Magazin
181 ogledov

Ukrajina želi gostiti Evrovizijo

evrovizija Profimedia
Evropska radiodifuzna zveza (EBU), ki organizira Evrovizijo, je sporočila, da je "z globokim obžalovanjem" ugotovila, da ne bo mogoče zagotoviti varnostnih in operativnih jamstev, potrebnih za izvedbo glasbenega tekmovanja v Ukrajini.

Ukrajina je letos na Evroviziji zmagala s skladbo Stefanija in tradicija narekuje, da se zmagovalcu ponudi priložnost, da naslednje leto gosti tekmovanje. Zaradi trenutnih razmer v Ukrajini pa bo to priložnost dobila Velika Britanija, ki je bila na letošnjem tekmovanju druga. Tuji mediji poročajo, da je Evropska radiodifuzna zveza (EBU) začela pogovore z BBC. Ni še znano, katero mesto bo gostilo, vendar pa so nekatera mesta, vključno z Glasgowom in Manchestrom, izrazila to željo.

Ukrajina je nezadovoljna

Ukrajinska vlada je s sklepom, da ne more varno gostiti dogodka, nezadovoljna, saj bi to  pomenilo zamudo velike priložnosti, da se pozornost sveta usmeri na državo in to, kar je prestala.

Ukrajinski kulturni minister Oleksandr Tkachenko je organizatorjem Evrovizije že poslal vrsto možnih prizorišč v Ukrajini in se jezno odzval na obvestilo EBU. Namignil je, da bi selitev Evrovizije v Veliko Britanijo spodkopala njegovo državo: “Na Evroviziji smo zmagali pošteno in izpolnili vse pogoje za postopek odobritve njene izvedbe v Ukrajini – zagotovili smo tudi odgovore in zagotovila o varnostnih standardih in možnih prizoriščih tekmovanja.” Minister je še dodal, da je gostovanje Evrovizije 2023 v Ukrajini močan signal celemu svetu, da zdaj podpira Ukrajino. Zahtevali bodo spremembo te odločitve, ker verjamejo, da bodo lahko izpolnili vse zaveze, kar so že večkrat poudarili Evropski radiodifuzni zvezi.

V igri tudi Bruselj

Pojavlja se tudi namig, da si EU prizadeva za konkurenčno ponudbo za prestavitev tekmovanja prihodnje leto v Bruselj, kjer bi ga gostila v imenu Ukrajine v simbolični gesti solidarnosti iz "prestolnice EU".

Tiskovni predstavnik Downing Streeta je dejal, da še vedno upajo, da bo tekmovanje gostila Ukrajina, a če bo potekalo v Združenem kraljestvu, bodo poskrbeli, da bo odražalo bogato kulturo, dediščino in ustvarjalnost Ukrajine ter gradilo na obstoječem partnerstvu med državama.

Evrovizija ni mačji kašelj

EBU pravi, da je tekmovanje za pesem Evrovizije ena najbolj zapletenih televizijskih produkcij na svetu na tisoče ljudi dela na dogodku in se ga udeležuje, potrebnih pa je 12 mesecev časa za priprave." Zaključili so, da po dolgotrajni preiskavi ukrajinska javna radiotelevizija ni mogla zagotoviti zahtevanih jamstev in izrazil, zato tekmovanja prihodnje leto ne bo mogoče izvesti v Ukrajini. Zaradi te odločitve bo EBU v skladu s pravili in za zagotovitev kontinuitete dogodka zdaj začel pogovore z BBC kot letošnjim drugouvrščenim o morebitnem gostovanju tekmovanja za pesem Evrovizije leta 2023 v Združenem kraljestvu.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.