Svet
1575 ogledov

Italija je pod pritiski, a grožnje Sloveniji niso na mestu

meja Italija Slovenija Nova Gorica Gorica ERVIN ČURLIČ / regijski štab CZ za severno Primorsko
Po Avstriji čedalje glasneje o zapiranju meje s Slovenijo razmišlja tudi Italija. Obe državi svojo odločitev utemeljujeta z zaskrbljenostjo zaradi migracij.

Avstrija je že leta 2015 uvedla nadzor na meji s Slovenijo in ga vsakih šest mesecev podaljšuje. Če so se med majem 2016 in novembrom 2017 opirali na priporočila sveta EU, pa od novembra 2017 Avstrija to počne na lastno pest. Sodišče EU je izdalo mnenje, da Avstrija od konca leta 2017 ni dokazala obstoja nove grožnje. 

Odvetniška pisarna Grilc Vouk Škof v Celovcu je zaradi vnovičnega podaljšanja vložila pritožbo na avstrijsko ustavno sodišče. Po njihovem mnenju mejne kontrole nasprotujejo sodbi Sodišča EU ter kršijo pravico do enakosti državljanov pred zakonom. 

Italija grozi z zaprtjem mej

Z vstopom Hrvaške v schengen se je število ilegalnih migrantov, ki vstopajo v Slovenijo povečalo. Večina ilegalnih migrantov potuje preko Slovenije v Italijo in nato naprej v Nemčijo. Po informacijah virov blizu vladi naj bi se zaradi tega že slabšali odnosi med Slovenijo in Italijo.

Italijanski minister za promet in infrastrukturo Matteo Salvini je Slovenijo že pozval, da bi morala spet sprejemati migrante, ki so nezakonito prečkali mejo med državam. V nasprotnem primeru bo Italija prisiljena uvesti nadzor nad meji, je njegove besede povzela Ansa.

Evropski poslanec Matjaž Nemec je v okviru razprave o dogajanju v Sredozemlju spregovoril tudi o reševanju problemov, ki jih povzročajo migracije. "Italija je pod pritiski. In Evropa ji mora pomagati. A grožnje ministra Salvinija po nadzoru meje s Slovenijo so populizem in nevarno odvračanje pozornosti od resničnih problemov. So tudi podpihovanje nestrpnosti," je dejal in poudaril, da Slovenija ni problem. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 13
  • Luksi 08:58 19.april 2023.

    Logična posledica dela svobodnjakov in še slabše bo.

  • miho 07:26 19.april 2023.

    Cela EU bi morala složno zapreti svoje zunanje meje, pa bi bil potem mir pred ilegalnimi migracijami. Tako pa raje notranje meje zapirajo, namesto, da bi se EU poenotila glede varstva zunanjih meja. Večina migrantov pred vstopom v Slovenijo prečka ...prikaži več vsaj eno zunanjo mejo EU - z Bolgarijo ali Grčijo npr. Kaj delajo na bolgarsko turški meji in kaj dela grška pomorska policija? Nič očitno.

  • Željko 06:43 19.april 2023.

    Bravo Holob mi podpiramo ograjo na meji ostali se pa zapirajo. Tukaj se je samo za vprašat kdo bo na koncu izpadel bolj butast ko bo imel na dvorišču Polno Alahov