Če se bodo greli na več kot 19 stopinj, bo lahko sledila kazen

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Naše italijanske sosede bo gretje lahko krepko udarilo po žepu, če se bodo greli na več kot 19 stopinj. Kazni lahko dosežejo tudi vrtoglavih 3000 evrov.
Oglej si celoten članek

Kot poroča večernji.hr naj bi kurilno sezono v Italiji premaknili za 15 dni naprej, tako da se bo začela novembra. Ogrevanje bo smelo biti vključeno eno uro manj na dan. S temi ukrepi bi lahko prihranili od tri do šest milijard kubičnih metrov plina.

Italijani pripravljajo visoke kazni za vse, ki ne bodo upoštevali vladnih priporočil o ogrevanju na plin. Že marca letos je bilo odrejeno, da se lahko stanovanja in javne zgradbe ogrevajo na največ 18 stopinj, sedaj pa bi to lahko razširili tudi na gospodinjstva.

Kot sklepajo italijanski mediji, bi morali tisti, ki ne bodo upoštevali pravil, globoko seči v žep. Zakon iz leta 2001 namreč pravi, da mora vsak, ki ne upošteva pravil ogrevanja, plačati kazen v višini od 516 do 2582 evrov.

Poleg tega bi se vlada lahko sklicevala na zakon EU o energetsko učinkovitih stavbah iz leta 2005, kar bi še dodatno poslabšalo razmere za nekatere. Neustrezno vzdrževanje ogrevalnih sistemov bi namreč lahko povzročilo globe tudi do 3000 evrov.

Vseeno še ni jasno, kdo bo v prihodnje odgovoren za nadzor ogrevanja v italijanskih stanovanjih in hišah. Trenutno vse kaže, da bi se ta odgovornost lahko prenesla na občine, vendar je vprašanje, če imajo le te zadostne kapacitete za to.

Obdavčitev energentov Od jutri: Nova pravila obdavčitve, tudi za letne poračune dobavljene energije Svet Cene plina presegle nov mejnik Pod streho Elektrika in plin cenejša, kaj bo s kurilnim oljem?

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 23

  • 07:32 7. September 2022.

    Če se bom pa grel na manj kot 19 stopinj, bom pa plačal 40 % zneska, kolikor bi ga odpadlo …

  • 17:00 6. September 2022.

    Seveda za EU politike,ki so vse to skuhali ne velja!!

  • 15:59 6. September 2022.

    Še dobro da to velja samo za plin, drva so zastonj če imaš svoj gozd

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.