Svet
66635 ogledov

Umrl Putinov ključni mož, Kijev slavi

Dimitrij Konopljev Profimedia Dimitrij Konopljev (sredina).
Vojna v Ukrajini traja že več kot pet mesecev. Žrtve se kopičijo.

V skrivnostnih okoliščinah je umrl Dimitrij Konopljev, eden ključnih mož pri razvoju ruskega orožja, poroča ruska Izvestija, ki jo povzemajo srbski mediji.

Konopljev, star le 46 let, je umrl med zdravljenjem, saj je imel težave z depresijo in tesnobo. Izvestija dodaja, da je bil zanj usoden srčni napad.

Tanja Fajon Kijev Slovenija Tanja Fajon prispela v Kijev

Konopljev je bil v preteklosti namestnik direktorja ruske Federalne agencije za razvoj orožja, posebne vojaške opreme in materialov. 

V zadnjem obdobju je bil na čelu obrambnega oddelka za projektiranje instrumenta Šipunov, ki je podlaga za raketni sistem Pancir. Ta je zelo razširjen v invaziji na Ukrajino.

Konopljev je bil dober znanec ruskega predsednika Vladimirja Putina. Večkrat sta bila fotografirana skupaj ob ogledu različnih oboroževalnih obratov. Veljal je za enega Putinu ljubih funkcionarjev.

Poškodovan pomemben most čez Dneper

ruska vojska Dneper | Avtor: Epa Epa

Ukrajinska vojska nadaljuje s protinapadi v južni regiji Herson, kjer je po lastnih navedbah ponovno prevzela nadzor nad krajem Andrijivka. Z območja prihajajo tudi poročila o ukrajinskem obstreljevanju pomembnega mostu prek reke Dneper, ki je sicer pod nadzorom ruskih sil.

Da so ukrajinske sile prevzele kraj Andrijivka iz rok ruske vojske, je v torek zvečer sporočil tiskovni predstavnik vojaškega poveljstva za jug države Vladislav Nazarov. Zatrdil je, da so že pred dnevi zavzeli tudi sosednji kraj Losove, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Medtem ko so na vzhodu Ukrajine še naprej v premoči ruske in Moskvi zveste sile, je ukrajinska vojska na jugu države v zadnjih dneh prešla v protinapad za ponovno osvojitev ozemlja, nad katerim so Rusi pred tem prevzeli nadzor. Obe strani tako danes poročata, da so ukrajinske sile v okviru te protiofenzive ponoči obstreljevale most Antonivski prek Dnepra v regiji Herson, ki ga ruska vojska uporablja kot del ključne dobavne poti v mesto Herson.

Ukrajinske oborožene sile so zgodaj davi objavile posnetek obstreljevanja mostu. Da je bil ta zadet in da so ustavili promet, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP na družbenih omrežjih potrdil tudi namestnik vodje proruskih regionalnih oblasti, ki jih je nastavila ruska stran, Kiril Stremusov. Dodal je, da most ni uničen, temveč je zgolj "utrpel škodo".

Svetovalec ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega Mihajlo Podoljak pa je na Twitterju dogajanje pospremil z besedami, da se morajo "okupatorji naučiti preplavati reko Dneper". "Ali pa naj zapustijo Herson, dokler je to še mogoče," je še zapisal.

Mostovi na tem območju veljajo za strateško zelo pomembne, saj je Dneper velika reka, ki jo je težko prečkati. Cilj ukrajinske vojske naj bi bil ruske enote zopet potisniti za Dneper, pri čemer med drugim poskušajo z raketnimi sistemi Himars prekiniti ruske oskrbovalne poti, še navaja dpa.

Komentarjev 49
  • kapibara1 19:03 28.julij 2022.

    Kijev slavi.. ? - Enkrat... Moskva vsakodnevno !!

  • Burja 17:48 27.julij 2022.

    Ja, umirajo vsi po vrsti, slava sestri, ki prinaša smrt, kajti ob zadnjem izdihljaju se zavemo, kako nepravično smo živeli do drugih v tem življenju.Kot vedno, kdor ozvešča mir, bo miru tudi deležen.

  • jakec42 14:14 27.julij 2022.

    Ja če ne razbijejo infrastrukture Rusi,jo pa Ukrajinci,saj bo vse plačal EU.torej mi,ki najbolj občutimo sankcije!