Slovenija
19476 ogledov

Golob: "Pred nami je najhujša zima vseh časov v Evropi, kar se cen tiče"

Robert Golob Profimedia
Golob o regulaciji cen hrane.

DZ bo danes na izredni seji obravnaval predlog zakona, po katerem bi se v času prihodnje kurilne sezone stopnja DDV na elektriko, zemeljski plin, les za kurjavo in na daljinsko ogrevanje znižala z 22 na 9,5 odstotka. Odprto ostaja, ali bi med te energente lahko vključili tudi kurilno olje, česar evropska direktiva trenutno sicer ne dovoljuje.

Pri oblikovanju DDV na področju naftnih derivatov, to je kurilno olje vlada nima prostih rok, je pojasnil premier Robert Golob. "Kar počnemo s kurilnim oljem in utekočinjenim naftnim plinom pa je, da pripravljamo analizo. Naslednji teden bomo odločali, ali je potreben dodatni poseg vlade na področju teh dveh energentov. To je tisti zadnji ukrep, ki ga bomo sprejemali prihodnji teden," je napovedal. 

Vlada razmišlja o uvedbi regulacije cen hrane

Sicer so se pojavili tudi predlogi o še bolj drastičnem znižanju DDV, za kar pa je premier Golob za TV Slovenija dejal. "Raje bomo znižali stopnjo DDV na hrano, kot da bi pregloboko posegli pri energentih. Po njegovem je cilj vlade, da bodo ljudje to zimo preživeli z nižjimi stroški. "Takšno znižanje, kot smo ga predlagali, zadostuje, da se stroški znižajo. In pred nami je najhujša zima vseh časov v Evropi, kar se cen tiče. Torej, če nam je uspelo s košarico ukrepov znižati stroške, to zadostuje. Raje bomo proračunska sredstva – če bo to potrebno – uporabili za znižanje DDV-ja na hrano, kot da bi pri energentih zniževali pregloboko."

Pomoč gospodinjstvom 

Vlada bo socialno ogroženim prebivalcem in invalidom v času draginje pomagala z enkratnim energetskim dodatkom, v primeru veččlanske družine se bo pomoč seštevala. 

Člani teh gospodinjstev bodo upravičeni do 200 evrov dodatka, v kolikor gre za samsko osebo. V kolikor gre za družine z enim staršem, se bo dodatek v višini 200 evrov povečal za 118 evrov za vsakega otroka oz. za polovico tega zneska, če je otrok vključen v skupno varstvo in vzgojo. V primeru veččlanskih družin se bo pomoč prav tako seštevala. Če sta na primer v gospodinjstvu dva socialno ogrožena in oba brezposelna člana, bosta prejela 314 evrov pomoči, dodatno bo ta višja v primeru otrok.

Drug sklop pomoči je namenjen invalidom. Naslavljajo tiste, ki so upravičeni do invalidnega nadomestila, takšnih je 7400. Vsak bo prejel po 200 evrov. V primeru, da invalid živi tudi v socialno ogroženem gospodinjstvu, bo prejel dodatke, ki mu pripadajo kot članu socialno ogroženega gospodinjstva in hkrati 200-evrsko invalidsko nadomestilo. Razdeljevanje pomoči bo potekalo od 1. novembra do 31. marca prihodnje leto.

Komentarjev 67
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 19:22 23.avgust 2022.

    Kaj nismo združena Evropa ravno zato, da bi skupaj reševali take in onake težave? Ker zdaj vsaka država po svoje nekaj štrika.

  • lojs 16:05 23.avgust 2022.

    mene pa zanima, če je gospod boscarol že nakazal keš za pomoč gasilcem, ker bral sem, da bi toliko kot je vlada, pa sploh še nima podatka, koliko je vlada nakazala, če je sploh... v čem je sploh problem, da ...prikaži več ni tega podatka, a spet nekaj razmišljajo, koliko bi sploh dali, če bi sploh dali in komu... no bo pa verjetno šla skozi pozitivna odločitev vlade, da se odobri nagrada bivešemu gen-i šefu, preko mil €... a bo kdo kej o tem pisal, al sem se jest vse to izmislil... dejmo novinarji, kaj čakate

  • bljitva 14:29 23.avgust 2022.

    ja sej, glede da imamo tako nesposobnobno in nekompetentno vlado, bi res lahko bila to najhujša zima vseh časov.