj obveznosti, ampak vsaj skakati ne bo več treba. Sem utrujen, sezona je bila predolga. Sicer zelo uspešna, ampak bilo mi je zelo težko. Vsi smo tudi nekaj zboleli, precej me je fizično pobralo in težko je pri tako nizki telesni teži to vse zdržati."

Planica Priznal resnico Šport Noro razkritje Domna Prevca: "Moral bi biti diskvalificiran"

A čeprav je bila sezona izjemno naporna in se je Timi zelo veselil njenega konca, gre nedvomno za najuspešnejšo v karieri našega mladega skakalca, ki je med drugim postal tudi dvakratni svetovni prvak, tako na posamični tekmi na veliki napravi, kot na ekipni tekmi. Planica je bila le smetana na torti. "Vemo, da bo takšna sezona težko ponovljiva. Biti svetovni prvak ni kar tako. Zdaj sta bili že dve sezoni zapored zelo uspešni, ta zagotovo najbolj.

"Že lani sem rekel, da bo lanske dosežke težko ponoviti, ampak sem bil lani vseeno drugi (na svetovnem prvenstvu v poletih v Vikersundu op. p.), letos pa sem zmagal. Zdaj pa resno mislim. Dobro, če osvojim še kakšen globus, bom zagotovo spet rekel kaj takega. Sicer pa je moj edini še preostali cilj osvojiti še orla (za skupno zmago na novoletni turneji op. p.)," je sezono in naš pogovor zaključil naš mladi šampion.

Timi Zajc | Avtor: Anže Petkovšek Finale svetovnega pokala v smučarskih skokih in poletih v Planici. Anže Petkovšek

Planica Zadnji polet Šport Slovo Slovenca, ki je poletel najdlje: "Enkrat se je moralo tudi to končati"
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice