Čelada prej ovira kot prednost?

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Nošenje kolesarske čelade ne bi smelo biti obvezno, ugotavljajo zdravniki v raziskavi, ki je objavljena v britanskem medicinskem zborniku (British Medical Journal).
Oglej si celoten članek

Če bodo ljudje prisiljeni v uporabo kolesarske čelade, se bodo nehali voziti s kolesom in tako bodo prikrajšani za pozitivne plati kolesarjenja, kot je na primer redna telesna dejavnost, svarijo zdravniki.

Več kot dve tretjini bralcev zbornika medtem nasprotuje nujni uporabi čelad za odrasle, poroča Daily Telegraph. Eden izmed 1427 anketirancev v anketi je dejal:

"S tem sporočajo, da je kolesarjenje nevarno, kar pa ne drži. Dokaz, da kolesarska čelada zmanjšuje poškodbe, prav tako ni prepričljiv. Tam, kjer so z zakonom zapovedali kolesarske čelade, se je manj ljudi odločilo za tovrstno vožnjo. Kolesarjenje je zdrava aktivnost in kolesar v nasprotju s tistimi, ki kolesa ne uporabljajo, živi dlje."

V Avstraliji je pri kolesarjenju obvezna čelada od leta 1991, a raziskovalci sydneyjske univerze vlado pozivajo, naj to zakonsko obvezo odpravijo. Kot pravijo, se je število kolesarjev, ki so ob padcu utrpeli poškodbo glave, zmanjšalo predvsem zaradi boljše prometne ureditve in ne zaradi zakona.

Eden izmed raziskovalcev Chris Rissell pravi: "Predlagam, da bi določbo o obvezni uporabe čelade v enem izmed mest odpravili za dve leti in tako bi lahko raziskovalci preverili, ali se je povečalo število poškodb glave. Na podlagi tega bi se lahko oblasti odločale o ukrepih."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 13:55 15. Avgust 2011.

    Vsi skup ga nehajte srat s tlimi dezertacijami o čeladah,samo en lep dan zdejle med dopusti se zapeljite od Bleda …

  • 15:23 29. Julij 2011.

    Veliko kolesarim in uporabljam čelado. Roko na srce ne povsod in v vsaki priložnosti. Ampak, kolesarske čelade so čisto narobe …

  • 12:42 29. Julij 2011.

    koker jaz vem lahko tudi pri nas dobiš zdaj denarno kazen,če nimaš čelade gor to se je zgodilo mojemu bratu,ki …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.