Svet
4643 ogledov

Evropska komisija: Moramo se pripraviti na najhujše

zemeljski plin Profimedia
Predsednica Evropske komisije glasno opozarja.

Ursula von der Leyen je v pogovoru za španski El Mundo jasno opozorila, da bi se morala Evropska unija pripraviti na najbolj črn scenarij kar se tiče oskrbe s plinom. 

"Moramo ostati povezani, edini odgovorni za energetsko krizo so v Moskvi in nikjer drugje. Z ozirom na to, da je Rusija že delno ali popolnoma prekinila oskrbo s plinom za 12 držav članic, se moramo vsi pripraviti na najhujše," je opozorila von der Leyen. 

Pripomnila je, da so nekatere države Evropske unije bolj odvisne od ruskega plina bodisi zaradi geofrafskega položaja ali zaradi svojih energetskih odločitev in dodala, da so te države zdaj bolj ranljive, pri čemer je poudarila, da so gospodarstva držav članic povezana skozi skupno tržišče. 

"Evropska unija se ozira k bolj zaupanja vrednim energeskim partnerjem," je povedala predsednica Evropske komisije in dodala, da je EU že dosegla rekordne količine dobav iz ZDA in večje količine plina iz Norveške, zalivskih držav, Alžirije in držav regij Kaspijskega morja, rešitve iščejo naprej. 

Med drugim so ministri iz Alžirije, Nigra in Nigerije prejšnje dni podpisali memorandum o soglasju o gradnji 4000 kilometrov dolgega plinovoda, je sporočil alžirski minister za energijo Mohamed Arkab. Države so tako oživile star projekt za prenos zemeljskega plina v Evropo prek saharske puščave. Tri države so se dogovorile, da bodo transsaharski plinovod dokončale v čim krajšem času, natančni časovni okvir pa za zdaj še ni znan. 

Kot je znano, v zadnjem času se krepijo napetosti med Moskvo in zahodnimi državami zaradi ruske vojne v Ukrajini, na katero so EU in ZDA odgovorile s sankcijami. Gazprom je ta teden drastično zmanjšal dobavo plina v Nemčijo prek plinovoda Severni tok na okoli 20 odstotkov kapacitete, čemur naj bi botrovale tehnične težave. Evropa trdi, da gre za izkoriščanje energetskih trgov za politični pritisk.

Evropski ministri za energetiko so v Bruslju nato dosegli dogovor, da bodo članice EU med 1. avgustom letos in 31. marcem 2023 porabo plina prostovoljno zmanjšale za 15 odstotkov glede na povprečno porabo plina med avgustom in marcem v zadnjih petih letih.

Ukrajina Donbas Vojna Svet Rusi ubili ukrajinskega tajkuna in ženo. Oglasil se je Zelenski. Vladimir Putin Dimitrij Konopljev Svet Umrl Putinov ključni mož, Kijev slavi

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 19
  • bobubob 14:19 02.avgust 2022.

    Ona in kalibri njenega formata so že pripravljeni. Vsak kuhar namreč dobro ve, kaj je skuhal. Včasih so tudi tisti, ki so skuhali strupeno jed, imeli nekakšno vest - ko so servirali, so se šli skrit. Bruseljski modeli pa nam ...prikaži več servirajo samo probleme, poleg tega pa nas še podučujejo, kako jih prebaviti. In zakaj se niso skrili? Ker jih ni še nikoli nihče po riti. Rumeni jopiči, nizozemski & nemški kmetje, kanadski šoferji....proticepilci...vse je cenzurirano..na RTV & NOVA24....a počilo BO.

  • stromar 09:00 02.avgust 2022.

    Kaj ste eu birokrati za jamrati ali za reševanje problemov. Za ruse pa je še premalo sankcij

  • Željko 19:26 01.avgust 2022.

    Draga vlada Republike Slovenije glede na to da podpiraš sankcije proti Rusiji ti zagotavljam da ko bodo rušilne demonstracije in te zagotovo bodo, bom sigurno tam. Pa da vas vidim vaše široko ustenje s čim boste ustavili pobesnele ljudi katere ...prikaži več ste z svojo noro politiko uničili