Slovenija
17442 ogledov

Janša obsodil severne sosede: "So Putinovi prijatelji povrh vsega!"

Poziv FPO proti slovenizaciji Reševalni pas/Twitter
Zveza slovenskih organizacij (ZSO) je v torek obsodila spletno objavo koroške veje mladinske organizacije avstrijske svobodnjaške stranke (FPÖ), v kateri so člani podmladka pred deželnozborskimi volitvami na Koroškem pozivali k ustavitvi "slovenizacije". Sedaj se je oglasil še Janša.

Predsednik ZSO, ene od krovnih organizacij slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem, Manuel Jug je v izjavi za javnost zapisal, da z obžalovanjem ugotavljajo, da se tudi v tokratnem volilnem boju FPÖ, v tem primeru koroški podmladek svobodnjakov, "skuša hujskati proti slovenskemu jeziku in kulturi, ki sta vselej bila del koroške identitete".

Mladi zastopniki svobodnjakov so volivce pozvali, naj z glasovanjem z oblasti umaknejo socialdemokratsko stranko (SPÖ) in s tem ustavijo "slovenizacijo" dežele.

"Takšne napade na slovenski jezik in slovensko kulturo odločno obsojamo in jim bomo vselej aktivno nasprotovali," je sporočil Jug.

Kot poudarja Jug, je žalostno, da po "toliko desetletjih skupnega življenja na Koroškem nekateri še vedno niso dojeli, da je slovenščina obogatitev za deželo in njihovo prebivalstvo".

V ZSO so pri tem poudarili, da so zelo ponosni na vse tiste, predvsem mlajše koroške Slovenke in Slovence ter prijatelje in prijateljice slovenske narodne skupnosti, ki so na socialnem omrežju Instagram, kjer je bil poziv objavljen, odločno in aktivno nasprotovali trditvam podmladka svobodnjaške stranke.

Vrsta odzivov

Na poziv se je odzval tudi Janez Janša, ki je obsodil tovrstno hujskanje. Na Twitterju je delil fotografijo skupine Freiheitliche Jugend Kärnten, kjer je zapisal: "Svobodnjaki v Avstriji se vračajo na stara anti slovenska pota? Putinovi prijatelji povrh vsega. Kaj bodo ukrenili slovenski svobodnjaki?"

 

 

Hujskaško akcijo mladih svobodnjakov je zavrnila in obsodila tudi glavna kandidatka zelenih Olga Voglauer, ki je v svoji objavi zapisala: "Pustimo to hujskanje nad slovensko narodno skupnostjo in praznujmo kulturno raznolikost in dvojezičnost v naši deželi," poroča manjšinski portal avstrijske radiotelevizije ÖRF.

Poziv je obsodila tudi evropska poslanka Romana Tomc, ki je na Twitterju izrazila svoje zgroženje nad objavo. "Obsojam nedopusten in zavržen napad avstrijskih Svobodnjakov na slovensko kulturo in slovenski jezik. Tako sovraštvo nima prostora v EU," je zapisala pod objavo.

Požar na Rakitovcu Pri nas! Slovenija Snemal je sončni zahod, potem pa ... Sava Vrhovo intervencija Slovenija Grozljivo: Naši gasilci iz reke potegnili truplo
Komentarjev 67
  • Idioti 00:54 10.februar 2023.

    Jaz sem Putinov prijatelj , pa nisem s Severa , tebe in SDS pa na smrt sovražim ! Gremo Rusi do Poljske meje , potem bomo pa še videli , če se bodo tu ustavili. JJ mogoče boš moral bežat ...prikaži več v Arđentino , tko kot vsi izdajalci Slovanskega rodu !

  • Avatar Syn
    Syn 18:38 09.februar 2023.

    Ta pa je tele na kubik. Vedno bil in vedno bo.

  • GAMEBOY 17:00 09.februar 2023.

    Gospod Janša pojdite ko boste v Ljubljani lepo prosim v hotel Holliday Inn Express kjer ne znajo skoraj ene slovenske besede. Prijaviti se moraš v angleščini! Potem pa napišite na twiter kako je bilo! Prosim!!! Vas podpiram v dejanju...