Avstrijci razorožili hrvaško častno stražo

Foto: EPA
Foto: EPA
Na slovesnosti v Pliberku na avstrijskem Koroškem so policisti razorožili hrvaško vojaško častno stražo, ki bi se morala tam udeležiti slovesnosti.
Oglej si celoten članek

Hrvaški državni vrth je danes na komemoraciji v Pliberku v Avstriji obeležil 71. obletnico dogodka, ko so zavezniške enote pričele partizanom vračati 95 tisoč hrvaških beguncev, med katerimi je bilo veliko pripadnikov Neodvisne države Hrvaške, oziroma ustašev, a tudi številni civilisti. Večina je bila nato izvensodno pobitih, številni v Sloveniji, oziroma so umrli zaradi napornih pohodov skozi Jugoslavijo.

Ob robu dogodka, ki se ga je udeležilo kar 20.000 ljudi, pa se je zgodil incident, saj lokalna policija hrvaški častni straži ni dovolila nošnje protokolarnega orožja. Hrvaško obrambno ministrstvo trdi, da iz tega orožja sploh ne bi bilo mogoče streljati, Avstrijo pa da so pravi čas obvestili o prihodu častne čete, ki vsako leto nastopa skupaj z orožjem. 

Koroška policija je kasneje sporočila, da je šlo za nesporazum in da so orožje vrnili hrvaški strani. Menda naj bi šum na komunikaciji nastal med veleposlanikom Hrvaške in predstavniki Avstrije glede seznama orožja, ki naj bi ga imeli prisotnega na ceremoniji. 

Stranka Zelenih je sicer od notranjega ministra zahtevala, naj zagotovi dodatne policijske sile na komemoraciji za primer, da bi na njej prihajalo do prepovedanega ustaškega skandiranja ali uporabe napisov.

"Zločin ne opravičuje drugega zločina"

Predsednik hrvaškega sabora Željko Reiner je kot glavni govorec opozoril na nesmiselnost delitev, hkrati pa opozoril, da nobenega zločina ni moč opravičiti z drugim zločinom, ne glede na ideologijo.

Opozoril je tudi pred relativizacijo in poskušanje zmanjševanja krutih medvojnih in povojnih dogodkov, a hkrati pozval k prekinitvi razdora in k življenju, ki bi otrokom omogočilo mir, svobodo in demokracijo.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 19:53 16. Maj 2016.

    Mi imamo domobrance in belogardiste - hrvati pa ustaše

  • 16:29 15. Maj 2016.

    Lepo rečeno, ustaška tvorba je prišla v EU s pomočjo Vatikana in evropskih fašistov.<br />Sramota. Jaz osebno jih ne rabim …

  • 16:14 15. Maj 2016.

    Kaj filozofirate ! Na disciplinsko vse na meji , ki niso opravili svojega dela in so spustili oborožene vojake v …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.