Svet
4 ogledov

330 tisoč Britancev s peticijo zahteva, da država sprejme begunce

Begunci EPA
Več kot 333.000 Britancev je v spletni peticiji vlado v Londonu pozvalo, naj sprejme več beguncev.

Britanski premier David Cameron, ki je tarča kritik, ker da v begunski krizi ne stori dovolj, naj bi medtem danes predstavil načrte, na podlagi katerih naj bi na Otok dovolili večjemu številu beguncev.

Spletna peticija, ki je dobila množično podporo, navaja, da Velika Britanija v primerjavi z drugimi evropskimi državami ne podeli dovolj azila.

O peticiji bi lahko že prihodnji teden razpravljal britanski parlament, navaja nemška tiskovna agencija dpa. V Veliki Britaniji so namreč poslanci primorani razpravljati o pobudah, ki jih podpre več kot 100.000 ljudi.

Cameronova vlada se je pod pritiskom, naj stori več za begunce, znašla po objavi fotografij trupla utopljenega triletnega sirskega dečka na turški obali, ki je ta teden zakrožila po svetovnem spletu. O fotografiji smo poročali tudi na Žurnalu 24, a smo se odločili, da je ne objavimo.

Britanskemu premierju je pismo, v katerem je zahtevala sprejem več beguncev, pisala škotska prva ministrica Nicola Sturgeon, nekdanji laburistični notranji minister David Blunkett pa je ocenil, da bi morala Velika Britanija v prihodnjih šestih mesecih sprejeti 25.000 beguncev, navaja britanski BBC.

Zahtevam opozicije po mehčanju trde azilne politike so se po poročanju dpa pridružili tudi nekateri konservativni politiki.

Cameron dejal, da je globoko prizadet

Tudi sam Cameron je ob objavi fotografij triletnega utopljenca dejal, da je globoko prizadet. Danes pa naj bi med obiskom v Španiji, kjer se srečuje s španskim in portugalskim kolegom, predstavil nove načrte, na podlagi katerih naj bi se povečalo število beguncev, ki jim dovolijo vstop na Otok.

Po poročanju BBC naj bi dodatni begunci prispeli iz begunskih taborišč ZN ob meji s Sirijo, torej naj ne bi šlo za ljudi, ki so že v drugih evropskih državah. Dogovora o tem, za koliko ljudi naj bi šlo, naj ne bi bilo, je pa Cameron že izjavil, da bo Velika Britanija še naprej sprejemala na tisoče.

London je sicer doslej poudarjal, da pomaga na samih kriznih območjih. V minulih štirih letih so v Veliki Britaniji sprejeli okoli 5000 beguncev iz Sirije, navaja dpa.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 14
  • kranjskias 21:41 06.september 2015.

    vsi pohodniki na evropo čakajo na glas od tam zgoraj in pol se bo zgodilo hudo, novinarji pa za boljše prispevke še naprej poročajte pristransko in prepisujte od drugih medijev...........

  • jakec1575 16:22 06.september 2015.

    Mislim, da je bil ze kar kaznovan, še kazensko ovadbo za sovrazni govor in obsodba. Kazen pa 200 ur dela z migranti. Vsekakor nedopustno obnašanje. ker je novinar (mnenjski voditelj) pa še toliko bolj in zato tudi visja kazen. Neonacist ...prikaži več in rasist je toliko skodljiv kot tisti, ki poziva k sveti vojni. Če je tujec ga izvozis, ce je domac ali begunec kazenska ovadba.

  • dragec 10:16 06.september 2015.

    kaj paslovenska solidarnost ???? v SLO pa novinar predlaga, da vojska strelja na izbeglice. Njega je potrebno kokniti in to na 50 metrov