Svet
16880 ogledov

Čehi zaplenili maske, namenjene Italiji

koronavirus maske Epa
Solidarnost je padla na preizkusu, opozarjajo italijanski mediji. Opremo, ki jo je poslala Kitajska Italiji, prestregli Čehi.

Kitajska je Italiji poslala zaščitno opremo, ki jo v državi, ki je do zdaj plačala najvišji davek v boju s koronavirusom, krvavo potrebujejo. Na pot so poslali več kot 100.000 zaščitnih mask, pa tudi respiratorje. 

A se je zapletlo, ko je konvoj prispel na Češko. Češke oblasti so namreč opremo zasegle. Skupno naj bi zasegli več kot 680.000 zaščitnih mask in več tisoč respiratorjev, ki naj bi se jih polastili špekulanti. Tako so odločitev o zaplembi pojasnjevali na češkem zdravstvenem ministrstvu. Posnetki, ki so prišli v javnost, pa so pokazali, da je na škatlah, v katerih je bila oprema, jasno pisalo, da gre za kitajsko humanitarno pomoč za Italijo, piše La Repubblica.   

koronavirus, italija Svet Najnovejši podatki o žrtvah v Italiji: "Ne smemo popustiti"

Italijanske oblasti so se takoj odzvale in steklo je diplomatsko dopisovanje. Češke oblasti so zdaj sporočile, da naj bi stopili v stik tako s kitajskimi kot italijanskimi oblastmi. Češko zunanje ministrstvo je sporočilo, da bodo v Italijo poslali 110.000 mask iz lastne zaloge, saj policijska preiskava primera še traja, in tako zagotovili, da bo v Italijo prispelo toliko opreme, kot jo je Kitajska namenila Italiji. 

V Italiji je bilo do zdaj potrjenih 59.138 okužb s koronavirusom. Umrlo je 5.476 ljudi. V soboto so zabeležili rekordnih 793 smrtnih primerov, v nedeljo je umrlo 651 novih smrtnih žrtev. Na Češkem je potrjenih 1.165 primerov okužb, do zdaj so zabeležili eno smrtno žrtev.

 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • brencl 16:07 23.marec 2020.

    Čehi so pač "čehi"!

  • Laznivi 15:39 23.marec 2020.

    To je se upliv rdecega razbojnistva ,ljudje so se napol divlji ,nekulturni lopovi...potrebno bo par generacij da se resijo komunisticnega hudica v sebi ki jim ga je utrl socializem.

  • mirror 14:01 23.marec 2020.

    Ta prispevek nima ne glave in tudi repa ne. Saj so Čehi poslali nadomestne maske Italiji. Že itak imamo zelo slabe odnose z državami višegrajske skupine, potem pa še taka skrpucala v naših medijih.