Svet
12417 ogledov

Tako je Erdogan ujezil Putina. Poglejte te grimase ...

Vladimir Putin med srečanjem v Teheranu. Profimedia
Pred srečanjem v Teheranu si je turški predsednik privoščil potezo, s katero Putin ni bil zadovoljen.

Ruski predsednik Vladimir Putin se je včeraj v Teheranu sestal s turškim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom. Putin je nerodno stal v sobi pred množico novinarjev, medtem ko je čakal na srečanje z Erdoganom. Preden ga je ta končno pozdravil, je skoraj minuto nerodno premikal svojo težo in se pri tem mrščil. Gre za potezo, za katero je sicer poznan prav Putin, ki svetovne voditelje namerno pušča čakati, včasih tudi več ur po začetku načrtovanih pogovorov. Podobno je storil tudi Erdoganu na srečanju v Moskvi leta 2020, a je ta po dveh minutah sklenil vstopiti v sejno sobo in sesti.

Bližje dogovoru za prevoz ukrajinskega žita

Razpravljala sta o Siriji, vojni v Ukrajini in izvozu ukrajinskega žita. Erdogan je tokrat vodil prizadevanja za dosego dogovora, ki bi omogočil, da na tisoče ton žita, ki jih blokira Rusija, zapusti ukrajinska pristanišča. Turčija, članica Nata, ima v skladu s konvencijo iz Montreuxa iz leta 1936 posebno odgovornost za pomorski promet, ki vpluje v Črno morje. Predlagala je, da Rusija dovoli ukrajinskim ladjam zapustiti Odeso po določenih poteh, če se preveri, da ne prevažajo orožja.

Putin se je zahvalil turškemu predsedniku za posredovanje v pogovorih o izvozu žita in dejal, da je bil dosežen določen napredek, s čimer se je strinjal tudi turški predsednik. "Med zadnjimi pogajanji v Istanbulu je bilo stališče ruske strani zelo pozitivno in konstruktivno. O rezultatu, ki ga bomo dobili po današnjih pogajanjih, pa bodo nedvomno razpravljali po vsem svetu," pa je po srečanju dejal Erdogan.

Predsednika sta razpravljala tudi o konfliktu v Siriji in na Kavkazu, pri čemer je Putin dejal, da se razvijajo obetavni dvostranski projekti. Turčija in Rusija sta sicer na nasprotnih straneh v Siriji in Libiji, tekmujeta za vpliv na južnem Kavkazu, turška bojna brezpilotna letala pa podpirajo ukrajinsko vojsko.

Putin se je sestal tudi z iranskim predsednikom Ebrahimom Raisijem. Sledilo pa bo tudi srečanje z vrhovnim voditeljem ajatolo Alijem Hamenejem. Obisk Irana, ki je šele drugi obisk Putina v tujini od začetka invazije na Ukrajino, je priložnost za nadaljnjo poglobitev vezi z Iranom, ki je eden redkih preostalih mednarodnih zaveznikov Rusije.

Srečanje iransksega, turškega in ruskega predsednika v Teheranu. | Avtor: Profimedia Profimedia

Putin je po srečanju pozval k večji enotnosti pri odnosu do Sirije, Zahod pa obtožil vmešavanja in želje po razkosanju te države. Temu se morajo Rusija, Turčija in Iran zoperstaviti, je dejal, ključno vlogo pri prihodnosti Sirije pa je pripisal Iranu.

Turčija grozi z novo ofenzivo v Siriji

Iranski predsednik Raisi je po pogovorih pozval k diplomatski rešitvi vojne v Siriji, vsi trije voditelji pa so se dogovorili za novo srečanje, ki ga bo gostila Rusija.

Putin je opozoril, da so razmere "posebej zaskrbljujoče" na območjih, ki niso pod nadzorom sirskih oblasti, saj je tam večja nevarnost za razmah ekstremizma in separatizma. Erdogan pa je napovedal, da se bo "boj proti terorističnim organizacijam se bo nadaljeval, ne glede na to, kje in kdo jih podpira".

Turčija že več tednov grozi z novo vojaško ofenzivo na severu Sirije, pri čemer se sklicuje na "teroristične" grožnje. Erdogan želi na severu Sirije ustvariti "varno območje" in pregnati kurdske borce 30 kilometrov od turške meje.

Iranski vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej je včeraj Erdogana opozoril, da bi bila ponovna ofenziva Ankare na severu Sirije škodljiva za širšo regijo.

Rusija, Turčija in Iran so se v zadnjih letih večkrat sestali, da bi razpravljali o Siriji v okviru mirovnega procesa iz Astane, ki naj bi končal več kot 11 let trajajoči konflikt v tej arabski državi. Vse tri države so tudi aktivno vpletene v dogajanje v Siriji. Rusija in Iran podpirata režim v Damasku, Turčija pa podpira upornike.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • ico8 11:58 20.julij 2022.

    Zakaj pa ni prijahal na kameli, seveda gol in z medvedom na ketni!