Avstrija: Veliko pomanjkanje delavcev

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Severni sosedje beležijo nov rekord na trgu dela.
Oglej si celoten članek

Pred kratkim objavljeno poročilo Eurostata potrjuje problematiko pomanjkanja delavcev v Avstriji - s 4,6 odstotka ima najvišji delež prostih delovnih mest v Evropi. Povprečje v EU je 2,8 odstotka, so danes sporočili z avstrijskega gospodarskega ministrstva. Na zavodu za zaposlovanje je prijavljenih skoraj 113.000 prostih delovnih mest.

Hkrati pa ima Avstrija najvišjo stopnjo zaposlenosti vseh časov. "Trenutno beležimo rekordno zaposlenost z več kot 3,9 milijona zaposlenih. To pomeni, da je zaposlenost skoraj pet odstotkov višja kot pred pandemijo leta 2019," je ob današnjem mednarodnem prazniku dela po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA povedal minister za gospodarstvo Martin Kocher.

Zaposlenih je okoli 77,5 odstotka prebivalcev Avstrije. To je predvsem posledica povečanega zaposlovanja žensk. Po zadnjih podatkih je stopnja zaposlenosti moških 83,3-odstotna, žensk pa 71,6-odstotna. Najvišjo stopnjo zaposlenosti moških so v Avstriji beležili v 60. letih prejšnjega stoletja, namreč 87,3-odstotno.

"Hkrati opažamo tudi, da se zaposlovanje povečuje v vseh starostnih skupinah, tudi pri starejših od 50 let. Vse več ljudi dela v Avstriji," je dodal Kocher. A kot je opozoril, v državi še vedno potrebujejo delavce iz tujine, da bi lahko pokrili naraščajoče potrebe po delovni sili.

Slovenija Pirc Musar Avstriji: "Slovenija nima več potrpljenja!"

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 13

  • 22:47 1. Maj 2023.

    Če je rekordna nizka brezposelnost potem logično da bo manjkal delavcev.

  • 20:14 1. Maj 2023.

    V avstriji dela 88% vseh moskih. V sloveniji pa imamo 900 tisoc zaloslenih in samozaposlenih. In 660 tisoc upokojencev

  • 15:27 1. Maj 2023.

    Zanimivo, po kovidu kar naenkrat manjka (zdravih?) delavcev.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.