Slovenija
21855 ogledov

Beovićeva bi za slovenske turiste zaprla hrvaško mejo

Bojana Beović Saša Despot
Situacija je po oceni infektologinje tako tvegana, da bi veljalo mejo za turiste zapreti.

"Moje mnenje je, da bi bilo treba v nekaj dneh razmisliti, da se meja s Hrvaško za slovenske turiste zapre," je o epidemiološki situaciji pri naši južni sosedi za časnik Večer povedala infektologinja in vodja strokovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović

Koronavirus Slovenija Končno boljše novice o okužbah pri nas

Boevičeva dopustnikom, ki se odpravljajo na Hrvaško, svetuje, da so izjemno previdni, naj upoštevajo varnostno razdaljo, nosijo maske, si razkužujejo roke in pri sebi ves čas opazujejo pojav morebitnih simptomov bolezni. "Nikakor pa naj se ne zadržujejo tam, kjer je veliko ljudi, recimo v nočnih klubih ali natrpanih lokalih," je za Večer opozorila infektologinja. "Tam po njenem mnenju namreč lahko pričakujemo velike izbruhe okužb in s tem probleme."

Hrvaška plaža Covid-19 Slovenija Kacin napovedal ukrepe za Hrvaško, ki jih bo jutri sprejela vlada

Na Hrvaškem po besedah vladnega govorca Jelka Kacina beležijo dva večja izbruha, enega v Đakovu, kjer je prišlo do prenosa okužbe v njihov samostan iz BiH, ter v Zagrebu, kjer imajo eno žarišče v psihiatrični bolnišnici, veliko število okužb pa je povezanih z druženjem v nočnih klubih. 

Hrvaška kmalu na rumenem seznamu

Kot je povedal Kacin na današnji tiskovni konferenci, bo vlada danes počakala na uradne številke okužb na Hrvaškem in potem odločala o umestitvi Hrvaške na t. i. rumeni seznam, torej o izključitvi Hrvaške s seznama zelenih držav. 

Zrće covid-19 Svet Neverjetno, Hrvaška odpira nočne klube v Zrćah

"Koronavirus je na Hrvaškem razporejen po celotni državi in glede na število primerov počasi izpolnjuje pogoj, da postane tako imenovana rumena država. To bi pomenilo določene omejitve," je za Večer povedala Beovićeva. "Moje mnenje je, da bi bilo treba v nekaj dneh razmisliti, da se meja s Hrvaško za slovenske turiste zapre. Situacija je tvegana. Če meja ostane odprta, bi to situacijo pri nas zelo poslabšalo in si lahko obetamo drugi val epidemije še pred jesenjo. Če se bo pri nas število okužb večalo, bomo mi postali nevarni za druge države." 

Po njenih besedah se eden od črnih scenarijev glasi, da se pri nas v dveh tednih lahko poveča število okužb tudi do štirikrat.

Jelko Kacin Omejitev druženja Slovenija To so najnovejši ukrepi, ki jih je zaradi covida-19 sprejela vlada

Beovičeva je sicer v današnji izjavi po navedbah STA povedala, da bi bilo idealno, da Hrvaška omeji določene aktivnosti in sama uredi razmere. Situacijo na Hrvaškem je ocenila za kritično in med drugim izpostavila potrebo po intenzivnejšem nadzoru na meji med državama.

"Glede na število primerov v zadnjih 14 dneh Hrvaška že izpolnjuje kriterije za t. i. rumeni seznam, kar je 10 novih primerov na 100.000 prebivalcev," je pojasnila infektologinja. Po njenih besedah je treba zdaj premisliti, kaj to pomeni za Slovenijo. "Vlada ima vedno možnost, da podpiše kakšne izjeme ali naredi na meji pravila igre smiselna."

Podobna situacija kot marca z Italijo

Situacija na Hrvaškem je po oceni Beovićeve, kritična: "Marca se je pri nas epidemija začela z uvozom virusa iz Italije, danes je situacija obrnjena, problem prihaja skozi drugo mejo, tako da je skrb z naše strani razumljiva."

Strokovna skupina je med drugim predlagala intenzivnejši nadzor nad tem, kdo prihaja čez kopensko slovensko-hrvaško mejo. "Dogaja se, da ljudje prihajajo iz Bosne, imeli so naše dokumente in slovensko registracijo in policist na meji tega ne more vedeti. Tu bo vzpostavljeno neko sodelovanje med policisti na bosansko-hrvaški in srbsko-hrvaški meji in potem na naslednji meji za ljudi, ki so v tranzitu," je napovedala. 

Dotaknila se je tudi dela zdravstvene inšpekcije in ocenila, da bi morala ta intenzivirati svoje delo ter pregledati več karanten, ekipo pa bi lahko okrepili s pomočjo drugih inšpektoratov. "Kot veste pri nas iz meni nerazumljivega razloga tukaj ne more sodelovati policija. Sodelovanje policije bi pomenilo kadrovsko okrepitev, ni razumljivo, zakaj bi bilo to razumljeno kot neka policijska država, ker gre v bistvu za varovanje zdravja ljudi," je dejala. "Iz naših izkušenj ne bi mogli reči, da virus slabi, res pa je, da so številke majhne."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 26
  • mcelin5 16:00 30.junij 2020.

    Da zaprejo za turiste sem za za delavce pa dovolilnice .

  • Bojan Lavrencic 07:01 30.junij 2020.

    Kolikor sem jaz spremljal je problem v nocnih klubih ter nunah. Me pa zanima kako sem sedaj bol varen ce grem v Portorož se guzvati od tega da grem v juzno dalmacijo kjer je vse prazno... za diskoteke mi ni ...prikaži veči in se manj za nune 😆😆😆

  • Avatar Morrijessa
    Morrijessa 00:56 30.junij 2020.

    Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu -- H︆︆︆︆o︆︆s︆︆s︆︆︆︆et︆︆︆︆.︆︆︆︆C︆︆o︆︆m