Svet
131466 ogledov

Alarm na hrvaških plažah, a ne zaradi virusa

Hrvaško morje
Hrvaški portali opozarjajo na nevarnost v morju.

Večernji list piše, da so se na enem izmed srednjedalmatinskih otokov, pri čemer ne navaja natančno, katerem, pojavili tako imenovani ognjeni črtvi. Kopalci so jih opazili več dni zapored. 

Dalmacija danas navaja izpoved enega izmed kopalcev, ki pravi, da so ga pred ognjenimi črvi opozorili domačini. "Samo včeraj so v zalivu, v katerem se kopam, opazili deset ognjenih črvov. Kot so mi povedali, se je neka ženska le z nogo dotaknila tega črva in zaradi dotika končala na urgenci," je povedal. Kot turista še navaja Dalmacija danas, so ti črvi dobro vidni, v letošnjem poletju pa so se še posebej močno namnožili. 

Portal Priroda Hrvatske piše, da je ognjeni črv v glavnem dolg od pet do deset centimetrov. Poraščen je s ščetinami, ki so običajno spuščene navzdol, če pa začuti, da je v nevarnosti, jih dvigne v obrambni položaj. Ze ščetine so zelo tanke in močne kot igle, na sebi imajo strup. 

Zaradi strupa ognjenega črva prostor vboda postane močno rdeč, zaradi česar je tudi dobil ime - ognjeni črv. Pri občutljivejših ljudeh, še navaja omenjeni portal, lahko zaradi vboda pride do kratkotrajnega omrtvičenja dela telesa. 

Svetujejo, da v primeru vboda čim prej odstranimo ščetine z lepljivim trakom, rokavico ali krpo ter mesto uboda izpiramo z morsko vodo. Zatem na mesto uboda polagamo krpe, namočene v alkohol in mažemo z antihistaminskim mazilom. Če so simptomi pri žrtvi uboda težji, je potrebno poiskati zdravniško pomoč. 

Bojana Beović Covid-19 Slovenija Beovićeva bi za slovenske turiste zaprla hrvaško mejo Meja med Hrvaško in Slovenijo mejni prehod Svet Saj ne moreš verjeti: Hrvaška odpira meje z Bosno

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Morrijessa
    Morrijessa 00:54 30.junij 2020.

    Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu -- H︆︆︆︆o︆︆s︆︆s︆︆︆︆et︆︆︆︆.︆︆︆︆C︆︆o︆︆m