Šport
761 ogledov

Tudi Japonci popustili pod pritiskom koronavirusa

Shinzo Abe Epa Japonski premier Shinzo Abe.
Japonski politični vrh je v luči novega koronavirusa prvič javno namignil, da bi lahko OI 2020, ki naj bi potekale od 24. julija do 9. avgusta, prestavili na kasnejši termin.

Tudi japonski premier Shinzo Abe je prvič javno potrdil možnost, da lahko zaradi pandemije novega koronavirusa pride do prestavitve letošnjih poletnih olimpijskih iger. V parlamentu v Tokiu je danes dejal, da je treba računati s tem, poročajo tuje agencije.

Medtem, ko je japonska politika doslej poudarjala, da je prezgodaj za kakršnekoli napovedi v zvezi z igrami, ki so na sporedu konec julija in v začetku avgusta, je Abe glede na razvoj dogodkov konec tedna in vse večji pritisk s strani nacionalnih olimpijskih komitejev in mednarodnih športnih zvez, da se igre vendarle prestavijo, danes potrdil tudi to možnost. Odpoved iger zanj še vedno ne pride v poštev.

"Glede na vse okoliščine bo igre težko izvesti, zato se bomo morali odločiti o prestavitvi, pri vseh odločitvah pa mora biti na prvem mestu zdravje športnikov," je dejal Abe. Kot je dodal, bo končna odločitev odvisna od Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok).

 | Avtor: Epa Epa

V Moku so že v nedeljo po telefonski konferenci izvršnega odbora napovedali, da se bo o morebitni prestavitvi iger odločil v štirih tednih. Pri tem so izključili možnost popolne odpovedi iger. Seveda pa se je Mok moral odzvati na vse pogostejše zahteve športnikov in športnih organizacij po prestavitvi.

"Človeška življenje imajo prednost pred vsem, tudi pred izvedbo iger. Mok želi biti del rešitve trenutne problematike," je dejal predsednik Moka Thomas Bach.

Ta si želi, da bi olimpijsko gibanje in igre pomenila upanje za športnike, nacionalne komiteje in mednarodne zveze na vseh petih kontinentih. "Želim si, da bo olimpijska bakla luč na koncu tunela, skozi katerega gremo skupaj, ne da bi vedeli, kako dolgo bo trajalo," je še dejal Bach.

Tokio 2020 olimpijske igre | Avtor: Epa Epa
Ugibanj in možnih scenarijev je več. Igre so po prvotnem načrtu na sporedu med 24. julijem in 9. avgustom letos, že zdaj pa se kot možnost predvideva prestavitev na jesen. To bi za seboj potegnilo tudi povsem novo dimenzijo svetovnega športa, ki bi moral prvič v zgodovini spreminjati dolgo načrtovane in usklajene koledarje tekmovanj. Te so v dobi modernega športa usklajeni tudi s televizijami in vezani na pogodbe z njimi.

Enako velja za poletje 2021, ko sta med drugim načrtovana svetovno prvenstvo v plavanju v Fukuoki na Japonskem in atletsko svetovno prvenstvo v ameriškem Eugenu, torej športa, ki ustvarita največ zanimanja na poletnih igrah. Leto 2022 je težko verjetno, saj naj bi se "začelo" z zimskimi olimpijskimi igrami februarja v Pekingu, konec leta pa je rezerviran za nogometno svetovno prvenstvo v Katarju.

Prestavitev olimpijskih iger zaradi pandemije bi pomenila tudi novost za organizatorje iger in Mok. V zgodovini do tega ni prišlo. Razlog za odpovedi iger sta bili doslej le obe svetovni vojni, ko so odpadle načrtovane poletne igre v Berlinu 1916, pa v Tokiu 1940 in Londonu 1944 ter zimske igre v Cortini d'Ampezzo 1940 in Sapporu 1944.

Na Japonskem še poudarjajo, da se z novim koronavirusom zaenkrat dobro spopadajo. Kljub temu pa bodo zaradi širjenja virusa in lastne varnosti težko prevzeli odgovornost za izvedbo dogodka z 11.000 športniki, prav toliko spremljevalci, novinarji in večdesettisoč navijači.

Virologi opozarjajo, da v aktualnih časih za virus ni lepše prireditve od množičnega druženja gledalcev.

Kakšen preobrat na Japonskem pomenijo besede Abeja pred parlamentom pa potrjuje tudi dejstvo, da so prireditelji še konec tedna vztrajali pri vseh načrtih v zvezi z igrami. Še v soboto je na železniški postaji v Sendaiju na severovzhodu države prihod olimpijskega ognja kljub odsvetovanju oblasti pričakalo več kot 50.000 ljudi.

Japonska je vse dlje od izvedbe olimpijskih iger v letošnjem poletju. "Nismo tako neumni, da bi igre izvedli po planu," je danes na novinarski konferenci v Tokiu dejal predsednik organizacijskega odbora iger Yoshiro Mori. Potrdil pa je, da se bo v četrtek po načrtih začela pot olimpijske bakle.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.