Svet
4746 ogledov

Cene plina presegle nov mejnik

ogrevanje Profimedia
Cene plina so presegle mejnik 300 evrov na megavatno uro, kar je največ po marčnem rekordu.

Nekaj pred 16. uro je bilo treba za zemeljski plin z nizozemskega vozlišča TTF za dobavo v septembru odšteti 300,165 evrov za megavatno uro.

Cene plina so začele strmo naraščati v zadnjih nekaj dneh, saj se približuje tridnevno zaprtje Severnega toka 1, po katerem Rusija dobavlja plin Nemčiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Na dnevni ravni je cena poskočila za 11 odstotkov. Ruski energetski velikan Gazprom je v petek sporočil, da bo konec avgusta za tri dni znova ustavil dobavo ruskega plina prek plinovoda Severni tok 1. Tudi tokrat je kot razlog za prekinitev navedel vzdrževalna dela.

To bo še povečalo pritisk na regijo, saj evropske države hitijo napolniti skladišča plina pred zimo. Negotovost in strah pred popolno ustavitvijo dobave ruskega plina v Evropo je velik. Plinovod Severni tok 1 že trenutno obratuje le s petino zmogljivosti.

radiator ogrevanje Pod streho Elektrika in plin cenejša, kaj bo s kurilnim oljem?

Švica napovedala manjšo porabo plina

Švica bo sledila smernicam EU ter industrijo in gospodinjstva pozvala, da v zimskih mesecih porabo plina zmanjšajo za 15 odstotkov, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Znižanje porabe temelji na povprečju zadnjih petih let, v veljavi pa bo od začetka oktobra do konca marca. EU se je za enak ukrep odločila v začetku avgusta.

Če bo poziv neuspešen, bi lahko v Švici zaprli športne in wellness centre, poroča dpa. Predlog bo švicarska zvezna vlada najprej uskladila z vodstvi kantonov.

Švica je povsem odvisna od uvoza plina. Če so zaloge tega energenta v sosednjih državah nizke, to vpliva tudi na švicarske zaloge. Čeprav vlada zatrjuje, da so zaloge plina za zdaj zagotovljene, bi se to lahko spremenilo pozimi.

Robert Golob Slovenija Golob: "Pred nami je najhujša zima vseh časov v Evropi, kar se cen tiče"

Industrijo je zvezna vlada pozvala, naj, kjer je to mogoče, plin zamenja z nafto. Zaposleni v javni upravi morajo izklapljati vse naprave, ki niso v uporabi, v skrajni sili nameravajo Švicarji združevati vladne urade in pisarne, da bodo ogrevali čim manj prostorov.

Ob tem je vlada še izpostavila, da se z znižanjem temperature ogrevanja za eno stopinjo Celzija lahko privarčuje do šest odstotkov energije.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Avatar bobnar53
    bobnar53 23:38 24.avgust 2022.

    Dokler bo kokainar Zelenko diktiral politiko EU in ostala podkupljena golazen v obliki Uršule, senilca Joeta, tolk časa smo v PIZDI, in težko se bomo pobrali iz tega umetno ustvarjenega sranja!!

  • Ender3 20:46 24.avgust 2022.

    Režitev je Amerika, ki nudi EU energente po 7x večji ceni, kot jo nudijo Rusi. To bo izgledalo kot po 2 ww, ko so američani preko UNRE reševali Nemčijo tudi za to, da so potem imeli nadzor nad celo povojno ...prikaži več Europo. Ne, to nima nič z ameriško hegemonistično politiko, kajne.

  • klemenmo 20:44 24.avgust 2022.

    zakaj pa ne odprejo Severni tok 2? ;-)