Slovenija
95448 ogledov

To so najnovejši ukrepi, ki jih je zaradi covida-19 sprejela vlada

Jelko Kacin Anže Petkovšek Vladni govorec Jelko Kacin na tiskovni konferenci o aktualnem dogajanju v zvezi z novim koronavirusem.
Druženje bo mogoče le do 50 oseb, karantene bo nadzirala policija.

"Pri nas so razmere relativno stabilne," je o epidemiološki situaciji na današnji tiskovni konferenci povedal vladni govorec Jelko Kacin. "Včeraj je bilo testiranih samo 300 ljudi, zato bo ključen podatek, ki ga bomo imeli jutri."

Včeraj so v Sloveniji sicer potrdili štiri nove okužbe s Sars-CoV-2, eno v Ljubljani, tri v Ravnah na Koroškem.

V juniju je bilo po besedah Kacina skupaj 44 vnosov covid-19 iz tujine, od tega 16 iz Srbije, 15 iz BiH, šest iz Kosova, po enega  iz Rusije, Kazahstana, Švedske, ZDA, Hrvaške, Avstrije in Nemčije. 

Koronavirus Slovenija Končno boljše novice o okužbah pri nas

"Sloveniji ne preostane kaj dosti, kot da učinkovito ukrepa - na treh področjih," je dejal Kacin. "Prvo področje je preprečevanje širitve virusa po Sloveniji. Po Sloveniji imamo nekaj žarišč, ki so posledica druženj, žuriranj, veseljačenj, brez upoštevanja fizične distance."

Druženje največ do 50 oseb

Vlada se je zato odločila, da zmanjša število ljudi, ki se smejo družiti, s 500 na 50. "Ob tem smo ohranili možnost druženja, ko gre za organizirane prireditve, v primeru, da je podano pozitivno soglasje NIJZ," je poudaril Kacin. "To pomeni, da so na prireditvi prisotni redarji, da je zagotovljena fizična razdalja in sedežni red. To ureditev bo vlada formalno potrdila na dopisni seji. Gre za bistveno sporočilo: preprečiti moramo nova žarišča v Sloveniji."

Covid-19 | Avtor: Profimedia Profimedia

Policija bo nadzirala karantene

Poudaril je, da bo potrebno povečati učinkovitost nadzora nad izvajanjem karantenskih odločb. "Tukaj je učinkovitost nezadostna - MNZ je ponudilo aktivno pomoč pri obiskovanju oseb, ki jim je bila izdana karantena, in nadzorovanju njihove osamitve," je dejal Kacin. "Za to je pristojna zdravstvena inšpekcija, aktivno je pripravljena pomagati slovenska policija. Ne more se zgoditi, da bi se kateri inšpektor znašel v situaciji brez podpore." 

Je pa dodal, da je bilo s strani zdravstvene inšpekcije do zdaj število nadzorov "nedopustno majhno" in da "v tem času noben zdravstveni inšpektor ne bi smel na dopust". Policija naj bi v tem času podala več kot 4600 predlogov za odločbe o karanteni, število izdanih odločb pa je bistveno nižje

Kacin je opozoril tudi na morebitno širjenje virusa na porokah in drugih dogodkih. Poudaril je, da se je treba organizirati optimalno. "Če ni nujno, ne vabite starejših, ogroženih skupin," je predlagal.

Ukrepi za Hrvaško

Zadnji ukrep zadeva Hrvaško, ki bo verjetno še danes odstranjena s seznama varnih držav, o čemer pišemo v prispevku Kacin napovedal za Hrvaško, ki jih bo predvidoma jutri sprejela vlada.

Hrvaška plaža Covid-19 Slovenija Kacin napovedal ukrepe za Hrvaško, ki jih bo jutri sprejela vlada

dezurni@zurnal24.si
Komentarjev 12
  • Ender3 17:39 29.junij 2020.

    Ivan,Janez izbira, tudi v mojem imanu. Ali zapreti mejo ali imati pol države v karanteni in jo kontrolirati. In odločil se bo za drugo opcijo, kakopak. Janez, s tem boš dokončno izdal slovenski narod. Večna hvala in zahvala tebi in ...prikaži več tvoji katastrofa vladi😎

  • timja 17:11 29.junij 2020.

    kacin klobasa o ukrepih v SLO, večina pa se jih prinese in se ve čez katero mejo...zapri jo te.ec zahojen

  • bl5 16:11 29.junij 2020.

    - SLO nima jajc, da zapre meje s CRO - kje je zdaj piranski zaliv? - koga rešujemo???