330 tisoč Britancev s peticijo zahteva, da država sprejme begunce

Foto: EPA
Foto: EPA
Več kot 333.000 Britancev je v spletni peticiji vlado v Londonu pozvalo, naj sprejme več beguncev.
Oglej si celoten članek

Britanski premier David Cameron, ki je tarča kritik, ker da v begunski krizi ne stori dovolj, naj bi medtem danes predstavil načrte, na podlagi katerih naj bi na Otok dovolili večjemu številu beguncev.

Spletna peticija, ki je dobila množično podporo, navaja, da Velika Britanija v primerjavi z drugimi evropskimi državami ne podeli dovolj azila.

O peticiji bi lahko že prihodnji teden razpravljal britanski parlament, navaja nemška tiskovna agencija dpa. V Veliki Britaniji so namreč poslanci primorani razpravljati o pobudah, ki jih podpre več kot 100.000 ljudi.

Cameronova vlada se je pod pritiskom, naj stori več za begunce, znašla po objavi fotografij trupla utopljenega triletnega sirskega dečka na turški obali, ki je ta teden zakrožila po svetovnem spletu. O fotografiji smo poročali tudi na Žurnalu 24, a smo se odločili, da je ne objavimo.

Britanskemu premierju je pismo, v katerem je zahtevala sprejem več beguncev, pisala škotska prva ministrica Nicola Sturgeon, nekdanji laburistični notranji minister David Blunkett pa je ocenil, da bi morala Velika Britanija v prihodnjih šestih mesecih sprejeti 25.000 beguncev, navaja britanski BBC.

Zahtevam opozicije po mehčanju trde azilne politike so se po poročanju dpa pridružili tudi nekateri konservativni politiki.

Cameron dejal, da je globoko prizadet

Tudi sam Cameron je ob objavi fotografij triletnega utopljenca dejal, da je globoko prizadet. Danes pa naj bi med obiskom v Španiji, kjer se srečuje s španskim in portugalskim kolegom, predstavil nove načrte, na podlagi katerih naj bi se povečalo število beguncev, ki jim dovolijo vstop na Otok.

Po poročanju BBC naj bi dodatni begunci prispeli iz begunskih taborišč ZN ob meji s Sirijo, torej naj ne bi šlo za ljudi, ki so že v drugih evropskih državah. Dogovora o tem, za koliko ljudi naj bi šlo, naj ne bi bilo, je pa Cameron že izjavil, da bo Velika Britanija še naprej sprejemala na tisoče.

London je sicer doslej poudarjal, da pomaga na samih kriznih območjih. V minulih štirih letih so v Veliki Britaniji sprejeli okoli 5000 beguncev iz Sirije, navaja dpa.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 14

  • 21:41 6. September 2015.

    vsi pohodniki na evropo čakajo na glas od tam zgoraj in pol se bo zgodilo hudo, novinarji pa za boljše …

  • 16:22 6. September 2015.

    Mislim, da je bil ze kar kaznovan, še kazensko ovadbo za sovrazni govor in obsodba. Kazen pa 200 ur dela …

  • 10:16 6. September 2015.

    kaj paslovenska solidarnost ???? v SLO pa novinar predlaga, da vojska strelja na izbeglice. Njega je potrebno kokniti in to …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.