Svet
113 ogledov

Avstrijci razorožili hrvaško častno stražo

Slovesnost v Pliberku EPA
Na slovesnosti v Pliberku na avstrijskem Koroškem so policisti razorožili hrvaško vojaško častno stražo, ki bi se morala tam udeležiti slovesnosti.

Hrvaški državni vrth je danes na komemoraciji v Pliberku v Avstriji obeležil 71. obletnico dogodka, ko so zavezniške enote pričele partizanom vračati 95 tisoč hrvaških beguncev, med katerimi je bilo veliko pripadnikov Neodvisne države Hrvaške, oziroma ustašev, a tudi številni civilisti. Večina je bila nato izvensodno pobitih, številni v Sloveniji, oziroma so umrli zaradi napornih pohodov skozi Jugoslavijo.

Ob robu dogodka, ki se ga je udeležilo kar 20.000 ljudi, pa se je zgodil incident, saj lokalna policija hrvaški častni straži ni dovolila nošnje protokolarnega orožja. Hrvaško obrambno ministrstvo trdi, da iz tega orožja sploh ne bi bilo mogoče streljati, Avstrijo pa da so pravi čas obvestili o prihodu častne čete, ki vsako leto nastopa skupaj z orožjem. 

Koroška policija je kasneje sporočila, da je šlo za nesporazum in da so orožje vrnili hrvaški strani. Menda naj bi šum na komunikaciji nastal med veleposlanikom Hrvaške in predstavniki Avstrije glede seznama orožja, ki naj bi ga imeli prisotnega na ceremoniji. 

Stranka Zelenih je sicer od notranjega ministra zahtevala, naj zagotovi dodatne policijske sile na komemoraciji za primer, da bi na njej prihajalo do prepovedanega ustaškega skandiranja ali uporabe napisov.

"Zločin ne opravičuje drugega zločina"

Predsednik hrvaškega sabora Željko Reiner je kot glavni govorec opozoril na nesmiselnost delitev, hkrati pa opozoril, da nobenega zločina ni moč opravičiti z drugim zločinom, ne glede na ideologijo.

Opozoril je tudi pred relativizacijo in poskušanje zmanjševanja krutih medvojnih in povojnih dogodkov, a hkrati pozval k prekinitvi razdora in k življenju, ki bi otrokom omogočilo mir, svobodo in demokracijo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • dragec 19:53 16.maj 2016.

    Mi imamo domobrance in belogardiste - hrvati pa ustaše

  • jozicamurn 16:29 15.maj 2016.

    Lepo rečeno, ustaška tvorba je prišla v EU s pomočjo Vatikana in evropskih fašistov.Sramota. Jaz osebno jih ne rabim v evropi, dokler se ne rešijo svojih nacionalističnih izpadov proti srbom, slovencem (na morju se derejo za nami "Jebo vas ...prikaži več janša" iz čistega mira) itn. Na koncu te par lokalnih pretepe kar tako in njihova policija namesto da drži s tabo po pravilih, držijo z njimi in se jim to fajn zdi. Potem pa pričakujejo turiste.Zagamani hrčki.

  • Žurnalček 16:14 15.maj 2016.

    Kaj filozofirate ! Na disciplinsko vse na meji , ki niso opravili svojega dela in so spustili oborožene vojake v SLO ! Upam , da so jim po povratku pobrali in zaplenili orožje , vse pa sodniku zaeadi švervcanja orožja ...prikaži več , ker so izrecno povedali , da ga nimajo !