Bale nesluteni junak večera, popoln polom vratarja Liverpoola

Foto: Epa real madrid liga prvakov liverpool kijev finale Foto: Epa real madrid liga prvakov liverpool kijev finale Foto: Epa real madrid liga prvakov liverpool kijev finale Foto: Epa real madrid liga prvakov liverpool kijev finale Foto: Epa real madrid liga prvakov liverpool kijev finale Foto: Epa Foto: Epa real madrid liga prvakov liverpool kijev finale Foto: Epa real madrid liga prvakov liverpool kijev finale Foto: Epa Foto: Epa Foto: Epa gareth bale Foto: Epa Foto: Epa Foto: Epa Foto: Epa Foto: Epa Foto: Epa Foto: Epa Foto: Epa Foto: Epa Foto: Epa Foto: Epa Foto: Epa Foto: Epa Foto: Epa Foto: Epa Foto: Epa Foto: Epa Foto: Epa Foto: Epa Foto: Epa Foto: Epa Foto: Epa Foto: Epa Foto: Epa Foto: Epa Foto: Epa Foto: Epa Foto: Epa Foto: Epa Foto: Epa Foto: Epa Foto: Epa Foto: Epa real madrid liga prvakov liverpool kijev finale
Real Madrid je po košarkarski evroligi osvojil še nogometno ligo prvakov in postal absolutni vladar stare celine.
Oglej si celoten članek

Real Madrid je v finalu najmočnejšega klubskega tekmovanja na svetu premagal Liverpool (3:1) in se veselil rekordne 13. lovorike v tem tekmovanju. Kraljevi klub je ligo prvakov osvojil še tretjo zaporedno sezono in četrtič v zadnjih petih letih.

Foto: Epa

Ključno vlogo pri zmagi španskega velikana je odigral rezervist Gareth Bale, ki je tako kot lani v Cardiffu tekmo začel na klopi, po vstopu v 63. minuti pa upravičil zaupanje Zinedina Zidana in z dvema zares fantastičnima goloma odločil srečanje. Prvi gol za Real je v 51. minuti prispeval Karim Benzema, za Liverpool pa je bil v 55. minuti natančen Sadio Mane.

Foto: Epa

Že v prvem polčasu je zaradi poškodbe rame zelenico v solzah zapustil prvi zvezdnik Liverpoola Mohamed Salah, kasneje pa se je prav tako objokan od tekme predčasno poslovil Dani Carvajal.

Najbolj tragična figura finalnega spektakla v Kijevu je bil vratar Liverpoola Loris Karius, ki si je privoščil dve gromozanski napaki in tako pripomogel h končni zmagi Reala.

Napetost narašča Panika v Kijevu, policija evakuirala pet podzemnih postaj

Trener Liverpoola Jürgen Klopp z izborom začetne enajsterice (4-3-3) ni presenetil. Nemški strateg je na igrišče poslal iste nogometaše, ki so na prvi polfinalni tekmi visoko premagali AS Romo.

V napadu so vrata Keylorja Navasa ogrožali Roberto Firmino, Sadio Mane in Mohamed Salah. Na klopi za rezerve sta ostala Emre Can in Adam Lallana, Trent-Alexandre Arnold pa je navkljub govoricam dobil prednost pred Nathanielom Clynom. Osrčje Liverpoolove obrambe sta tvorila Dejan Lovren in Virgil van Dijk. 

Tudi Zinedine Zidane si ni privoščil nobenega ekscesa, saj je na igrišče poslal identično enajsterico (4-3-1-2), ki je lani v Cardiffu v za naslov lige prvakov, 12. v zgodovini kluba, premagala Juventus. Še drugo zaporedno sezono je na klopi ostal nekoč najdražji nogometaš vseh časov Gareth Bale.

V napadu je ob Cristianu Ronaldu priložnost dobil Karim Benzema, ki ima za seboj bržkone najslabšo sezono, odkar se je pred skoraj desetletjem pridružil kraljevemu klubu. V zvezni vrsti so stali Luka Modrić, Casemiro in Toni Kroos, na klopi za rezerve pa sta ostala Lucas Vazquez in Marco Asensio. Realovo obrambo je prav tako tvorila kopica znanih obrazov - Marcelo, ki je dosegel tri gole v izločilnih bojih, strokovnjak za velike tekme Sergio Ramos, Raphael Varane in Dani Carvajal.

Liverpool je začel napadalno in po komaj 30 sekundah že nevarno zapretil prek Salaha, a je njegovo podajo v kazenski prostor španske ekipe preprečil Varane. Real je minuto kasneje vrnil udarec, pred Iscom pa je žogo uspel izbiti Loris Karius.

Angleži so bili v uvodnih minutah nevarnejši, zato se je Real potegnil na svojo polovico. V obrambi sta morala posredovati Varane in Modrić, Alexandra-Arnolda pa je do žoge za las prehitel Navas. Hitri in agresivni Angleži so Realu povzročali ogromno preglavic, vendar so se aktualni prvaki ubranili začetnega pritiska in po dobrih desetih minutah vzpostavili ravnotežje na zelenici.

Foto: Epa

Real je igral počasi in preudarno, medtem ko je Liverpool poskušal izkoristiti vsako žogo. Marcelo je v 11. minuti meril mimo vrat, štiri minute kasneje je bil po hitrem protinapadu iz težkega kota premalo natančen Ronaldo, čigar žoga je preletela prečko. Redsi so zapravili dva prosta strela. Pri prvem so se odločili za kombinacijo Milnerja in Salaha, a so Realovci strel slednjega blokirali, pri drugem pa je do strela z glavo prišel Van Dijk, vendar žoge ni dobro zadel.

V 23. minuti je završalo med Liverpoolovimi navijači. Firmino je v kazenskem prostoru sprejel podajo Milnerja in sprožil iz obrata. Žoga se je od Ramosa odbila do Alexandra-Arnolda, ta je prišel do neoviranega strela z desnico, Real pa je rešila odlična obramba Navasa.

Sledil je velik šok za Liverpool. Prvi zvezdnik moštva Salah se je nerodno zapletel z Ramosom in ob padcu obeh nogometašev utrpel poškodbo rame. Po posredovanju zdravniške službe je poskusil nadaljevati, a se je nekaj trenutkov kasneje v solzah sesedel na zelenico.

Bolečine so bile prehude, zato je Egipčan, ki je v letošnji odgovoren kar za 33 odstotkov (44/134) vseh golov svoje ekipe, moral z igrišča. Namesto njega je vstopil Lallana.

Foto: Epa

Galaktiki so začutili svojo priložnost in prevzeli pobudo, nato je poškodbo desne noge staknil še Carvajal. Branilec Reala je tako kot Salah potočil nekaj solz na zelenici, Zidane pa je na igrišče poslal Nacha.

Foto: Epa

Ob odsotnosti Salaha je Real zagospodaril na zelenici. Benzema je že mislil, da je v 43. minuti zadel za vodstvo kraljevega kluba, a je njegove sanje razblinila dvignjena zastavica stranskega sodnika. Vratar Liverpoola je najprej ukrotil Ronaldov strel z glavo, nato pa je odbito žogo v prazno mrežo pospravil Benzema. Počasni posnetki so potrdili, da je bil Ronaldo res v prepovedanem položaju. Minuto zatem je nevarno sprožil Nacho, a z volejem zadel le stranski del mreže, v izdihljajih polčasa pa je bil za las nenatančen še Benzema.

Real je drugi polčas začel odločneje kot prvega. Marcelo je slabo podal v sredino, a je žoga z nekaj sreče prišla do Isca, ki je zastresel prečko. Tekma se je nato povsem razživela, prvi pa so udarili Madridčani. Karius je storil naravnost šokantno neumnost, saj je njegov poskus podaje z roko blokiral Benzema, ki je le nastavil desnico, žoga pa se je odbila v gol. Vratar redsov je protestiral, da je bil nogometaš Reala preblizu, a sodnikov ni uspel prepričati.

Vodstvo Reala je trajalo le štiri minute. Liverpool je imel na voljo udarec iz kota, do strela z glavo je prišel Lovren, nato pa je Mane ravno v pravem trenutku podstavil nogo pred Navasom in poskrbel za ekspresno izenačenje.

V 63. minuti je v igro vstopil Bale in po samo nekaj sekundah dosegel enega najlepših golov sezone. Valižan je po podaji Marcela postregel z mojstrovino po vzoru Ronalda in s škarjicami presenetil Kariusa za novo vodstvo Reala.

V 70. minuti je desno vratnico stresel vse bolj razpoloženi Mane. Ronaldo se je po nevarnem prodoru znašel sam pred Kariusom, a mu je v zadnjem hipu žogo izbil Robertson. Liverpool je na drugi strani neuspešno zahteval najstrožjo kazen, potem ko je žoga v komolec zadela enega izmed nogometašev belega baleta.

Madridčani so začeli po malem zavlačevati. Po še nekaj obetavnih akcijah na obeh straneh je zadnji žebelj v krsto angleške ekipe zabil Bale, ki je z levico sprožil z ogromne razdalje, Karius je bil na mestu, a je vse skupaj vzel preveč z rezervo in kljub dotiku žogo spustil za svoj hrbet za končnih 3:1.

Liga prvakov, finale:

Real Madrid - Liverpool 3:1 (0:0)
Benzema 51., Bale 64., 83.; Mane 55.

Začetni postavi:
REAL MADRID: Navas; Carvajal, Ramos, Varane, Marcelo; Casemiro, Modrić, Kroos, Isco; Ronaldo, Benzema. 
LIVERPOOL: Karius; Alexander-Arnold, Lovren, Van Dijk, Robertson; Henderson, Milner, Wijnaldum; Salah, Firmino, Mane

Brutalen nokavt Huligan pretepal ljudi, nato videl vse zvezde Šok za navijače Imajo vstopnice za finale, a ne morejo v Kijev

Foto: Epa

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 07:25 27. Maj 2018.

    tale golman je pa zapravil kariero.......2. gola sta njegova

  • 07:21 27. Maj 2018.

    Nemški golman vrnil Angležem za zgubljeno 2.svetovno vojno?Klošar ne pa golman,še Handanovič boljš bran!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.