Alarm na hrvaških plažah, a ne zaradi virusa

Foto: Profimedia
Hrvaški portali opozarjajo na nevarnost v morju.
Oglej si celoten članek

Večernji list piše, da so se na enem izmed srednjedalmatinskih otokov, pri čemer ne navaja natančno, katerem, pojavili tako imenovani ognjeni črtvi. Kopalci so jih opazili več dni zapored. 

Dalmacija danas navaja izpoved enega izmed kopalcev, ki pravi, da so ga pred ognjenimi črvi opozorili domačini. "Samo včeraj so v zalivu, v katerem se kopam, opazili deset ognjenih črvov. Kot so mi povedali, se je neka ženska le z nogo dotaknila tega črva in zaradi dotika končala na urgenci," je povedal. Kot turista še navaja Dalmacija danas, so ti črvi dobro vidni, v letošnjem poletju pa so se še posebej močno namnožili. 

Portal Priroda Hrvatske piše, da je ognjeni črv v glavnem dolg od pet do deset centimetrov. Poraščen je s ščetinami, ki so običajno spuščene navzdol, če pa začuti, da je v nevarnosti, jih dvigne v obrambni položaj. Ze ščetine so zelo tanke in močne kot igle, na sebi imajo strup. 

Zaradi strupa ognjenega črva prostor vboda postane močno rdeč, zaradi česar je tudi dobil ime - ognjeni črv. Pri občutljivejših ljudeh, še navaja omenjeni portal, lahko zaradi vboda pride do kratkotrajnega omrtvičenja dela telesa. 

xxx

Svetujejo, da v primeru vboda čim prej odstranimo ščetine z lepljivim trakom, rokavico ali krpo ter mesto uboda izpiramo z morsko vodo. Zatem na mesto uboda polagamo krpe, namočene v alkohol in mažemo z antihistaminskim mazilom. Če so simptomi pri žrtvi uboda težji, je potrebno poiskati zdravniško pomoč. 

Covid-19 Beovićeva bi za slovenske turiste zaprla hrvaško mejo

Svet Saj ne moreš verjeti: Hrvaška odpira meje z Bosno

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 00:54 30. Junij 2020.

    Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu -- H︆︆︆︆o︆︆s︆︆s︆︆︆︆et︆︆︆︆.︆︆︆︆C︆︆o︆︆m

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.