Šport > Zimski športi
3172 ogledov

Lanišek: "Zdaj sem dojel, da vse le ni tako velik bavbav"

Planica Anže Petkovšek Finale svetovnega pokala v smučarskih skokih in poletih v Planici.
Anže Lanišek je postal šele četrti slovenski skakalec v zgodovini, ki je sezono končal na enem od prvih treh mest v skupni razvrstitvi.

Skakalec Anže Lanišek je bil v svetovnem pokalu najboljši Slovenec, nanizal je kar 16 posamičnih uvrstitev na zmagovalni oder, od tega štiri zmage. Uspehi so mu prvič v karieri prinesli tudi mesto med najboljšo trojico ob koncu sezone, s čimer je postal šele četrti Slovenec s tovrstnim dosežkom. Sezona se mu ni zdela predolga, za novo že ima cilje.

Timi Zajc To je bil razlog! Šport Timi Zajc ima en mesec prosto, v ta sanjski kraj bo šel na dopust Planica Foto Šport Kar je Lanišek na podelitvi naredil za Kubackega, seže v srce!

Lanišek je bil še tretjo sezono zaporedoma najboljši Slovenec v svetovnem pokalu, prvič pa je ob koncu sezone stopil na zmagovalni oder. Kristalni globus je z 2128 točkami osvojil Norvežan Halvor Egner Granerud, drugi je bil Avstrijec Stefan Kraft s 1790 točkami, tretji pa Lanišek (1679).

Planica | Avtor: Anže Petkovšek Finale svetovnega pokala v smučarskih skokih in poletih v Planici. Anže Petkovšek

Do Vikersunda je bil drugi Poljak Dawid Kubacki, vendar je moral zaradi nenadnih zdravstvenih težav žene predčasno končati sezono. Na koncu je bila podelitev najboljšim trem skakalcem zime zanj zelo čustven trenutek, premagale so ga tudi solze.

"Kot sem tudi pokazal (Lanišek je na zmagovalni oder stopil z veliko fotografijo Kubackega, op. a.), bi si Dawid zaslužil oziroma si zasluži mesto na stopničkah. Mislim, da bi za konec sezone Kraft, Kubacki in jaz priredili lep troboj za tisto drugo in tretje mesto. On je pokazal, da je velik človek. Zapustil je šport v finišu sezone in pokazal, da je ljubezen tista, ki največ šteje," je po čustveni podelitvi na tradicionalnem finalu v Planici dejal Lanišek.

Dawid Kubacki Ganljivo Šport To je storil Kubacki, ko je videl Anžetov poklon Dawid Kubacki "To je čudež" Šport Kubacki v prvem intervjuju razkril ženino zdravstveno stanje

Planica | Avtor: Anže Petkovšek Finale svetovnega pokala v smučarskih skokih in poletih v Planici. Anže Petkovšek
Za popoln konec sezone mu je zgolj za desetinko točke ušla nedeljska zmaga v Planici do rojaka Timija Zajca, vendar je sezono končal z dvema drugima mestoma. Kljub temu je bila zanj letošnja zima bolj v znamenju trojk. "Dve turneji, novoletna in norveška, tretji skupno v poletih, tretji v pokalu narodov ... Kot kaže, mi je letos res usojena številka 3," je dejal 26-letnik, ki je prispeval levji delež k ekipnemu naslovu svetovnih prvakov v Planici.

"Sezona je bila dolga, vendar se mi zdi, da nisem tako utrujen kot po prejšnjih. Če bi me vprašali, bi takoj zdaj lahko brez težav šel še enkrat na letalnico. Bila je dolga, a tudi zelo lepa. Vmes so bili kakšni grenki trenutki, toda to je del športa," je dejal Domžalčan, ki je to sezono prvič skoraj v celoti skakal na zelo visoki ravni, brez večjih padcev v formi.

Cene Prevc Pogrešali te bomo! Šport Slovo enega najbolj priljubljenih skakalcev: "Takrat me zamika, da si premislim"

Sam največjega vidi po uspehu na novoletni turneji, ko je postal četrti Slovenec med najboljšo trojico. "Po novoletni turneji je bil tako velik padec, da me je oddaljil od globusa. Vseeno je spet to zame neka prehodna sezona, v kateri sem rasel in se učil. Vsi tekmeci okoli mene so že osvajali globuse in največje lovorike. Imajo vse. Imajo kilometrino, ki je sam mogoče do zdaj nisem imel. Zdaj sem dojel, kako celotna sezona poteka, da morda vse le ni tako velik bavbav," je še dejal Lanišek in za nazaj razkril, kakšni so bili pravzaprav njegovi cilji.

"Pred sezono je bil moj cilj, da sem skupno med prvo peterico, kar je bilo že pred časom jasno, da mi bo uspelo. Potem sta bila cilja posamična in ekipna medalja na svetovnem prvenstvu. Na novoletni turneji je bil cilj med prvimi tremi. Vse sem izpolnil razen posamične medalje, ko je bil na tekmi spet splet nesrečnih okoliščin in morda malce slabša izvedba v tistem trenutku. Bil sem blizu, zato pa je bila ekipna medalja zame še toliko večje zadoščanje," je povedal in dejal, da že ima cilje za novo sezono, ki jih bo zadržal zase, a da spet želi napredovati.

Planica Kljub slavju Šport Vrhunski zaključek sezone, a Hrgota svari: "Vse vendarle ni tako idealno!" Timi Zajc Štirje med 6! Šport Praznik v Planici! Dvojna slovenska zmaga, zabavo malce skazil le Kraft
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.