Slovenija
3595 ogledov

Pirc Musar Avstriji: "Slovenija nima več potrpljenja!"

Nataša Pirc Musar na obisku na Dunaju; Alexander van der Bellen
1/4
Profimedia
Nataša Pirc Musar se je te dni mudila v Avstriji, kjer se je sestala z avstrijskim predsednikom. Med drugim je beseda tekla o nadzoru na meji, ruski agresiji v Ukrajini in o podnebnih spremembah.

Avstrija je v zadnjih osmih letih zaradi begunske krize večkrat podaljševala nadzor na meji s Slovenijo. Sedaj je Nataša Pirc Musar posvarila severne sosede, naj prenehajo preizkušati potrpežljivost Slovenije, saj bo drugače primorana v spor vplesti tudi Evropsko komisijo, če kmalu ne bo dosežen dogovor.

Na obisku na Dunaju pri avstrijskem predsedniku Alexandru Van der Bellenu je Pirc Musar dejala, da bo njen prvi ukrep poslati obvestilo komisiji EU o nadzoru na meji in sprožiti nadaljnje korake znotraj bruseljske administracije. Poudarila je, da v vseh teh osmih letih, Dunaj ni imel nobenega upravičenega razloga za nadzor na meji, poroča avstrijski časnik krone.at.

Nataša Pirc Musar na obisku na Dunaju; Alexander van der Bellen | Avtor: Profimedia Profimedia
"Slovenija je v zadnjih letih pokazala, da zna biti potrpežljiva in želi težave reševati na drugačen način," je poudarila Pirc Musar. "Nadzor so podaljšali vsak 16-krat, vsakih šest mesecev. Vsi vemo, da Avstrija nima prav nobenega argumenta za podaljšanje teh mejnih kontrol," je bila kritična. "Kot odvetnica sem žalostna, da Avstrija glede te tematike ne spoštuje evropskega pravnega reda."

Obenem je poudarila, da ne želi še ene poletne sezone, ki jo bodo zaznamovale izjemno dolge kolone. Zatrdila je, da bi lahko težavo ilegalnih migracij lahko reševali na boljši način, ki bi vseboval manj drastičnih ukrepov.

Med svojim pogovorom z avstrijskim predsednikom je naslovila tudi temo slovenskih manjšin v Avstriji, kjer je dejala, da se bo močneje zavzemala za njihove pravice.

Podnebje kot glavna skrb

"Vsak dan moramo vse glasneje govoriti o podnebnih spremembah, saj našemu planetu ne gre dobro," je poudarila Pirc Musar in dejala, da v Sloveniji ne vidi alternative uporabi jedrske energije. "Moramo biti realni. Slovenija trenutno brez jedrske elektrarne ne more preživeti v energetiki. To je dejstvo." Jedrska elektrarna Krško namreč proizvede tretjino električne energije. Tretjina pa prihaja iz termoelektrarne Šoštanj, ki jo morajo zaradi varstva podnebja zapreti. Odločitev o gradnji novega reaktorja v Krškem bo po besedah Pirc Musar verjetno trajala več let.

Pozvala k nadaljnji podpori Kijeva

"Če zdaj nehamo pomagati Ukrajini, bo to njen konec," je poudarila in dodala, da je Putinova želja po več ozemlja izjemno nevarna, njegova naslednja destinacija pa je po njenem mnenju Moldavija. Sama se namreč goreče zavzema za konec vojne, vendar je kljub temu mnenja, da ga še zdaleč ni blizu. "Vedno pravim, da še nikoli nisem srečala evropskega državnika, ki ne bi bil za mir. Težava, ki jo imamo, je ta, da trenutno preprosto ne vemo, kako doseči mir," je še zaključila.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 17
  • LukaMB 23:59 27.april 2023.

    Še kar ne morem verjeti koga so Slovenci izvolili za predsednico, dokaz da se bliža konec sveta, debilizmu in moralni dekadenci ni videti konca.

  • Naklonsky 16:16 26.april 2023.

    Musarca posvarila sosede… ja, ta je pa dobra! S čim? Jih bo tepla, kregala? Uboga reva!

  • munja 08:42 26.april 2023.

    Avstrija brani svoje ljudi pred golaznijo z juga in prav je tako. Musar ne bo spremenila nič.