Čehi zaplenili maske, namenjene Italiji

Foto: Epa
Foto: Epa
Solidarnost je padla na preizkusu, opozarjajo italijanski mediji. Opremo, ki jo je poslala Kitajska Italiji, prestregli Čehi.
Oglej si celoten članek

Kitajska je Italiji poslala zaščitno opremo, ki jo v državi, ki je do zdaj plačala najvišji davek v boju s koronavirusom, krvavo potrebujejo. Na pot so poslali več kot 100.000 zaščitnih mask, pa tudi respiratorje. 

A se je zapletlo, ko je konvoj prispel na Češko. Češke oblasti so namreč opremo zasegle. Skupno naj bi zasegli več kot 680.000 zaščitnih mask in več tisoč respiratorjev, ki naj bi se jih polastili špekulanti. Tako so odločitev o zaplembi pojasnjevali na češkem zdravstvenem ministrstvu. Posnetki, ki so prišli v javnost, pa so pokazali, da je na škatlah, v katerih je bila oprema, jasno pisalo, da gre za kitajsko humanitarno pomoč za Italijo, piše La Repubblica.   

Svet Najnovejši podatki o žrtvah v Italiji: "Ne smemo popustiti"

Italijanske oblasti so se takoj odzvale in steklo je diplomatsko dopisovanje. Češke oblasti so zdaj sporočile, da naj bi stopili v stik tako s kitajskimi kot italijanskimi oblastmi. Češko zunanje ministrstvo je sporočilo, da bodo v Italijo poslali 110.000 mask iz lastne zaloge, saj policijska preiskava primera še traja, in tako zagotovili, da bo v Italijo prispelo toliko opreme, kot jo je Kitajska namenila Italiji. 

V Italiji je bilo do zdaj potrjenih 59.138 okužb s koronavirusom. Umrlo je 5.476 ljudi. V soboto so zabeležili rekordnih 793 smrtnih primerov, v nedeljo je umrlo 651 novih smrtnih žrtev. Na Češkem je potrjenih 1.165 primerov okužb, do zdaj so zabeležili eno smrtno žrtev.

 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 15

  • 16:07 23. Marec 2020.

    Čehi so pač "čehi"!

  • 15:39 23. Marec 2020.

    To je se upliv rdecega razbojnistva ,ljudje so se napol divlji ,nekulturni lopovi...potrebno bo par generacij da se resijo komunisticnega …

  • 14:01 23. Marec 2020.

    Ta prispevek nima ne glave in tudi repa ne. Saj so Čehi poslali nadomestne maske Italiji. Že itak imamo zelo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.